Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

ŠKOLA U ETWINNING PROJEKTU

Školske medijske grupe uključile se eTwinning projekt „Mladi novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra“ 2

Medijske grupe učenika koje djeluju u OŠ „Đuro Ester“ uključile su se u eTwinning projekt pod nazivom Young Journalists of Today – Responsible Digital Citizens of Tomorrow 2 (Mladi novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra 2). Začetnik projekta je OŠ „Sveti Petar Orehovec“ i voditeljica Stojanka Lesički. Partneri u projektu su škole iz Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Italije i Španjolske.

U projekt su se uključile Novinarska grupa, Filmska skupina „Oko“, Multimedijska grupa, Radio Đuro, IKT grupa, Foto grupa. Tijekom školske godine 2020./2021. učenici će sudjelovati u radionicama medijske pismenosti na kojima će razvijati sposobnost kritičke analize medijskih sadržaja te uvećati vlastitu medijsku pismenost pisanjem novinarskih tekstova. Radionice će provoditi voditelji navedenih izvannastavnih aktivnosti Nikolina Sabolić, Martina Trešćec Godek, Snježana Mihočka, Mihael Kivač, Sanja Antolić, Saša Špoljarić i Mirjana Mihalec.

Svjesni smo da ne možemo mijenjati medije, ali možemo utjecati na medijsku pismenost naših učenika ukazujući na što naročito treba obratiti pažnju prilikom praćenja medijskih sadržaja. Ciljevi aktivnosti koje će se provoditi su razvijati kritičko mišljenje pisanjem i analizom novinarskih priloga, poduprijeti razvoj međukulturnih kompetencija i ohrabriti učenike da budu otvoreni, empatični, prihvaćaju druge kulture i postanu aktivni digitalni građani te razviju kompetencije služenja IKT-om. Najbolji način za dostizanje tog cilja je da učenici i sami postanu novinari koji istražuju, promišljaju, analiziraju medijske poruke, a ne samo pasivni konzumenti medija. Stoga će učenici iz partnerskih škola pisati i objavljivati vlastite novinarske priloge na stranici projekta na platformi eTwinning te razmjenjivati svoje komentare i osvrte s učenicima partnerskih škola. U sklopu radionica učenice Novinarske grupe analizirat će informativne i clickbait naslove, upoznati se s postojanjem lažnih vijesti, načinima kako ih prepoznati i kriterijima za vrednovanje i procjenu vjerodostojnosti, analizirati manipulativne elemente u medijskim sadržajima, upoznati se s poslovima urednika te stvarati vlastite novinarske radove. Po završetku radionica učenici će provesti glasovanje za najbolji novinarski rad.

Tijek i rezultati rada u projektu mogu se pratiti na službenoj web stranici projekta na platformi eTwinning: https://twinspace.etwinning.net/124045

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.

Kategorija: