Trg slobode 5 ,
Koprivnica

Kategorija:

 

masa 1CBFE8071 0BEF 8F42 912B 3D3639D2B2CDAko mislite da ne volite čitati, potražite drugačije knjige

 Da se među učenicima Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica krije buduća spisateljica, otkriva nam činjenica da je Maša Kresojević već dva puta sudjelovala na hrvatskoj državnoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva – LiDraNo, a ide tek u treći razred.

Trenutačno piše „Mačje vijesti“. U njima se kratko osvrne na razredne aktivnosti tijekom tjedna uz obavezan humoristični komentar.

Osim što uspješno piše priče i pjesme kojima osvaja nagrade, Maša je strastvena čitateljica. Čita knjige na hrvatskom i engleskom jeziku. Posjeduje svoju biblioteku koju redovito dopunjava novim naslovima.

 U razgovoru s Mašom otkrivamo kako su njezine priče došle među najbolje u zemlji i koji je put do uživanja u čitanju.

 

Kada si prvi put u sebi prepoznala želju i strast za čitanjem?

 

Dok sam bila manja roditelji, djed i baka su mi puno čitali i učlanili su me u knjižnicu. Slikovnice i knjige su mi bile zanimljive pa sam tako i ja počela čitati.

S koliko si godina počela samostalno čitati i koja je bila prva knjiga koju si pročitala?

Počela sam čitati s 5 do 6 godina i, iskreno, prvo što sam pročitala bio je strip Garfield. Dok sam krenula u školu, sama sam čitala lektiru.

Kakve knjige najviše voliš čitati?

Volim čitati različite knjige; krimiće, duhovite knjige, stripove, a i knjige za stariji uzrast.

Kako se osjećaš kada čitaš?

Volim ići u knjižnicu i sviđa mi se čitanje. Volim i kupovati knjige. Osjećaj ovisi o knjizi koju čitam. Nekad sam uzbuđena, nekad tužna. Nekad sam ljuta na neki lik, a nekad mi je knjiga jako smiješna. Smiješne dijelove volim podijeliti s drugima.

Koliko vremena tjedno odvojiš za čitanje?

Ustvari, ne znam točno koliko čitam, ali to je najmanje pola sata dnevno. Nekad čitam usred dana u slobodno vrijeme, a nekad navečer prije spavanja. Ponekad mi čitaju roditelji i djed. To je naš zajednički ritual.

Možeš li od svih knjiga koje si pročitala izdvojiti neku posebnu? Na koji način je ta knjiga ljekovito djelovala na tebe?

Pa sviđaju mi se sve knjige koje sam pročitala i nemam jednu najdražu, ali knjige kao Tom Gates i Timi promašaj su mi bile baš smiješne, a volim i knjige o osjećajima jer mi to pomaže prepoznati kako se osjećam.

Koje knjige na engleskom jeziku čitaš?

Engleski me naučio tata. Od malena mi je čitao slikovnice na engleskom. Sad to znam i sama. Volim knjige Roalda Dahla jer su jako smiješne. Čitam ih na engleskom jer znam engleski i to je originalna verzija. U prijevodu neke stvari ponekad izgube smisao kao npr. igre riječima. Upravo čitam Harry Potter and the Chamber of Secrets.

Što preporučuješ za čitanje svojim vršnjacima i zašto upravo te naslove?

Preporučujem im da čitaju što više i da pronađu ono što ih zanima. Knjige koje bi im se mogle svidjeti su npr. Tom Gates, koji je jako smiješan, a ima i slika. Družba Pere Kvržice i Uzbuna na Zelenom vrhu su zabavni i napeti dječji romani.

Da biste zavoljeli čitanje, trebate krenuti od knjiga koje su vam zabavne. Još neki naslovi koje mogu preporučiti su Matilda, Durica, Zmajevi i vukodlaci, Smogovci i Drugi dnevnik Pauline P. 

Što tebi znači čitanje i zašto je čitanje važno?

Ja baš volim čitati, a čitanje me inspiriralo i na pisanje. Dok čitam, mogu se pretvoriti u mačku, letjeti na mjesec, pisati dnevnik…ili sve odjednom. Kako? Samo treba koristiti maštu!

Ako mislite da ne volite čitati, potražite drugačije knjige. Zato u knjižnicama ima puno polica knjiga. Čitanje je važno jer možete naučiti puno zanimljivosti iz enciklopedija, nasmijati se uz strip-knjige i zadubiti se u krimiće.

 

Saznali smo da imaš svoju malu biblioteku koju nadopunjuješ novim naslovima. Što nam možeš reći o svojoj biblioteci?

Pa iskreno, baš i nije mala. U njoj imam različite knjige na hrvatskom i engleskom jeziku koje su mi roditelji kupovali i dobivala sam ih za rođendan ili pod bor. Knjige su sjajan poklon. Volim ih čitati i posuđivati prijateljima, a nedavno sam i svoj džeparac potrošila na knjige.

 

 

Kako je nastala priča „Dnevnik jednog tigra“ kojom si sudjelovala na državnoj smotri LiDraNo?

Priča je nastala kad mi je učiteljica predložila da napišem priču o tigrovima jer zna da ih obožavam.

O čemu se radi u „Dnevniku jednog tigra“?

Radi se o mojem plišanom tigriću kojeg sam dobila još prije rođenja. Od tada volim tigrove, a da biste saznali ostalo pročitajte moju priču koja je bazirana na stvarnim događajima.

Kako si došla na ideju da napišeš priču o klimatskim promjenama?

Na prijedlog učiteljice odlučila sam ponovno sudjelovati na LiDraNu. Klimatske promjene su nam se činile važnom temom o kojoj treba pisati i na taj način skrenuti pažnju na ekologiju.

Predstavi nam priču „Klima se klima“.

Tema priče je razgovor godišnjih doba o klimatskim promjenama. Zima se naljutila jer su ostala godišnja doba došla u njeno vrijeme. Jesen je objasnila da se svi mogu pojaviti u isto vrijeme zbog globalnog zatopljenja. Godišnja doba žele potaknuti ljude da promijene svoj odnos prema prirodi. Na lutkarskoj skupini smo prema mojoj priči napravili igrokaz u kojem glume učenici 3.a razreda.

Kako si se osjećala kada si saznala da si već drugu godinu za redom pozvana na državni LiDraNo, ove godine pričom Klima se klima?

Bila sam doslovno presretna. Pohvalila sam se prijateljima i obitelji koji su bili ponosni na mene, kao i moja učiteljica i mentorica Dubravka Bijelić. Moji roditelji i ja smo to proslavili odlaskom na izlet u Zagreb. Posjetili smo izložbu Hrvatska svijetu i knjižaru u kojoj sam izabrala i kupila 24 nove knjige.

 

Kako napreduju „Mačje vijesti“, nove priče koje pišeš?

 

Mačje vijesti su tjedne novine za naš razred (iako ih ne stignem pisati baš svaki tjedan). U njima su samo stvarni događaji. Mislila sam da bi bilo zgodno da naš razred ima svoje vijesti. Preko tjedna u blokić zapisujem važnija događanja u razredu i na kraju uvijek dodam neki smiješni komentar. Ponedjeljkom ih čitam pred razredom.

 

Na koji način te roditelji i tvoja učiteljica podržavaju u pisanju?

Potiču me da zapisujem svoje ideje i priče koje smišljam. Vole čitati moje sastavke.

Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca u sklopu manifestacije Lovrakovi dani kulture već tradicionalno organizira natječaj za učenike. Tema ovogodišnjeg natječaja je Čitanjem do zvijezda. Što misliš o toj uzrečici - čitanjem do zvijezda?

Meni se ta uzrečica sviđa. Ne mora nužno imati veze sa svemirom. Zvijezde mogu biti kao tvoji uspjesi.

Marija Petrović 5.a

Kategorija:

 

 

Čitanjem do zvijezda i zlatnih medalja

 

Iva Petrović je učenica drugog razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica. Na Olimpijadi čitanja, koja je održana tijekom ljetnih praznika u Koprivnici, Iva je pročitala najviše knjiga od svih učenika od prvog do četvrtog razreda triju koprivničkih škola te osvojila dvije zlatne medalje – za najboljeg čitatelja među vršnjacima iz tadašnjih prvih razreda i za ukupnu pobjednicu Olimpijade. Svoj žar za čitanje dijeli s drugim školarcima u čitateljskom klubu „Čituljko“. Školska knjižničarka rado se posavjetuje s Ivom oko nabave novih zanimljivih knjiga za djecu.

Tko ti je čitao knjige u ranome djetinjstvu?

U ranome djetinjstvu knjige su mi čitali roditelji i starija sestra. Od malena sam voljela knjige i uvijek bih ih gledala i listala. Stalno sam htjela da mi netko čita i puno puta sam dosađivala starijima da mi čitaju.

S koliko si godina počela samostalno čitati i koja je bila prva knjiga koju si pročitala?

Čitati sam počela vrlo rano, s nepunih pet godina. Čitala sam sve, slikovnice, novine, knjige za djecu... Prva knjiga koju sam pročitala bila je Priče najljepše na svijetu s ilustracijama Tonyja Wolfa.

Na što prvo pomisliš kada čuješ riječ knjiga?

Kad čujem riječ knjiga, pomislim na igru, maštu i zabavu.

Kakve knjige najviše voliš čitati?

Najviše volim čitati romane kao što je Gregov dnevnik, Moj dnevnik o seki (i svačemu još), Zmaj ispod staroga grada...

U koje doba dana najčešće čitaš i koliko knjiga tjedno pročitaš?

Čitam u svako doba dana. Kad mi je dosadno ili imam vremena, uzmem knjigu i čitam. Tjedno pročitam barem dvije knjige. Sad čitam Agencija za roditelje Davida Baddiela i Ledeno čudovište Davida Walliamsa.

Imaš li svoju najdražu knjigu?

Najzanimljivija knjiga koju sam pročitala i koja me posebno dirnula su Ponoćni pustolovi Davida Walliamsa. Knjiga govori o petero djece koja su na bolničkom liječenju, njihovom prijateljstvu i ostvarenju vlastitih snova.

Iva 2

Kategorija:

Noć knjige - Festival slikovnica, književni susret, čitanje bez granica i potraga za ljekovitom knjigom u školskoj knjižnici OŠ „Đuro Ester“

Povodom Dana hrvatske knjige (22. 4.) i Svjetskog dana knjige i autorskog prava (23. 4.) školska knjižnica Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica uključila se u nacionalnu manifestaciju Noć knjige. Noć knjige održana je u petak 23. travnja 2021. aktivnostima posvećenima knjigama i čitanju. Učenici 1. razreda PŠ Vinica priredili su Festival slikovnica, učenici 2.a razreda sudjelovali su na književnom susretu na mreži, učenici 4.b su započeli rad na projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja dok su se učenici 3.a razreda uvečer okupili u školi i tragali za skrivenim blagom i ljekovitim knjigama.

Festival slikovnica razredni je projekt učenika 1. razreda Područne škole Vinica koji su vodile knjižničarka Nikolina Sabolić i učiteljica Ljiljana Škrobot. U sklopu projekta održano je 10 radionica poticanja čitanja. Knjižničarka je učenicima donijela slikovnice iz školske knjižnice koje su čitali u vrijeme odmora te im je na zajedničkim susretima čitala nove slikovnice. Nakon čitanja odvijale su se aktivnosti za poticanje komunikacijskih, jezično-govornih i socijalno-emocionalnih vještina.  Učenici su se izražavali stvaralačkim radovima na temelju čitanih priča, igrali igre stvaranja priče prema motivima s kartica i predstavljali svoje radove, vježbali motoričke vještine izradom origamija i straničnika za knjige. Književnu umjetnost povezali su s drugim umjetnostima te su uz čitanje slušali klasičnu glazbu, gledali balet, animirani film, reprodukcije likovnih umjetničkih djela. Završna aktivnost u sklopu projekta bila je izložba Moja ljekovita slikovnica upriličena povodom Noći knjige. Svaki je učenik donio u školu svoju slikovnicu koja je ljekovito djelovala na njega te ju predstavio na razrednoj izložbi. Istaknuo je poruku priče i zbog čega ju preporuča za čitanje učenicima, roditeljima i učiteljima.

slika 1 1 r ps festival slikovnica izlozba moja ljekovita slikovnica4B88B8AF 411E 5727 576D CAFC5B652753

Književni susret s književnicom Željkom Horvat-Vukelja i ilustratoricom Andrejom Živko održan je na mreži. Učenici 2.a razreda su se s učiteljicom Majom Sinjeri okupili u školskoj knjižnici i pristupili predstavljanju slikovnice Magdalenina knjižnica na kotačima putem platforme Zoom. Predstavljanje slikovnice i susret s njezinom autoricom i ilustratoricom organizirala je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, izdavač slikovnice. Učenicima poznata autorica Željka Horvat-Vukelja je na sebi svojstven, zanimljiv, šaljiv, poučan i upečatljiv pripovjedni način ispričala djeci kako je nastala priča za ovu slikovnicu. Ilustratorica im je otkrila svoja sjećanja na vrtićke dane i oduševljenje koje je izazivao dolazak bibliobusa djeci. Također  je ispričala kojim se tehnikama služila pri umjetničkom likovnom prikazu doživljaja priče. Književnica je razveselila djecu pripovijedanjem dviju novih zanimljivih priča. Djeca će izraditi likovne radove na temu knjižnice na kotačima koji će biti izloženi u gradskoj knjižnici.

slika 2 2 a knjizevni susretEC971DA9 8B3C 09F2 91ED 49D1366E3A7C

Na Svjetski dan knjige održana je i radionica u projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja koji ove godine provode učenici 4.b razreda s učiteljicom Dijanom Veh i knjižničarkom Nikolinom Sabolić u suradnji s učenicima 5.a razreda OŠ Olge Meglič Ptuj s njihovom učiteljicom Simonom Truntič i knjižničarkom Alenkom Kandrič. Knjižničarka je učenicima 4.b razreda pročitala priču Kamen mudrosti iz knjige Kako je Oskar postao detektiv slovenskog autora Andreja Rozmana Roze.

slika 3 4 b projekt cnpg762D6B78 BA32 AA79 4210 BB4DFA60CF47

Potraga za skrivenim blagom i ljekovitom slikovnicom započela je u večernjim satima u školskoj knjižnici gdje su se okupili učenici 3.a razreda s učiteljicom Dubravkom Bijelić. Podijeljeni u pet grupa učenici su slijedili tragove koji su ih vodili školskim hodnicima i prostorijama u potrazi za novim tragovima do ruksaka s blagom. U otkrivanju tragova dešifrirali su kodove, rješavali zagonetke, pitalice, križaljke, rebuse, matematičke i logičke zadatke. Pritom su primjenjivali znanja stečena na nastavi i znanja iz opće kulture. Nakon pronalaska ruksaka posljednji izazov bio je pronaći ključ i otključati lokot na zatvaraču. Uzbuđenje je bilo na vrhuncu pri pronalasku ključa skrivenog na tajnim mjestima u knjižnici i otvaranju ruksaka. Nove knjige i slatke poslastice u ruksaku razveselile su tragače. Nakon potrage svaki je učenik predstavio svoju ljekovitu knjigu koju je donio sa sobom ispričavši razredu na koji je način ona ljekovito djelovala na njega. Učenici su također posudili nove knjige iz knjižnice.

slika 4 3 a potraga za ljekovitom knjigom 12B24B61C3 286C 0295 FD42 4F040927C150

Knjižničarka je zaključila večer riječima da nas svaka knjiga koja dotakne naše emocije i izazove u nama osjećaje, obogaćuje novim iskustvima, znanjima i životnim poukama koje nas mogu usmjeriti u postupcima. Najviše ćemo se sjećati onih knjiga koje su nas dotaknule tako duboko da nakon čitanja više nismo bili isti. Tada kažemo da smo pročitali dobru knjigu. To ćemo bogatstvo čitanja uvijek nositi u sebi i osjećati se dobro. Knjige mogu imati ljekovitu moć.

Knjižničarka

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.

Kategorija:

U Mjesecu hrvatske knjige učenici 2.a i 3.a razreda sudjelovali su u programu poticanja čitanja Bibliobus vam dovodi u goste u suradnji s Bibliobusnom službom Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Učenici su čitali slikovnice i priče za djecu književnice Željke Horvat-Vukelja Zdenko Slovojed i Leteći glasovir te osmišljavali pitanja koja bi voljeli postaviti spisateljici. Radionice su vodile učiteljice Maja Sinjeri i Dubravka Bijelić. Knjižničarka je poslala učenička pitanja za autoricu, kojoj su se pitanja izuzetno svidjela. Učenici su u učionici organizirali gledanje poticajnog i zanimljivog videa u kojem autorica iz svoje radne sobe odgovara na njihova pitanja o svom radu i pisanju. Autorica im je otkrila da razmišlja o ideji za pisanje nove priče – Mrav u teretani. Učenici su potom pokušali razraditi autoričinu ideju u vlastitim stvaralačkim literarnim radovima.

Pozivamo vas da pogledate zanimljiv video sa Željkom Horvat-Vukelja putem poveznice:

 https://www.youtube.com/watch?v=ygmRfZ9hvnc&feature=youtu.be

Nikolina Sabolić, knjižničarka

Kategorija:

Školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održana je 18. prosinca 2020. online. Na natjecanju je sudjelovalo šestero učenika. Najuspješnije na ispitu znanja bile su učenice Hana Bijelić iz 7.c, Valentina Varga iz 8.b i Klara Jelovčan iz 8.d razreda, koje će ove godine predstavljati našu Školu na županijskom natjecanju.

Za ispit znanja učenici su se pripremali čitajući knjige posvećene knjigama i čitanju: Miris knjige Jadranke Klepac, Matilda Roalda Dahla, Demon školske knjižnice Moree Baničević i Tom Gates : Svjetski dan knjige najbolji u povijesti (dosad) Liz Pichon.

Čestitamo svim učenicama na ostvarenom rezultatu, a našim predstavnicama na županijskom natjecanju želimo puno uspjeha.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibliotekar

Kategorija:

Učenica Ana Marija Buhić iz 7.a razreda pobjednica je naše škole u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom Istraživači planeta Z. Kviz se organizira svake godine u Mjesecu hrvatske knjige, a ovogodišnja je tema bila ekologija. Provodi se online. Učenici su odgovore na pitanja, zanimljivosti i informacije o planetu Zemlji, pronalazili u različitim mrežnim izvorima: e-knjigama, e-časopisima, e-enciklopediji, interaktivnoj karti i dr.
Organizatori nacionalnog kviza su Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediatekom. Među učenicima naše škole koji su riješili kviz najsretnije ruke u nagradnom izvlačenju bila je Ana Marija koja je osvojila jednu od nagrada – ilustriranu knjigu i prigodan poklon-paket. Čestitamo Ani Mariji na izvrsnom rješavanju kviza!

Sara Višak, 7.a