LAŽNE VIJESTI OKO NAS

Kako provjeriti informacije na internetu

Lažne vijesti danas se šire brže nego prije radi interneta uz pomoć kojega samo jednim klikom u roku od nekoliko sekundi možemo proslijediti informaciju velikom broju ljudi. Stoga je prije dijeljenja važno provjeriti informacije kako ne bismo dijelili nešto što bi moglo biti netočno te na taj način zbunili, ugrozili nečije stavove i razmišljanja. Mnogo sam puta posumnjala u pouzdanost informacija s različitih web stranica zbog toga što nisu djelovale realistično. Ukoliko se na nekom portalu objavljuju nevjerodostojni sadržaji, čitatelji gube povjerenja u taj medij. Lažne vijesti mogu utjecati na naše stavove i mišljenja, čine nas naivnima i prevarenima. Ponekad i sami možemo zaključiti da vijest nije točna, ali ponekad je to mnogo teže razotkriti.

Važno je provjeravati sadržaje, informacije i poruke koje primamo putem medija, osobito na društvenim mrežama. Treba biti svjestan da su informacije koje se šire unutar zatvorenih grupa na društvenim mrežama interpretirane od strane privatnih osoba, često ne prikazuju činjenično stanje, već su odraz nečijeg osobnog mišljenja. Informacije na internetu procjenjujem na način da provjerim tko je autor, što se o njemu može saznati na samoj stranici, pregledam Impressum (ili kategoriju O nama) na stranici na kojoj čitam vijest, pretražim druge izvore o toj temi, usporedim informacije. Za relevantnost mnogih informacija bitna je ažurnost, stoga redovito provjerim datum i vrijeme objave. Na radionici „Lažne vijesti“ naučili smo kako provjeriti relevantnost fotografije kao medijskog sadržaja koji prati tekst. Koristili smo aplikaciju Tineye koja nam je dala podatak o broju korištenja i vremenu pojavljivanja određene fotografije na internetu.

S obzirom na suživot s medijima i izloženost sadržajima različite kvalitete i vjerodostojnosti, važno je potaknuti učenike da propituju informacije do kojih dolaze na internetu. Kada bismo tijekom neposredne školske nastave češće primjenjivali kriterije za vrednovanje i procjenu online informacija, bili bismo spremniji za njihovu kritičku prosudbu. Na taj način bismo uvećali vlastitu razinu medijske pismenosti.

Ana Vondraček, 8.b

Novinarska grupa

OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica