Trg slobode 5 ,
Koprivnica

DOGAĐANJA

Viceprvakinje Hrvatske u natjecanju „Čitanjem do zvijezda“

Nika Stančin, Ema Pintarić i Nera Teufel osvojile su prestižno 2. mjesto na nacionalnom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Kako je izgledao njihov put do zvijezda podijelile su s nama u razgovoru u školskoj knjižnici iz koje je i krenuo ovaj projekt koji se u našoj školi provodi već osam godina.

Možete li nam opisati općeniti sistem natjecanja „Čitanjem do zvijezda“?

Nika: Za natjecanje je potrebno pročitati tri knjige. Svake godine u natjecanju su nove knjige koje bira organizator. To su uglavnom romani za mlade. Natjecanje se provodi na tri razine. Sastoji se od pisanja kviza znanja o odabranim književnim djelima i/ili izrade plakata na zadanu temu vezanu uz tematiku knjiga. Kviz znanja svaki natjecatelj piše pojedinačno. Tri najuspješnija učenika na školskom natjecanju formiraju ekipu škole koja se plasira na županijsku razinu natjecanja. Ekipe koje na županijskoj razini osvoje 1. ili 2. mjesto plasiraju se na državno natjecanje. Na svakoj pojedinoj razini natjecanja kviz znanja je složeniji. Na školskom natjecanju u kvizu znanja dolaze samo pitanja iz sadržaja knjiga, na županijskom natjecanju imamo različita pitanja vezana uz interpretaciju romana i biografiju odabranog autora, a na državnoj razini, uz navedeno, pretežiti dio pitanja je iz opće kulture i informiranosti, a također vezano uz sadržaje knjiga. Učenik može sudjelovati na natjecanju i u kategoriji plakata na način da na temelju pročitanih knjiga izradi plakat.

Što vas je motiviralo da se uključite u projekt i nastavite sudjelovati u njemu već treću godinu?

Nera: Uključila sam se u natjecanje prošle godine i dvije od tri knjige koje su bile odabrane za natjecanje sam već prije pročitala tako da me to potaknulo. Uspjeh i druženje na prošlogodišnjem natjecanju me motiviralo da se uključim i ove godine.

Nika i Ema: Mi smo se uključile prije tri godine kad smo bile u 6. razredu. Natjecanje nam se činilo zanimljivo. Spajalo je čitanje, koje volimo, i natjecanje. U 7. i 8. razredu najviše nas je motiviralo to što smo upoznale prijatelje iz drugih gradova s kojima smo se viđale na natjecanjima.

Kada je krenula vaša ljubav prema čitanju?

Nera: Od prvog razreda kad sam naučila čitati.

Nika: Ja sam zavoljela čitanje uz sestru koja je voljela puno čitati.

Ema: Ja najviše volim čitati u slobodno vrijeme, pogotovo kad sam na moru.

Koja vam je knjiga koju ste pročitale u sklopu projekta bila najdraža, a koja najzahtjevnija?

Nera: U početku mi je bila najzanimljivija Ljeto na jezeru Čiču, a onda sam je previše puta pročitala, pa mi više nije tako dobra. Prošle godine mi se najviše svidjela Kora od jabuke. Prošle godine mi je najzahtjevnija knjiga bila tajni dnevnik Adriana Molea zbog puno detalja, datuma, stranih naziva i specifičnog govora lika.

Ema: Meni se također ove godine najviše svidjela knjiga Ljeto na jezeru Čiču jer je namijenjena mladima naše dobi i događaji su zanimljiviji od onih u ostalim romanima.

Nika: Prošle godine mi je najzanimljiviji bio roman Tajni dnevnik Adriana Molea, iako se teško čita, ima puno detalja koje je trebalo pamtiti, ali događaji su neobični i zanimljivi. Ove godine su mi najzahtjevnije bile Blizanke zbog stranih naziva koji nam nisu tako bliski kao oni iz romana hrvatskih autora.

Jeste li neku knjigu morale čitati više puta da se prisjetite događaja?

Nera, Nika, Ema: Da, i po pet puta smo pročitale istu knjigu.

Kako dugo ste se pripremale za ovo natjecanje?

Nera, Nika, Ema: Svake godine pripremamo se od listopada pa sve do završetka natjecanja, znači do svibnja. Čim završi jedna razina, počinjemo se pripremati za drugu razinu.

Koliko ste slobodnog vremena izdvajale za pripremu?

Ema: Ja vodim detaljne bilješke o čitanju u jednoj bilježnici. Budući da se u natjecanju čitaju tri knjige, nakon županijske razine se podijelimo i same sastavljamo pitanja, svaka iz jedne knjige, pa onda rješavamo.

Nika: Sastavljamo vrlo detaljna pitanja iz sadržaja, otprilike 50 pitanja po jednom poglavlju romana.

Nera: Sastavljanje pitanja nam pomaže da i same bolje upamtimo pojedine detalje.

Kako ste se pripremale za natjecanja?

Ema: Čitale smo knjige, više puta tijekom projekta, često smo se sastajale i razgovarale o knjigama, zanimljivostima iz knjiga, povezivale smo događaje s činjeničnim podacima iz stvarnog života, rješavale testove koje nam je knjižničarka pripremila, vodile smo dnevnike čitanja s detaljnim bilješkama, same smo sastavljale dodatna pitanja i rješavale zadatke.

Koje su prednosti i pozitivne strane projekta?

Nika, Ema, Nera: Najdraže nam je što smo upoznale ljude koje, vjerojatno, nikad ne bismo upoznale, zabavljamo se i družimo.

Nika: Na državnom natjecanju stvorimo toliko uspomena koliko ne bismo za mjesec dana, a i pročitala sam neke knjige koje po naslovu, vjerojatno, nikad ne bih ni pogledala.

Koji dio projekta biste promijenile kada biste odlučivale o tome?

Nika: Promijenila bih kriterije za sudjelovanje u projektu da ne bude za učenike od 5. do 8. razreda nego samo za 7. i 8. razred jer pitanja na testu na državnom natjecanju uglavnom nisu za mlađu dob učenika. Test na državnom bio je jedan od najtežih testova koje sam ikad pisala.

Ema: Promijenila bih mjesto održavanja državnog natjecanja da ne bude svake godine u Čakovcu.

Nera: promijenila bih hodogram događaja na županijskom i državnom natjecanju da najprije napišemo test znanja, a onda pratimo kulturni program.

Koju dobrobit vam je donio ovaj projekt?

Nera: Upoznale smo nove prijatelje.

Ema: Obogaćujemo svoj rječnik, jezična znanja i znanja iz opće kulture, što će nam sigurno dobro doći u daljnjem obrazovanju.

Čime osobno se najviše ponosite, vezano za sudjelovanje projektu?

Ema; Nika, Nera: Postignutim uspjehom i osvojenim 2. mjestom na državnom natjecanju!

Nika: Tim više što je Neri dan prije odlaska na natjecanje bilo loše, pa smo imale dodatni stres, ali sve je super ispalo.

Kakav je osjećaj ostvariti ovako dobar uspjeh?

Ema: Osjećam se sretno jer vidim kako se taj trud isplatio.

Nera: Dobar je osjećaj, ali, istovremeno, tu je i osjećaj pritiska da nam rezultati ne budu lošiji nego prošli put nego još uspješniji.

Nika: Zadovoljstvo nam je i to što smo na državnom pobijedile Đurđevčane jer oni su nam oni najveća županijska konkurencija. To je bonus!

Čitate li puno u slobodno vrijeme?

Nera: Da, u prosjeku pročitam 2 - 3 knjige mjesečno, nekad više, nekad manje, ovisi koliko imam vremena.

Ema: Ja biram knjige za čitanje, ako je baš neka dobra knjiga, hvaljena, čitana, o temi koja me zanima, onda čitam.

Nika: Čitam puno, jedno u periodu od županijskog do državnog natjecanja nisam htjela čitati druge knjige da mi se ne pomiješa sadržaj, ali čim je završilo državno, nastavila sam čitati.

Razmišljate li o bavljenju književnošću u budućnosti?

Ema: Ne, čitanje ostaje užitak za slobodno vrijeme.

Nika: Čitanje mi je više hobi.

Nera: Mislim da se ne bih bavila proučavanjem književnosti.

Čime se bavite izvan škole?

Nera: Idem u plesnu školu i sviram klavir.

Nika: Idem u školu stranih jezika i dodatno učim engleski.

Ema: Bavim se plivanjem i volim otići s Nikom na rukometnu utakmicu RK „Podravke“, budući da smo veliki fanovi našeg rukometnog kluba.

Čime biste se željele baviti u budućnosti?

Nera: Ja bih nešto vezano uz jezike, budući da učim engleski, njemački i francuski.

Ema: Ja bih nešto vezano uz kriminalistiku ili dizajn.

Nika: Mene također zanima kriminalistika i forenziku. Bilo bi zanimljivo i raditi kao reporter u nekom časopisu.

Koju srednju školu želite upisati?

Nika i Ema: Opću gimnaziju u Koprivnici, a za fakultet ćemo odlučiti kasnije jer teško je sa 14 godina znati što ćeš raditi cijeli život.

Što poručujete i savjetujete budućim natjecateljima koji će predstavljati našu školu u projektu „Čitanjem do zvijezda“?

Ema: Budite opušteni, dobro se pripremite. Veliki je uspjeh uopće doći na državno natjecanje.

Nera: Kad dođete na natjecanje, nemojte misliti samo na to da morate biti prvi nego se pokušajte zabaviti.

Nika: Upoznajte se s drugim ljudima, sklopite nova prijateljstva, to ostaje za cijeli život.

Ana Vondraček, 6.b

Kategorija: