Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 199

Ivanečki vez  Okušali se u ivanečkom vezu

Povodom Dana Tjedna cjeloživotnog učenja (1.- 7. 10.) učenici četvrtih razreda, 3.a razreda, grupa domaćinstvo te grupa darovitih učenika naše škole posjetili su Galeriju Koprivnica gdje su se upoznali s ivanečkim vezom i okušali u vezenju. Ivanečki vez je kulturna baština mještana župe Koprivnički Ivanec. Krasi ivanečke narodne nošnje jedinstvenim motivima, bojama i bodovima koji se vezu bez nacrta i sheme. Umijeće izrade ivanečkog veza predstavlja zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Ivanečki vez veže se pomoću igle i posebnog konca. Potrebno je puno strpljenja, volje i truda za izradu ukrasa na platnu. Najprije smo trebali konac provući kroz iglu. Kad smo svladali ovaj zahtjevni prvi korak, napravili smo crnu točku na sredini platna, a zatim oko nje vezli bijelim koncem. U početku se činilo teško, ali je poslije postalo zanimljivo.

Sudjelovanjem na radionicama vježbali smo vještine rukovanja iglom i koncem, ali i pridonijeli prenošenju i očuvanju djelića naše kulturne baštine.

Više o ovom jedinstvenom nematerijalnom kulturnom dobru našega kraja možete saznati iz priručnika pod naslovom „Ivanečki vez – izvorni vez Koprivničkog Ivanca“. Autorice priručnika su Renata Kotur Jakupić i Gordana Horvat.

Ana Juratović, 4.a

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.