Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Odan kao pas – ili Kaštanka

U sklopu Kazališnog festivala Jaje, koji se već četvrtu godinu održava u gradu Koprivnici u organizaciji tvrtke Hartmann d.o.o. i Kazališta Oberon te omogućava slobodan ulaz na kazališne predstave tijekom cijelog vikenda, učenici sedmih razreda naše škole posjetili su kazališnu predstavu „Kaštanka“. „Kaštanka“ je odigrana u petak 12. 10. u Domu mladih Koprivnica u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar.

Predstava „Kaštanka“ nastala je prema istoimenoj priči Antuna Pavloviča Čehova, ruskog pisca iz 2. polovine 19. st. „Kaštanka“ se smatra jednom od njegovih najslavnijih kratkih priča. Ljudski svijet gledan je kroz oči kujice Kaštanke. U središtu njezina svijeta je njezin gazda, koji ju tuče i psuje, često je grub i nepredvidljiv, ali ju istovremeno i mazi i voli. Ona se izgubi i udomaći kod novog gazde, cirkusanta koji nastupa s uvježbanim životinjama. On ju ne tuče, dobro je hrani, ali ne pokazuje osjećaje ljubavi. Očekuje od nje da izvodi cirkuske točke. U ovoj smo predstavi doista mogli shvatiti značenje frazema „odan kao pas“ jer kujica Kaštanka, unatoč jadnom i teškom životu, ostaje odana svom prvom gospodaru.

Predstava je lutkarsko-igrana. U predstavi smo prepoznali različita kazališna izražajna sredstva; govor (dijalog, monolog) mimiku, geste, zvukove (lajanje, vrištanje, piljenje, plakanje, glazba), svjetla, mirise. Glumci su koristili lutke, crne kostime, cirkuske kostime i različite rekvizite. Izmjena jačine svjetlosti, glasnoće i ritma približavala je gledateljima cjelokupno raspoloženje u predstavi.

Nisam očekivala da će kujica Kaštanka poći s prvim gazdom koji je prema njoj bio grub i u kojeg se nije mogla pouzdati. Mislila sam da će ostati s gazdom koji ju je dobro hranio i nije ju tukao. No, kujici Kaštanki je, osim hrane i topline, bila potrebna i ljubav, makar bila manjkava i nesigurna. To je ujedno za mene i poruka ove predstave; prava ljubav ne postavlja uvjete.

Antonija Golubić, 7.b

Category: