Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Obilježili Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

hrvatska glagoljaska bastina6808b 1 lightbox

 

Kako bi ukazali na važnost poznavanja i očuvanja hrvatske jezične i kulturne baštine, učenici šestih i osmih razreda prigodnim su aktivnostima obilježili Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva te Međunarodni dan materinskog jezika.

Hrvatski je sabor proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta na temelju kojega samo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.
Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.
Svjestan važnosti materinskog jezika, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat.
Učenici su igrali igre i rješavali kvizove na portalu Hrvatski u školi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje vježbajući pisanje glagoljičnih slova. Uslijedila je izrada stripova na glagoljici, crtanje slova, pisanje sastavaka i pjesama s temom Jezik i ljubav prema jeziku.

Marija Medved, učiteljica hrvatskoga jezika

 

Kategorija: