Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 173

Slikovnica Marije Abramović

NOVA SLIKOVNICA MARIJE ABRAMOVIĆ

 

San ili stvarnost – čuva li se u HAZU kopija ili original Bašćanske ploče?

 

Bašćanska ploča, najvažniji spomenik hrvatske pismenosti i kulture, središnji je motiv maštovite priče u novoj slikovnici Marije Abramović pod naslovom San ili stvarnost. Slikovnicom San ili stvarnost Marija, učenica 6. a razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ iz Koprivnice, sudjelovala je na natječaju Moja prva knjiga i osvojila posebnu nagradu.

Autorica se u priči koristi fantastičnim motivima - njezini junaci pronalaze nedovršen stroj preminulog znanstvenika koji ih vraća u prošlost. Dodatni zaplet postiže se elementima kriminalističkih priča, pa se tako u crkvi sv. Lucije na otoku Krku pojavljuju lopovi, za koje se pokaže da su zapravo arheolozi koji žele vratiti original ploče tamo gdje mu je i mjesto – u Jurandvor. Donoseći činjenične podatke o vremenu i mjestu pronalaska Bašćanske ploče, njezinom nastanku, obilježjima i značaju za hrvatsku povijest, priča sadrži i edukativne momente. Svoj vrhunac dostiže u trenutku kada „lopovima“, u pokušaju postavljanja ploče na mjesto, ona ispada iz ruku te se pritom odlomi jedan dio ovog najpoznatijeg hrvatskog povijesnog spomenika. Iako priča završava buđenjem glavnih junaka iz sna, autorica ipak na samom kraju postavlja pitanje čuva li se doista original Bašćanske ploče u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) ili je negdje drugdje.

Slikovnica je bogato ilustrirana maštovitim likovnim rješenjima u kojima je Marija kombinirala različite likovne tehnike, spajajući akvarel i crtež, pastele, tempere i kolaž na najraznovrsnije načine. Pojedine stranice slikovnice sadrže i taktilne elemente – tkaninu, karton, foliju, drvene štapiće, sitne metalne opruge.

Nastala upravo u godini koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine, Marijina slikovnica približila je hrvatsku kulturnu baštinu najmlađim čitateljima te doprinijela promicanju njezinih vrijednosti u vremenu u kojem živimo. Pročitati je možete u elektroničkom obliku na službenoj web stranici Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica: http://www.os-gjuro-ester-koprivnica.skole.hr/novo_u_knji_nici/slikovnice

Dunja Bajrić, 6.b

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.