Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Trokut-Lucija Benotić -intervju T. Medved i J. Lucić 2

Učite, budite vrijedni, optimistični i radujte se životu – poruka ministra branitelja Tome Medveda i generala zbora Josipa Lucića našim učenicima

Učenici osmih razreda naše škole i ove su godine sudjelovali na komemoraciji za poginule branitelje na Spomen-području Trokut. Na samom Trokutu, nakon službenog dijela komemoracije, polaganja vijenaca i paljenja svijeća, prišli su nam ministar branitelja Tomo Medved i general zbora Josip Lucić. Odmah su pristali na kratak intervju s članicom školske Novinarske grupe.

Pročitajte što su rekli o prenošenju i čuvanju sjećanja na Domovinski rat među generacijama mladih te što poručuju učenicima naše škole, ali i svim mladima.  

Što biste poručili učenicima naše škole, ali i općenito svim mladima?

Tomo Medved: „Želim poslati jasnu poruku vama, mladi prijatelji. Prije svega hvala što ste došli danas ovdje, na ovu obljetnicu. Želim vas pozvati na optimizam i neka vam uzor uvijek budu naši hrabri hrvatski branitelji, neka vam oni budu putokaz i svjetlo. Kada se nađete u teškim situacijama, sjetite se koliku žrtvu smo platili da bismo danas uživali u slobodnoj, samostalnoj, suverenoj Republici Hrvatskoj i kako bismo stvorili preduvjet vama da se možete školovati, da možete živjeti u slobodi i da možete u konačnici vi preuzeti teret daljnje izgradnje našega društva da bude onakvo kakvo smo mi željeli i kakvo su željeli naši poginuli hrvatski branitelji."

Josip Lucić: "Veoma sam sretan što danas vidim ovdje vas, mlade djevojke i mladiće koji ste došli obilježiti ovaj događaj, jedno sjećanje na teške trenutke kada se Hrvatska morala braniti od teške agresije. U obrani su sudjelovali branitelji iz svih naših županija i naših gradova. Kao što vidimo, iako je prošlo 27 godina od tada, i danas se okupljamo jer moramo znati da je svaki poginuli iza sebe ostavio svoje roditelje ili svoju djecu. Zbog njih koji su poginuli, ali i zbog članova njihovih obitelji ne smijemo zaboraviti. S druge strane moramo istaknuti da je njihova žrtva vrijedna kako bi vaše generacije danas živjele u miru. Mi stariji se nadamo da nikad nećete morati biti pred iskušenjima rata i želimo da zauvijek vlada mir. Žrtva za Hrvatsku je žrtva za vas kako bi mlade generacije mogle mirno živjeti, imati svoje obitelji i biti sretni.

U miru svatko od vas može ostvariti svoj maksimalni potencijal, o tome uvijek morate razmišljati. Svatko od vas može vrlo mnogo, samo mora učiti i mora biti vrijedan, mora biti optimist i radovati se životu. I na kraju, obilježavajući sjećanje na poginule, svima vama mladima koji ste došli želim puno sreće i uspjeha u životu."

Smatrate li da bi se među djecom i mladima trebalo više govoriti o Domovinskom ratu?

 

Josip Lucić: "Osobno smatram da bi to bilo jako važno. Domovinski rat bio je obrambeni. Mi smo Hrvatsku najprije obranili, a potom smo ju i oslobodili i to uz velike žrtve. Kako se u budućnosti ne bismo susreli s novim iskušenjima, mladi ljudi moraju znati kakva je bila prošlost i tada se usmjeriti na  budućnost.

Ukoliko vi, na razini vaše škole to zatražite, spreman sam doći održati predavanje.

Ne s ciljem da se napada nekoga, ne s ciljem razvijanja mržnje, ne, nego s ciljem govorenja istine i sjećanja na žrtvu koju su vaši sugrađani i svi naši dragi prijatelji dali tijekom tih teških vremena. Znači, žrtva je bila ogromna, ali se isplatila.

Mi smo danas ovdje i najljepše je vidjeti vas učenike koji ste se također priključili ovoj obljetnici.“

Lucija Benotić, 8.a

Category: