Trg slobode 5,
Koprivnica

Hitova: 204

Mladi za mlade 5a

Osmaši na programu “Mladi za mlade” uz Dan Europe

Povodom Dana Europe i Europskog tjedna učenici osmih razreda, u pratnji svojih razrednika i knjižničarke, prisustvovali su programu “Mladi za mlade”. Program je održan u utorak 7. svibnja u dvorani Doma mladih. Organizator programa je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji s knjižničarkama srednjih i osnovnih škola u našem gradu. U programu  “Mladi za mlade” koprivnički srednjoškolci predstavljaju svoje uspješne projekte, znanja i umijeća generaciji osmih razreda kako bi pomogli učenicima da lakše odaberu školu u koju se žele upisati. Program je otvorio gosp. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koji je u kratkom pozdravnom govoru upoznao mlade s mogućnostima koje im nudi Europska komisija.

Učenicima se predstavila Gimnazija „Fran Galović“, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica. Svaka škola pripremila je izlaganje te kratak kulturni program. Srednjoškolci su predstavili svoje Erasmus+ projekte, aktivnosti i talente. Učenici su saznali i kojim je projektima škola sudjelovala i što škola može ponuditi.

Prva se predstavila gimnazija “Fran Galović”. Pogledali smo autorski film Leonarda Ivačića, učenika 4. razreda Gimnazije, pod naslovom „Mamac“ koji nosi snažnu poruku o negativnom utjecaju medija. Predstavljen je projekt “Loresu” u sklopu Erasmus+ projekata. Cilj projekta je istraživanje lokalne i regionalne baštine, a u projektu sudjeluju učenici polaznici geografske i povijesne grupe. Kroz kratak igrokaz nekolicina učenika predstavila je matematičko natjecanje “Mathema” i pokazala povezanost magije i fizike. Gimnazijalci su se predstavili i glazbenim nastupima.

Obrtnička škola Koprivnica prikazala je dva projekta mobilnosti u druge europske zemlje gdje su učenici, polaznici različitih zanimanja odrađivali svoju stručnu praksu. Učili su upravljati dronovima, izrađivati 3D modele, montirati i snimanti video, o programiranti i o odašiljati Morseov kod. Učenici majstorskih usmjerenja na stručnoj praksi u Češkoj izrađivali su cijevi, kablove i vodiče u tvrtkama koje su posjetili, ormar, stol, vrata i prozor. Obrtnički tamburaški sastav “Mali od struje” predstavio se glazbenom izvedbom. Tri maturanta prikazala su svoje završne radove – pametnu kuću, upravljanje pametnom kućom mikroupravljačem i sustav automatske linije za punjenje tekućina.

Srednja škola Koprivnica predstavila je Erasmus+ projekt Međunarodno povezivanje vježbeničkih tvrtki“ učenika ekonomskih i srodnih usmjerenja koji u svom progamu rada imaju osnivanje vježbeničkih tvrtki. Opisali su mobilnost šestero učenika u Slovačku, Italiju i Španjolsku gdje su se stručno usavršavali u području svoje struke. U kulturnom dijelu programa nastupio je školski zbor učenica vokalnom izvedbom te učenik Eric Vidović glazbenim nastupom.

Program „Mladi za mlade“ primjer je dobre prakse u vidu profesionalnog umjeravanja učenika završnih razreda osnovnih škola u našem gradu.

Lucija Benotić, 8. a

Mladi za mlade 2 Mladi za mlade 3 Mladi za mlade 6a Mladi za mlade 7a

Kategorija:

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.