Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Ružičastom majicom protiv nasilja

 

8.c
Učenici i učitelji obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Aktivnostima usmjerenim na kulturu nenasilnog ponašanja, razvijanje tolerancije, suradnje i prijateljskih odnosa, učenici nižih i viših razreda sa svojim su razrednicima obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u veljači, ove godine 24. veljače. Započeo se obilježavati u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu kao potporu teško bolesnoj majci.

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube – istaknula je pedagoginja Jasna Relja.

Netoleranciju na nasilje članovi škole pokazali su nošenjem ružičaste majice ili detalja u ružičastoj boji. Na satima razrednika razgovaralo se o problemu vršnjačkog nasilja i postupcima kojima se ono može spriječiti. U sklopu radionica učenici su naučili razlikovati nasilje i sukob, navodili kome se mogu obratiti u potrebi, kako mogu vlastitim postupcima pridonijeti sprječavanju nasilja i što mogu učini kako bi odnosi među ljudima bili bolji.

Dizajnirali su vlastite ružičaste majice koje su ispisali porukama prijateljstva i zajedništva, porukama koje se protive svim oblicima nasilja kao i ohrabrujućim porukama žrtvama nasilja. Svoje su radove izložili na panou i prezentirali u razrednoj virtualnoj zajednici.

Mirta Jurić, 6.c

Kategorija: