Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 325

Učiteljica Mirjana Mihalec u sredini primila nagradu za najučiteljicu Grada Koprivnice Intervju s naj-učiteljicom Mirjanom Mihalec

 

Profesorica Mirjana Mihalec izabrana je za naj-učiteljicu naše škole za proteklu školsku godinu 2017./2018. Iako u našoj školi radi tek nepune tri godine, učenici i učitelji odmah su prepoznali njezine kvalitete i predložili je za priznanje koje svake godine dodjeljuje Grad Koprivnica najboljim učiteljima koprivničkih osnovnih škola. Svečano primanje kod gradonačelnika upriličeno je u gradskoj Vijećnici povodom Dana učitelja. Ponosni na našu učiteljicu Mirjanu, pripremili smo joj nekoliko kratkih pitanja u kojima će nam otkriti više o sebi.

Kako ste odlučili postati učiteljica?

Još u djetinjstvu u igrama s prijateljima voljela sam glumiti učiteljicu, a na studiju tijekom prakse u školama svidjelo mi se raditi s djecom i tada sam odlučila da ću raditi u školi.

 

Jeste li oduvijek voljeli jezike?

Engleski sam počela učiti u osnovnoj školi u 5. razredu jer u to vrijeme strani jezik nije se učio u nižim razredima. Odmah sam ga zavoljela i s lakoćom usvajala gradivo koje smo radili. Zahvalna sam i na izvrsnoj učiteljici Veri Parat koja nas je znala motivirati i prenijeti nam svoje znanje. U gimnaziji sam također učila njemački, a osim engleskog, studirala sam poljski jezik.

 

Jeste li kao učenica sudjelovali u natjecanjima iz jezika?

Redovito sam išla na dodatnu nastavu iz engleskog jezika od 5. razreda, ali nismo sudjelovali na natjecanjima. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata, pa pretpostavljam da se natjecanja tada nisu organizirala. No, radili smo projekte koji su uključivali dopisivanje s našim vršnjacima iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, angažirali se oko UNICEF-ovih programa, pisali pisma omiljenim bendovima te radili brojne školske projekte.

 

Što Vas najviše veseli u radu s djecom u školi?

Najviše me veseli kad uspijem učenike motivirati za gradivo koje radimo i kad uočim napredak u njihovom znanju.

 

Koje izvannastavne aktivnosti vodite?

Na prijašnjem radnom mjestu vodila sam foto-grupu, a tijekom trajanja Comenius projekta vodila sam eko-grupu. Također sam vodila radionice engleskog jezika za učenike 4. razreda.

 

Koje školske projekte vodite?

U školskoj godini 2017./2018. vodila sam Erasmus+ projekt "Going the Extra Mile" usmjeren na jačanje građanskih i digitalnih kompetencija nastavnika. U sklopu projekta osmero nastavnika naše škole sudjelovalo je u stručnim usavršavanjima koja su se održavala u Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Islandu. Stečena znanja primjenjuju u radu sa svojim učenicima u redovnoj nastavi, dodatnoj nastavi, izvannastavnim aktivnostima te na tematskim radionicama.

 

Kojim se svojim profesionalnim postignućima najviše ponosite?

Najviše se ponosim uspjesima svojih učenika na školskim, županijskim i državnim natjecanjima iz engleskog jezika. Najveći uspjeh ostvarila sam s učenicom Anom Kamber koja se plasirala na državno natjecanje te ušla među 15 najboljih u Hrvatskoj. Također sam ponosna na uspješno realizirane europske projekte koje sam provodila u sklopu programa Comenius i Erasmus+, a koji su meni, mojim kolegama i učenicima omogućili da proširimo svoja znanja o europskim obrazovnim praksama, upoznamo kulturu mnogih zemalja Europske unije te se povežemo s kolegama iz europskih škola i steknemo nove prijatelje.

 

Kako bi po Vašem mišljenju nastava engleskog jezika u školama mogla biti učinkovitija?

Nastava bi bila učinkovitija kad bi postojala mogućnost rada u manjim grupama u kojima bi svi učenici na svakom satu imali prilike sudjelovati u svim aktivnostima, a učiteljica bi se mogla više posvetiti individualnim potrebama svakog od njih.

 

Što mislite o povećanom odlasku mladih na rad u inozemstvo?

Mislim da je to tužno zato što većina mladih ne odlazi zbog želje za stjecanjem novih iskustava već zbog loše ekonomske situacije, nezadovoljstva društvenom klimom, korupcije u politici i pravosuđu, nezaposlenosti i nesigurnosti radnih mjesta, nemogućnosti da ostvare svoje potencijale, netolerancije prema ranjivim društvenim skupinama i slično.

 

Čime biste se bavili da niste profesorica engleskog jezika?

Bavila bih se fotografijom. Voljela bih imati više vremena za učenje o fotografiji i za rad na vlastitim foto projektima.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme volim čitati knjige, fotografirati i gledati filmove, slušati glazbu, provoditi vrijeme s prijateljima i obitelji, šetati psa, posjećivati predstave, izložbe i druga kulturna događanja.

Ispričajte nam o najneobičnijem mjestu koje ste imali prilike posjetiti.

Najneobičnije mjesto koje sam posjetila bio je Island. Već pri prvom prizoru iz aviona krajolik otoka djelovao mi je surovo i nimalo slično onome na što sam navikla. No pri obilasku otoka otkrila sam predivnu netaknutu prirodu koju čine crna polja lave prekrivena mahovinom i lišajevima, kristalno čiste rijeke i jezera, planine prekrivene snijegom, gejziri i vulkanski krateri. Najneobičniji doživljaj na Islandu bilo je kupanje na otvorenom u Plavoj laguni u geotermalnoj vodi izrazito tirkizne boje u kojoj je temperatura vode ugodnih 38°C u odnosu na temperaturu zraka koja je bila svega 3°C.

Što birate, film ili knjigu?

Oboje. Jednako uživam u čitanju i gledanju filmova.

Koji biste nam film preporučili i zašto?

Za učenike osmih razreda preporučila bih film Billy Elliot engleskog redatelja Stephena Daldryija. Radi se o emotivnoj priči u kojoj dječak Billy Elliot otkriva svoj talent za balet no zbog toga nailazi na brojne predrasude u svojoj okolini. Film nas uči da put do ostvarenja snova nije lagan no uz puno rada i volje možemo uspjeti, unatoč preprekama. Prije gledanja filma učenike treba upoznati s kontekstom u kojem se odvija radnja kako bi bolje razumjeli postupke likova.

Koju biste nam knjigu preporučili za čitanje i zašto?

S obzirom da predajem engleski, preporučila bih Alisu u zemlji čudesa Lewisa Carrolla koja se smatra klasikom britanske dječje književnosti. Iako puna zagonetki i začudnih likova, priča o znatiželjnoj djevojčici Alice na neobičan način kombinira maštu, snove i stvarnost te stvara svijet fantazije u kojem mogu jednako uživati i djeca i odrasli.

Kakvu glazbu volite?

Volim glazbu različitih žanrova, od popa i rocka do country glazbe, bluesa, jazza i klasike. No, ne volim turbo folk ni zabavnu glazbu.  

Što biste napravili da osvojite zgoditak na lotu?

Jedan dio bih podijelila, jedan uložila, a jedan dio potrošila na putovanja. Ipak, s obzirom da nikad ne sudjelujem u igrama na sreću, ne mogu se ni nadati zgoditku na lotu.

Što biste za kraj poručili nama mladima?

Učite, igrajte se, istražujte i posvetite se svojim željama i snovima.

Lucija Benotić, 8. a

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.