Trg slobode 5 ,
Koprivnica

Kategorija:

Školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održana je 18. prosinca 2020. online. Na natjecanju je sudjelovalo šestero učenika. Najuspješnije na ispitu znanja bile su učenice Hana Bijelić iz 7.c, Valentina Varga iz 8.b i Klara Jelovčan iz 8.d razreda, koje će ove godine predstavljati našu Školu na županijskom natjecanju.

Za ispit znanja učenici su se pripremali čitajući knjige posvećene knjigama i čitanju: Miris knjige Jadranke Klepac, Matilda Roalda Dahla, Demon školske knjižnice Moree Baničević i Tom Gates : Svjetski dan knjige najbolji u povijesti (dosad) Liz Pichon.

Čestitamo svim učenicama na ostvarenom rezultatu, a našim predstavnicama na županijskom natjecanju želimo puno uspjeha.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibliotekar

Kategorija:

U Mjesecu hrvatske knjige učenici 2.a i 3.a razreda sudjelovali su u programu poticanja čitanja Bibliobus vam dovodi u goste u suradnji s Bibliobusnom službom Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Učenici su čitali slikovnice i priče za djecu književnice Željke Horvat-Vukelja Zdenko Slovojed i Leteći glasovir te osmišljavali pitanja koja bi voljeli postaviti spisateljici. Radionice su vodile učiteljice Maja Sinjeri i Dubravka Bijelić. Knjižničarka je poslala učenička pitanja za autoricu, kojoj su se pitanja izuzetno svidjela. Učenici su u učionici organizirali gledanje poticajnog i zanimljivog videa u kojem autorica iz svoje radne sobe odgovara na njihova pitanja o svom radu i pisanju. Autorica im je otkrila da razmišlja o ideji za pisanje nove priče – Mrav u teretani. Učenici su potom pokušali razraditi autoričinu ideju u vlastitim stvaralačkim literarnim radovima.

Pozivamo vas da pogledate zanimljiv video sa Željkom Horvat-Vukelja putem poveznice:

 https://www.youtube.com/watch?v=ygmRfZ9hvnc&feature=youtu.be

Nikolina Sabolić, knjižničarka

Kategorija:

Učenica Ana Marija Buhić iz 7.a razreda pobjednica je naše škole u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom Istraživači planeta Z. Kviz se organizira svake godine u Mjesecu hrvatske knjige, a ovogodišnja je tema bila ekologija. Provodi se online. Učenici su odgovore na pitanja, zanimljivosti i informacije o planetu Zemlji, pronalazili u različitim mrežnim izvorima: e-knjigama, e-časopisima, e-enciklopediji, interaktivnoj karti i dr.
Organizatori nacionalnog kviza su Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediatekom. Među učenicima naše škole koji su riješili kviz najsretnije ruke u nagradnom izvlačenju bila je Ana Marija koja je osvojila jednu od nagrada – ilustriranu knjigu i prigodan poklon-paket. Čestitamo Ani Mariji na izvrsnom rješavanju kviza!

Sara Višak, 7.a

Kategorija:

Iva, Neva i Borna osvojili medalje na Olimpijadi čitanja

Iva Petrović, Neva Indir i Borna Oštrkapa osvojili su medalje na Olimpijadi čitanja koja se održavala u vrijeme ljetnih praznika u organizaciji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ za sve zainteresirane učenike od 1. do 4. razreda koprivničkih škola. Učenici su napisanim dojmovima i kratkim osvrtima na pročitane knjige skupljali bodove. Iva Petrović iz 2.a razreda ujedno je i ukupna pobjednica Olimpijade.

Iva je ljetos u sklopu Olimpijade pročitala 41 knjigu - više od svih učenika završenog 1. razreda, ali i najviše od svih učenika od 1. do 4. razreda koji su sudjelovali, stoga je na svečanoj dodjeli medalja, koja je održana u petak 4. rujan u kinu Velebit, osvojila dvije zlatne medalje.

Srebrnu medalju osvojila je naša učenica Neva Indir iz 4. razreda PŠ Vinica pročitavši 19 knjiga.

Brončanu medalju osvojio je naš učenik Borna Oštrkapa iz 4.a razreda koji je pročitao 17 knjiga.

Ravnateljica Sanja Prelogović pohvalila je učenike za uspješan rezultat i doprinos ugledu Škole.

Uz čestitke najuspješnijima, s veseljem pohvaljujemo sve učenike naše Škole koji su se uključili u Olimpijadu i čitali zanimljive knjige kojima su obogatili svoj duh, znanje, rječnik, maštu i zabavili se na praznicima uz dobru knjigu.

Fotografije sa svečane dodjele medalja možete pogledati na web adresi:

https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157715877810663

Svim učenicima čestitali su i književnici koji su se javili videoporukama: Ana Đokić, Silvija Šesto, Dijana Merey Sarajlija, Tihana Lipovec-Fraculj, Anđa Marić, Nela Lončar, Mladen Kopjar, Hrvoje Kovačević i Božidar Prosenjak.

Videoporuke književnika pogledajte u kratkom filmu na adresi:

https://www.youtube.com/watch?v=D4YviCDKuU0

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.

Kategorija:

Započeo projekt Ruksak igre i znanja u Područnoj školi Vinica

Početak Mjeseca hrvatske knjige učenici 3. razreda Područne škole Vinica obilježili su radionicom sa školskom knjižničarkom Nikolinom Sabolić i započeli s provedbom projekta Ruksak igre i znanja.

U radionici pod nazivom Put od autora do čitatelja učenici su ponovili osnovne dijelove knjige, saznali koje osobe sudjeluju u nastanku knjige, gdje se u knjizi nalaze podaci o tim osobama i koji put mora proći knjiga kako bi došla od autora do čitatelja.

Nakon radionice knjižničarka im je pokazala ruksak sa zanimljivim knjigama i igrama koji će tijekom ove nastavne godine posjetiti dom svakog učenika i okupiti obitelj uz knjigu, čitanje i igranje društvenih igara. U ruksaku se nalaze knjige različitih tematskih i žanrovskih područja: roman za djecu, slikovnica, strip, popularno-znanstvena knjiga za obitelj, priručnik o odgoju za roditelje, knjiga o igrama, društvena igra, edukativna igra, časopis, straničnik s qr kodom za digitalnu slikovnicu te bilježnica dojmova.  U bilježnici dojmova učenici će opisati te uz crtež ili fotografiju prikazati iskustva zajedničkog obiteljskog čitanja. Cilj projekta Ruksak igre i znanja je ukazati na važnost vještine čitanja za uspješno obrazovanje te potaknuti pozitivan odnos prema knjizi i čitanju. Odrasli su djeci uzor u svemu pa tako i u čitanju, stoga je važno obratiti pozornost na ono što djeca čitaju i razgovarati s njima o pročitanome.

Svim obiteljima želimo veselo zajedničko druženje uz čitanje i igru!

Nikolina Sabolić, knjižničarka

Kategorija:

Učenici Filmske skupine „Oko“, uz mentorstvo učiteljice Martine Trešćec Godek“ i učenice koje su se natjecale u „Čitanju do zvijezda“, u suradnji s učenicima iz svog razreda te uz mentorstvo knjižničarke Nikoline Sabolić, osmislili su i snimili zanimljive videonajave za knjige Koko i duhovi, Zaljubljen do ušiju, Dječaci Pavlove ulice, Tajna ogrlice sa sedam rubina, Zmaj ispod staroga grada.

Videonajavama su se prijavili na natječaj temeljem Javnog poziva Ministarstva kulture za učeničke videonajave knjiga, koji je objavljen u prosincu 2019.