Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 36
Davidova zvijezda za žrtve holokausta

Na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, 27. siječnja, učenici osmih razreda okupili su se u koprivničkom bivšem logoru Danica. Paljenjem lampaša i prigodnim programom odali su počast žrtvama koji su u vrijeme 2. svjetskog rata zatočeni u ovom zloglasnom prostoru, mučeni, ubijani i slani u velike koncentracijske logore u svijetu. Učenici su recitirali poeziju, svirali, postavljali lampaše, lučice i kamenčiće u obliku Davidove zvijezde kao spomen na sve žrtve holokausta.

Učenike su vodile učiteljice povijesti Mirna Kovačić i Jasminka Fanuko-Polančec te učitelj glazbene kulture Mihael Kivač. Našim učenicima pridružili su se i učenici koprivničke gimnazije u pratnji profesora Zorana Pintarića. Komemoraciji su nazočili i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Posebno zahvaljujemo članici Židovske zajednice Koprivnica, Miri Relić Wolfensson na emotivnom govoru koji je održala ispred okupljenih. Na komemoraciji je također govorio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Koprivnice, gospodin Rade Prosenjak koji se osvrnuo na nužnost održavanja sjećanja na žrtve nacističkih i fašističkih režima u Europi i našoj zemlji. Viši Kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić održao je zanimljivo predavanje vezano uz osnutak i funkcioniranje logora Danica tijekom 1941. i 1942. godine, te približio učenicima povijest logora koji se nalazi svega 3 kilometara od središta Koprivnice.

„U budućnosti bit će najvažnije spriječiti scenarij u kojoj jedna skupina na poziciji moći dolazi u situaciju gdje može uništiti cijeli jedan narod, njegovu povijest, kulturu i tradiciju. Glavna lekcija Holokausta jest da se trebamo suprotstaviti nepravdi. Moramo čuvati sjećanje na milijune koji su poginuli boreći se za ljudska prava i pravedan svijet za sve“, istaknula je učiteljica povijesti Mirna Kovačić.

Daniela Prekpalaj, 8.d

Učenici u logoru Danica Glazbeni nastup Ive Kodrić Komemoracija za žrtve holokausta Davidova zvijezda svijetli

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.