DOGAĐANJA

#IZAZOV ČARAPA

 

img 20210321 09101848FAF4C6 6C87 BDF7 C78F 626E664E3B51Rasparenim šarenim čarapama dali podršku osobama s Downovim sindromom

Učenici 7.c, 8.a i 8.c razreda pridružili su se izazovu čarapa. Izazov čarapa, odnosno nošenje rasparenih šarenih čarapa povezan je s obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom koji se obilježava 21. ožujka.

Downov sindrom je kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Smatra se da se jedno od 700 novorođene djece rodi s tim sindromom. Datum 21. ožujka simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma (trisomija), što je glavno genetsko obilježje osoba s Downovim sindromom.

S obzirom da djeca s Downovim sindromom ne mogu spariti šarene čarape, noseći rasparene čarape na njihov dan, pružamo im podršku u borbi za integraciju u društvu.

Povodom ovog dana na platformi Vimeo je prikazan film „Lijepo mi je s tobom, znaš“ koji donosi priču o sestrama Miji i Evi. Nastajao je kroz 10 godina. Eva je kamerom obilježila druženja s veselom i otvorenom Mijom koja ima Downov sindrom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, nadići međusobne razlike i zbližiti se sa sestrom. Cilj filma bio je podizanje svijesti o osobama s Downovim sindromom i njihovoj ulozi u društvu.

Gala Knežević, 5.a

Kategorija: