Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 142

Na Festivalu prava djece Na Festivalu prava djece

 

Ove godine održan je 10. Festival prava djece. Povodom Festivala prikazani su najbolji filmovi stvaralaštva djece u Hrvatskoj koji tematiziraju dječja prava, ali i njihovo uskraćivanje i kršenje. Na matineji dječjeg filmskog stvaralaštva u koprivničkom kinu Velebit sudjelovali su učenici četvrtih i osmih razreda, 5.c, 5.d razreda te polaznici školske IKT grupe.

Projekcije su bile prilagođene osobama s oštećenjem vida/sluha, kako bi svi jednakopravno mogli pogledati filmove koje su snimili hrvatski učenici. Prikazano je 11 kratkih filmova, različitih žanrova; animirani, dokumentarni, igrani, eksperimentalni, TV reportaža.

Filmovi su tematizirali društvene probleme; problem nasilja nad djecom s izričitom porukom da djeca imaju pravo na život bez nasilja, problem ovisnosti, odrastanja, komunikacije među mladima, prava na izbor, bavljenja sportom i dr.

Meni je najdraži film bio „Dragi dnevniče“. U filmu se pojavljuju djevojčice Ema i Sara koje jako vole glumiti. Obje su se prijavile na audiciju za scensku grupu. Samo jedna je mogla proći. Bila je to Sara koja se prije audicije jako promijenila. Bila je bahata i umišljena.

Ema je potom promijenila školu i u novoj se školi počela ponašati kao Sara, misleći da će tako uvijek dobiti što želi. Ponijela se grubo prema drugim djevojčicama. Ema je ipak shvatila da su prijatelji važniji od uloge i ispričala se za svoje ponašanje te je prihvaćena u društvo. Meni je taj film bio najljepši zato što govori o tome da nas samo topli prijateljski odnosi mogu zbližiti s drugima i učiniti nas i druge zadovoljnima i sretnima. 

Iz prikazanih filmova moglo se puno naučiti. Najvažnije je voditi računa o tome da svojim ponašanjem ne kršimo prava druge osobe, a ako smo žrtve ili svjedoci nekog oblika nasilja, svakako o tome progovorimo.

Organizator Festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i Uredom pravobraniteljice za djecu.

Ana Juratović, 4.a

4.r 1 5.c 5.d IKT 8.r 2 Na Festivalu prava djece

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.