DOGAĐANJA

Mlade novinarke naše škole učile kako biti odgovorne digitalne građanke

1. logo

 

Članice školske Novinarske grupe OŠ „Đuro Ester“ sudjelovale su u eTwinning projektu Young Journalists of Today – Responsible Digital Citizens of Tomorrow 2 („Mladi novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra 2“). Zajedno s mladim novinarima partnerskih škola iz Srbije, Italije, Rumunjske i Hrvatske provodile su radionice medijske pismenosti te pisale vlastite novinarske tekstove. Radionice je vodila knjižničarka Nikolina Sabolić, a učeničke je članke na engleski prevela učiteljica engleskoga jezika Mirjana Mihalec.

Na radionicama medijske pismenosti mlade školske novinarke učile su pisati tekstove novinarskim stilom, razlikovati informativne i clickbait naslove, upoznale se s načinima na koje mogu provjeriti vjerodostojnost i točnost informacija na internetu i prepoznati lažne vijesti. Analizirale su i procjenjivale informativnu vrijednost i kvalitetu medijskih tekstova. Također su analizirale naslovnice dnevnih novina i pokušale biti urednik u kreiranju vlastite naslovnice za nacionalne, lokalne i školske dnevne novine. Saznale su kojim se postupcima služe mediji kako bi utjecali na mišljenja i postupke ljudi te nastojale razotkriti neke od manipulativnih elemenata u videospotovima i televizijskim emisijama te pronaći uredničke propuste u tiskanim novinama. Njihovi se članci mogu pročitati na službenoj web stranici projekta na platformi eTwinning https://twinspace.etwinning.net/124045/home

Uz osvrte na medijske radionice učenice su pisale vlastite novinarske tekstove – vijesti, tematske članke i intervjue. Provele su istraživanja među učenicima svoje škole i pisale o utjecaju medijskih poruka na mlade te o stereotipima i predrasudama među učenicima u školskom okruženju. Napisale su vijest o izgradnji nove sportske dvorane kojom će učenici Škole konačno dobiti prikladno mjesto za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture. Istražile su lokalnu baštinu i tradicijske običaje u intervjuu s veziljom i čuvaricom baštine iz lokalne zajednice koja na mlade prenosi jedinstveno umijeće izrade ivanečkog veza kao zaštićenog kulturnog dobra RH. Intervjuirale su i učenice svoje škole koje su osvojile vrijednu nagradu na europskom natječaju kamishibai pričom o aktivizmu mladih.

U završnoj fazi projekta školske su novinarke u e-knjizi Young Journalists – Selected Students Articles na adresi https://shared.kotobee.com/#/book/43761/ čitale su članke mladih novinara iz partnerskih škola na engleskome jeziku te birale najbolji članak.  

Tijekom projekta vježbale su sposobnost kritičkog mišljenja te razvijale kritički odnos spram medijskih sadržaja.

Alegra Hammoud, 8.b

Kategorija: