Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

SIMULACIJA AMERIČKIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Učenici OŠ „Đuro Ester“ izabrali Joea Bidena za predsjednika

Osnovna škola „Đuro Ester“ je u suradnji s Hrvatsko-američkim društvom iz Zagreba provela jednomjesečni projekt naziva Simulacija američkih predsjedničkih izbora. U projektu je sudjelovalo 35 škola iz Republike Hrvatske. Cilj projekta bio je upoznati učenike s načinom izbora američkog predsjednika, s obzirom na posebnosti toga procesa te potaknuti interes za kulturu Sjedinjenih Američkih Država. Svaka škola je predstavljala jednu američku saveznu državu. OŠ „Đuro Ester“ predstavljala je saveznu državu Illinois i njeni glasovi nosili su 20 elektorskih glasova.

Donosimo osvrte dvoje učenika petog razreda na provedene aktivnosti.

Za titulu američkog predsjednika natjecali su se Joe Biden iz Demokratske stranke i Donald Trump iz Republikanske stranke. Na nastavi engleskoga jezika upoznali smo dvojicu kandidata. Donald Trump je kandidat koji je rođen 14. 6. 1946. godine i sada ima 74. godine. Kandidat Joe Biden je četiri godine stariji (on ima 78 godina). Donald Trump u životu nije imao političkog iskustva, bio je biznismen. Joe Biden je bio potpredsjednik u vrijeme Baraka Obame. Naučili smo i kako se Trump usredotočio na gospodarstvo te je raskinuo pet ugovora. Čak je odlučio sagraditi veliki zid preko granice s Meksikom, no Biden je rekao da će, ako postane predsjednik, prekinuti gradnju tog zida.

Svaki od nominiranih predsjednika izdao je svoje obećanje koje je ako postane predsjednik, obavezan izvršiti. Donald Trump je obećao Amerikancima niske poreze, slobodna tržišta, osobnu odgovornost te jaku obranu. Joe Biden je obećao da će, ako on pobijedi, stanovnici Amerike imati osigurano zdravstvo, jednake mogućnosti te da će se zalagati za zaštitu okoliša.

U našoj je školi u simulaciji izbora pobijedio Biden, i to 289 prema 55. Glasovali su učenici od 5. do 8. razreda. Četiri su listića bila nevažeća. Samo je u jednoj od 35 hrvatskih škola pobijedio Trump.

Dana 3. studenoga 2020 održali su se pravi izbori za predsjednika Amerike. Izbori su se odvijali diljem Amerike, no zbog pandemije Korona virusa, neki su građani svoj glas poslali poštom. Zbog velikog broja glasača glasovi su se prebrojavali do 7. studenoga.

Iako su izbori do samog kraja bili neizvjesni, veći broj glasova otišao je Joe Bidenu, koji će predstavljati Ameriku naredne četiri godine. Po prvi put u povijesti ulogu potpredsjednice ima žena tamne boje kože Kamala Harris.

Nadamo se da će Joe Biden izvršiti svoja obećanja jer će to pozitivno utjecati na cijeli svijet.

David Mesarić, 5.c i Gala Knežević, 5.a

Kategorija: