Trg slobode 5 ,
Koprivnica

Ususret 1. mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Izazov sretnog života u europskom društvu“

Na školski natječaj za izbor sudionika 1. mobilnosti u Portugal javilo se 37 učenika te je pred Povjerenstvom bio uistinu težak zadatak selekcijskog postupka koji će rezultirati izborom 7 kandidata koji će sudjelovati u prvoj mobilnosti u Portugalu. Naposlijetku je 13 sjajnih kandidata pozvano na intervju pred Povjerenstvom koje su činile učiteljice Mirna Kovačić, Helena Knežević i Martina Trešćec Godek.

Učenici koji su bili najuspješniji u artikuliranju svoje želje da se priključe portugalskom Erasmus školskom timu su: Fabian Perošić, Nera Teufel, Izidora Tomica, Lana Nogić, Paola Muqaj, Laura Krog i Valentina Piršlin.

Kako bi se pripremili za prvu mobilnost u Portugalu, od 16. do 23. studenoga, učenici su provodili introspekciju i samovrednovanje te detektirali što ih kao pojedince čini sretnima. Rezultate su kreativno prikazali putem fotografija, video materijala, infografika, dokumentarnog filma, poezije i likovnih radova. Učenike, sudionike mobilnosti u Portugalu očekuje niz aktivnosti u kojima će morati vizualizirati svoje osnovne izvore sreće, odnosno predstaviti svoja promišljanja o sreći i zadovoljstvu životom u Koprivnici. Svoje će uratke učenici objaviti na eTwinningu (europskoj platformi namijenjenoj učenicima) i usporediti s vršnjacima iz partnerskih zemalja. Osim toga, učenici su putem eTwinninga stupiti u kontakt jedni s drugima, dijeleći neke karakteristike svojih domovina (geografske informacije, mentalitet i interese ljudi, činjenice o svakodnevnom životu, običaje, tradicije, festivale, tipičnu hranu itd.).

Provedba projekta višestruko će koristiti učenicima i učiteljima. Međunarodna suradnja koja će biti ostvarena tijekom ovoga projekta omogućiti će svim sudionicima proširenje znanja o kulturama partnerskih zemalja i dodatno razvijanje osjećaja tolerancije i poštivanja različitosti. Projekt će omogućiti učiteljima razmjenu iskustava, znanja i metoda poučavanja, koji će im zasigurno koristiti u budućem radu.

U mobilnosti u Portugalu sudjelovat će učitelji Anja Ćosić (fizika), Miroslav Kanisek (kemija i biologija) i koordinatorica projekta Mirna Kovačić (geografija i povijest). Velik doprinos pripremi učenika za 1. mobilnost dali su i ostali članovi Erasmus školskog tima, učitelji Helena Knežević (engleski jezik), Ivan Piskač (matematika), Saša Špoljarić (katolički vjeronauk) i Martina Trešćec Godek (hrvatski jezik), koji će sudjelovati u nadolazećim mobilnostima.

Uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, prije svega na razvoj međunarodne dimenzije, a zbog svoje tematike i zamjetan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Mirna Kovačić, prof.

Rad učenice Lane Vutuc postao službeni logo Erasmus+ projekta

Na temelju odluke povjerenstva za izbor službenog loga, koji su činile koordinatorice projekta iz partnerskih zemalja Njemačke, Portugala, Švedske i Hrvatske, rad učenice Lane Vutuc iz 8.a razreda OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica postaje službeni logo međunarodnog dvogodišnjeg Erasmus+ projekta The Challenge of Being Happy in a European Society.

U užem izboru za službeni logo projekta bili su i likovni radovi učenica iz Hrvatske, Hane Pelesk i Lucije Turk iz 6.c razreda naše škole, koji su zauzeli 2. i 3. mjesto.

Školski Erasmus tim

OŠ „Đuro Ester“ započinje s provedbom svog prvog Erasmus+ KA2 projekta

Početkom školske godine 2019./2020. u OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica započeo je novi Erasmus+ projekt pod nazivom „Izazov sretnog života u europskom društvu“ (The Challenge of Being Happy in a European Society) koji će se ostvariti u suradnji s partnerima iz Njemačke, Portugala i Švedske. Projekt je namijenjen učenicima od 14 do 16 godina starosti.

U iduće dvije godine 21 učenik i 7 učitelja imat će priliku putovati u navedene države pod pokroviteljstvom Europske Unije, gdje će unaprijediti svoja znanja i vještine te upoznati kulturu i običaje lokalnog stanovništva.

U projektne mobilnosti bit će uključeno 7 učitelja i 21 učenik (8. razredi), dok će tijekom mobilnosti u Koprivnici (listopad 2020.) učenike iz partnerskih zemalja imati prilike ugostiti brojne koprivničke obitelji iz generacije naših osmih razreda.  Svi učenici uključeni u projekt imat će priliku usavršiti znanja i vještine, upoznati druge kulture te razviti socijalne i komunikacijske vještine sudjelujući na mobilnostima u partnerskim zemljama. Projekt „Izazov sretnog života u europskom društvu“ vrijedan je 103.105,00  eura.

Cilj našega projekta jest podići svijest učenika o općim temeljima demokratskog europskog društva u budućnosti, koje nudi kvalitetan život i omogućava svima da pronađu sreću. Učenici će spoznati da je individualna sreća blisko povezana s aktivnim građanstvom, preuzimanjem odgovornosti i sviješću o prilikama i mogućnostima koje demokratsko europsko društvo može ponuditi. Uz prethodno navedene ciljeve, projekt će omogućiti učenicima dodatno usavršavanje znanja engleskoga jezika kao i vještine uporabe IKT-a.

U projekt su uključeni učitelji Anja Ćosić (fizika), Miroslav Kanisek (kemija i biologija), Helena Knežević (engleski jezik), Ivan Piskač (matematika), Saša Špoljarić (katolički vjeronauk) i Martina Trešćec Godek (hrvatski jezik), a koordinator projekta je učiteljica Mirna Kovačić (geografija i povijest).  Uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, prije svega na razvoj međunarodne dimenzije, a zbog svoje tematike i zamjetan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Mirna Kovačić, prof.