Trg slobode 5,
Koprivnica

Kategorija:

 

U ritmu odrastanja

Hana Bijelić Hana Pelesk Lucija Turk Naše učenice u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2019.

 

U Mjesecu hrvatske knjige učenice naše Škole Hana Bijelić, Hana Pelesk i Lucija Turk sudjelovale su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2019. Tema ovogodišnjeg kviza bila je Ritam odrastanja. Natjecanje je organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja od 4. do 8. razreda. Ove godine u kvizu su se čitali romani suvremenih književnica koji tematiziraju probleme s kojima se mladi susreću tijekom odrastanja.

Roman Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić otvara situacija u kojoj preplašena Lucija traži brata koji je nestao iz kuće, usred oluje praćene velikom grmljavinom. Ona ga je na rubu ceste, mokrog i promrzlog, bio je krenuo pronaći mamu koja mu je  nedostajala. Zebnja koja se Luciji tada uvukla u srce i „širila po tijelu kao bockavo inje“ ostat će zauvijek zapamćena.

Drugačija, roman Ivane Guljašević Kuman progovara o mladoj crnkinji koja dolazi živjeti u malo mjesto u Hrvatskoj. Ona je došla iz Konga, a put koji je prošla, neriješeni odnosi u obitelji udomitelja, odnosi s vršnjacima u novoj školi, pričaju priču o susretu dvaju svjetova od kojih nijedan nije nužno ni crn ni bijel.

Roman Eva, mala žena Vlaste Golub govori o četrnaestogodišnjakinji Evi koja sa samohranom majkom živi u sivoj zapuštenoj zgradi periferijskog kvarta jednog provincijskog gradića. Malena disfunkcionalna obitelj (majka nakon suprugove smrti boluje od teškog oblika depresije) pokušava pronaći trenutke dostojnog života.

Na naše je učenice najjači utisak ostavio potresni roman Ljeto na jezeru Čiču, autorice Jasminke Tihi-Stepanić, koja je postala nezaobilazno ime kada se govori o hrvatskoj književnosti za mlade. Upravo ovaj je roman autorici donio počasno mjesto na listi IBBY-ja i uvrstio našu spisateljicu među nabolje pisce za mlade u svijetu.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja tradicionalno se provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu. 

                                                                                                     Ema Rak, 7.a Sudionice Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2019 Hana Bijelić Hana Pelesk Lucija Turk

Kategorija:

 

Ruksak igre i znanja stiže u obitelji učenika trećih razreda

 

U Mjesecu hrvatske knjige svi treći razredi naše škole započeli su s projektom Ruksak igre i znanja. Šareni ruksaci s knjigama i igrama putovat će među učenicima u razredu i okupiti njihovu obitelj u zajedničko druženje uz igru i čitanje.

Projekt vode učiteljice Dragana Kolenko, Dijana Veh, Lidija Bogadi, Kristinka Fabić u suradnji sa školskom knjižničarkom Nikolinom Sabolić.

Glavni cilj projekta je poticanje čitanja kao temelja za daljnje obrazovanje. Osim poticanja čitanja kao najvažnije vještine potrebne za uspješno učenje, ovaj projekt ima više

ciljeva, a neki od njih su:

  • osvijestiti da iz knjiga možemo naučiti puno vrijednih stvari
  • osvijestiti značaj igre za psihofizički razvoj djeteta
  • kreativno i korisno ispuniti slobodno vrijeme
  • potaknuti čitanje iz znatiželje i zadovoljstva
  • potaknuti pozitivan stav prema čitanju i knjizi
  • družiti se s roditeljima i obitelji uz zajedničko čitanje, druženje i igranje igara
  • poticati kognitivni, motorički, govorni, jezični, socijalni i emocionalni razvoj djeteta igranjem igara
  • osvijestiti da na internetu možemo pronaći i čitati, ali i samostalno izraditi digitalnu priču
  • osvijestiti da u knjižnicama, osim lektira, ima najrazličitije knjižne građe za čitanje prema vlastitim interesima
  • osvijestiti da je knjižnica informacijsko središte škole u kojem se mogu pronaći odgovori na najrazličitija pitanja.
Opširnije: Ruksak igre i znanja stiže u obitelji učenika trećih razreda
Kategorija:

 

Četvrtaši u vrijeme ljetnih praznika pročitali više od 300 knjiga

 

Eva Oreški, Luka Kolonić i Alba Granđa osvojili zlatne medalje u Olimpijadi čitanja

Učenici 4.a, 4.b i 4.c razreda sudjelovali su u ljetnoj Olimpijadi čitanja koju organizira naša gradska Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“. Nakon završetka 3. razreda, a u vrijeme ljetnih praznika učenici bivših trećih razreda uključili su se u kampanju Olimpijada čitanja te se natjecali u čitanju knjiga s drugim učenicima koprivničkih škola.

Na završnoj svečanosti Olimpijade čitanja razredima su podijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje koje su osvojili prema broju pročitanih knjiga. Zlatnu medalju osvojili su i najbolji čitači iz svakog razreda.

U našoj je školi najviše knjiga tijekom ljeta pročitao 4.b razred, ukupno 118 knjiga. Na drugom mjestu naše škole je 4.c razred sa 113 pročitanih knjiga, dok je 4.a razred pročitao ukupno 73 knjige. Svaki je razred dobio priznanje za sudjelovanje u Olimpijadi. Ravnateljica Škole, gospođa Sanja Prelogović pohvalila je sve učenike koji su se uključili kao razred u ovu zajedničku i preko ljeta čitali zanimljive knjige.

Najčitateljica naše škole u Olimpijadi čitanja je Eva Oreški iz 4.c razreda koja je tijekom ljeta pročitala čak 23 knjige. Iz 4.b razreda najviše knjiga je pročitao atletičar Luka Kolonić, ukupno 21 knjigu. U 4.a razredu po broju pročitanih knjiga istaknula se Alba Granđa, koja je u Olimpijadi pročitala 12 knjiga.

Olimpijada je potaknula učenike na čitanje knjiga koje nisu obavezne u školi, odlazak u knjižnicu, natjecanje i timski rad, druženje s roditeljima u gradu nakon posjeta knjižnici te ih motivirala za češći odlazak u knjižnicu i posuđivanje knjiga za čitanje po vlastitom izboru. Cilj Olimpijade bio je i potaknuti djecu da vrijeme praznika iskoriste za poboljšanje čitateljskih vještina, prošire rječnik te unaprijede svoja znanja prije početka nove školske godine.

Ove godine se u Olimpijadu čitanja po prvi puta uključilo svih 10 završnih 3.-ih razreda triju koprivničkih osnovnih škola. Učenicima je ponuđeno 55 knjiga za čitanje. Najčitanije knjige bile su Gregovi dnevnici, Album Tomica te Grozni Grga. Učenici su s ponosom čitali svaku knjigu i pratili napredovanje svojeg razreda na ljestvici poretka. Za svaku pročitanu knjigu osvojili su jednu zlatnu zvjezdicu koja se lijepila na listu njihovog razreda.

Povratkom u školu učenici su izrazili pozitivne dojmove o Olimpijadi te istaknuli kako bi voljeli ponovno sudjelovati u sličnoj aktivnosti.

U nastavku pročitajte dojmove naših učenika o Olimpijadi čitanja 2019.

Mirta Jurić, 5.c

(Novinarska grupa)

Opširnije: Četvrtaši u vrijeme ljetnih praznika pročitali više od 300 knjiga
Kategorija:

Posjet Dječjem vrtiću svetog Josipa u Mjesecu hrvatske knjige

 

Učenici 2. a razreda i članovi Lutkarske grupe, pod vodstvom učiteljice Dubravke Bijelić i knjižničarke Nikoline Sabolić, posjetili su djecu u Dječjem vrtiću svetog Josipa. U Mjesecu knjige i čitanja učenici su razveselili djecu izvedbom igrokaza, čitanjem pjesmica i slikovnica.

Scenskim nastupom školarci su pokazali vrtićancima kako izgleda jedan školski dan đaka prvaka i što se sve uči u školi. Čitali su pjesme iz slikovnice „Životinjska abeceda“, zajedno s vrtićancima ponovili abecedu i ukazali na svrhu učenja slova, čitanja i pisanja. Razgovarali su o pričama u kojima se vuk pojavljuje kao strašan lik, a potom pročitali neobičnu priču „Vuk koji je ispao iz knjige“, priču o prestrašenom vuku kojemu Crvenkapica pomaže da se vrati u priču.

Djeca iz vrtića otpjevala su nam prigodnu pjesmu o kruhu. Susret je završio zajedničkom pjesmom uz pokrete Kad si sretan.  

 

Nikolina Sabolić, knjižničarka

Vrtić sv. Josip 1 Vrtić sv. Josip 2 Vrtić sv. Josip 3 Vrtić sv. Josip 5 Vrtić sv. Josip 6

Kategorija:

IMG 20190503 170514 Druženje s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić

na nacionalnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“

Nika Stančin i Ema Pinatrić iz 8. a razreda te Nera Teufel iz 7. a razreda, predstavnice naše škole na državnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“, koje je održano 3. svibnja 2019. u Čakovcu, družile su se s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović i ponajboljom spisateljicom romana za mlade Jasminkom Tihi-Stepanić. Njihovi suvremeni romani Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom i Ljeto na jezeru Čiču izabrani su za ovogodišnje natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ na kojem su naše učenice osvojile visoko 2. mjesto.

Roman Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić nagrađen je prestižnom nagradom „Grigor Vitez“ za najuspješnije književno djelo za mlade za 2018. godinu. U središtu romana je poruka o odgovornosti društva za odgoj djeteta uz snažan imperativ da o djeci trebaju voditi brigu odrasli, od kućne brige do brige zajednice i cijelog društva. Autorica se u svojim romanima za mlade služi motivima iz iskustva rada s djecom u svojoj osnovnoj školi, gdje radio kao učiteljica hrvatskog jezika.

Roman Julijane Matanović Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom problematizira tzv. „nasilje 5:00“ u našim školama i obiteljima gdje prvenstveno roditelji očekuju od svog djeteta da bude uspješno u svemu. Autorica se u naraciji poigrala točkama gledišta na događaj te obogatila pripovijedanje štokavskim narječjem kojim govori jedan od likova.

Druženje s autoricama bio je poseban doživljaj za sve učenike i mentore natjecanja. Učenici su autoricama postavljali pitanja te iz prve ruke saznali mnoge zanimljivosti o njihovom stvaralaštvu za mlade, svjetonazorima i životu, ali i o tome kako su pisanje ovih knjiga i stvaranje likova djelovali na njihov život. Autorice su se složile da pisac u svim likovima „razmrvi“ neke svoje autobiografije, istaknule da književni tekst ima onoliko verzija koliko ima čitatelja te kad pročitaš dobru knjigu, više nisi isti čovjek.

Dražen Ružić, inicijatora projekta „Čitanjem do zvijezda“ naglasio je da je knjiga putokaz života, a ono što smo započeli čitanjem, moramo dovršiti djelima. Mladima je poručio da čitaju kako bi razvili snove i prepoznali vrijednosti života.

Nikolina Sabolić, knjižničarka

2nagrada na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda 2019 Knjiž susret

2020 © O. Š. Đuro Ester All Rights Reserved.