Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Petaši sudjelovali na festivalu književnosti Galovićeva jesen

Književni susret s Jadrankom Bitencom

Učenici petih razreda naše škole sudjelovali su u književnoj manifestaciji Galovićeva jesen književnim susretom s piscem Jadrankom Bitencom, koji je održan u petak 25. listopada 2019. u prostoru kina Velebit.

Jadranko Bitenc rođen je u Sloveniji, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predstavio se kao pisac knjiga za djecu i odrasle. Djeci iz koprivničkih osnovnih škola koja su se uz vodstvo svojih učitelja i knjižničarki okupila na ovom susretu, pričao je o svom životu i književnom radu. Unatoč nesretnom djetinjstvu i odrastanju u obitelji koja ga je omalovažavala i nije mu pružala podršku i ohrabrenje, bio je uporan i završio visoku školu. Završio je Zrakoplovnu vojnu gimnaziju jer je isprva želio postati vojni pilot, promijenio je nekoliko fakulteta, na kraju se pronašao u književnosti te diplomirao komparativnu književnost. Radio je kao novinar, učitelj u osnovnim školama, knjižničar i voditelj Centra za kulturu POU Ivanić Grad, pa su učenici slušali o raznim dogodovštinama iz tih vremena njegova života. Saznali su da je njegov roman za djecu Twist na bazenu, zapravo roman s elementima autobiografije u kojem glavni junak proživljava događaje koji su obilježili i mladost samog autora. Nastavak tog romana nosi naslov Pyjama blues. Objavio je i romane za tinejdžere Osmijeh nepopravljivog optimista i Meko okidanje. U našoj školskoj knjižnici može se pronaći i njegov roman za djecu Lana, godina mačke, a objavio je i nastavak tog romana pod naslovom Ljeto na koljenima. Učenici su autoru postavljali mnoga pitanja na koja je on rado i otvoreno odgovarao, a i učiteljicama je dao nekoliko savjeta za nastavni rad. Potaknuti književnikovim zanimljivim pripovijedanjem i ugodnom atmosferom susreta, učenici su iskazali zadovoljstvo ovim druženjem u nadi da će imati prilike još koji put susresti se s ovima autorom, a i njegovi tekstovi u čitankama čitat će se s velikim interesom.

Iz svega što je govorio, mogla se iščitati poruka koju je želio prenijeti, a to je da za uspjeh u životu i radu treba biti uporan i ustrajan. Premda ponekad nemamo podršku koja nam je potrebna, marljivošću i ulaganjem truda, možemo ostvariti ono što želimo i postati dobri, odgovorni i zadovoljni ljudi.

Mirta Jurić, 5.c  (Novinarska grupa)

Kategorija: