Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Baš nam dobro pristaju kravate

Prije deset godina Sabor RH je 18. listopada proglasio Danom kravate. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnima koji su oko vrata nosili vezane i oslikane marame. Riječ kravata dolazi od francuske riječi croata. Kravata predstavlja hrvatsku i europsku baštinu jer su svijetu kravatu podarili Hrvati, ali su je drugi europski narodi njegovali i usavršavali. Ubrzo postaje veoma poznat i cijenjen modni odjevni predmet u svijetu. Danas se kravate nose u najelegantnijim kombinacijama.

U Hrvatskoj je 2003. godine izvedena spektakularna umjetnička instalacija najveće kravate na svijetu oko amfiteatra u Puli pod nazivom ,,Kravata  oko Arene“. Još 1997. godine osnovana je ustanova Academia Cravatica koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unaprjeđivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Kravata posreduje vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, kultura uljudnosti, sklad slobode i odgovornosti, poslovna uspješnost te duh zajedništva među ljudima i narodima.

U tom duhu 18. listopada učenici petih razreda i njihovi učitelji nosili su kravate oko vrata te razgovarali o njezinom podrijetlu, nastanku i simbolici. Učenici razredne nastave također su obilježili Dan kravate prigodnim aktivnostima, čitali ,,Priču o kravati“ te ukrasili hodnike škole likovnim i literarnim radovima posvećenima kulturi kravate.  

Lucija Turk, 5.c

Category: