ZNAČAJ GLAZBE U NIJEMOM FILMU

Glazba u filmu Moderna vremena Charliea Chaplina

 U grupi darovitih učenika u virtualnoj radionici s pedagoginjom Jasnom Relja analizirali smo značaj glazbe u nijemome filmu. Gledali smo film Moderna vremena Charliea Chaplina s posebnim osvrtom na glazbu i njezinu ulogu. Opisali smo što dočarava glazba u pojedinim scenama i koje emocije budi u nama.

Na početku filma – rad na tvorničkoj traci, ponovi povratak na rad u tvornicu

Ubrzana melodija više gudačkih glazbala dočarava i u meni budi osjećaj užurbanosti. Poneki trenutci su prožeti jačanjem glazbe i naglašavanjem zvona koji utemeljuju osjećaj panike i nedostatka vremena.

Prvi susret Charliea i djevojke skitnice nakon krađe kruha

Zvukovi viola i violina isprva počinju usporeni, tužniji i mirniji. Čim se djevojka skitnica sjeti ukrasti kruh i pobjeći muzika odmah postaje brža i dinamičnija. Dok je uhvaćena, muzika se opet usporava i postaje ponovo kao na početku. Nakon što policajci odvedu Charliea, muzika opet postaje ubrzana i dinamična kada pekar shvati da je za krađu optužena kriva osoba. Djevojka je ponovo uhvaćena i muzika opet postaje usporena, točno kao i na početku.

Radničke demonstracija na ulici i Charlie kao slučajni vođa demonstracija

Scena prvo započinje laganom violinom i klavirom koji se polako i postepeno naglašavaju. Zatim se u glazbu uključuju trube i klarineti, a violine i klavir nestaju. Trube bude osjećaj nemira, ljutnje i nezadovoljnosti.

Prvi boravak Charliea u zatvoru

Charlieov boravak u ćeliji i ručak u zatvoru su prožeti gudačkim instrumentima čiji se tonovi konstanto spuštaju i podižu, dajući osjećaj ozbiljnosti. Kada policajci dođu pronaći zatvorenika koji je ponio „prah za nos“ u glazbu se uključuju trube dajući osjećaj nemira ili opasnosti.

Odlazak u policijskom kamionu ponovo u zatvor i drugi boravak Charliea u zatvoru

Klavir i gudačka glazbala dočaravaju osjećaj romantike koja se očito nalazi između Charliea i djevojke skitnice. Gudačka glazbala zatim naglo ubrzaju  i pružaju osjećaj riskantnosti kada djevojka skitnica odlučiti iskočiti iz kamiona.

Boravak u drvenoj kolibi koja je postala novi dom za Charliea i djevojku skitnicu

Pikolo, flaute, viole i violine pružaju osjećaj mira, sreće i ljubavi.

Na kraju filma – odlazak djevojke skitnice i Charliea cestom u nepoznato

Gudačka glazbala isprva dočaravaju tugu i depresiju, ali čim Charlie počne bodriti djevojku skitnicu da se razveseli, glazba ubrzo dobije romantičan ton koji filmu daje ljubavni i sretni završetak.

Film mi se jako svidio, a mislim da je puno drugačiji i simpatičniji od većine modernih filmova današnjice. U filmu sam prepoznao instrumente: pikolo, flautu, klarinet, saksofon, trubu, bubanj, harfu, klavir, zvono i gudačka glazbala (violina, viola, kontrabas). Također mi se jako svidjela posljednja scena u filmu. Volim završetke koji gledatelju/čitatelju daju mogućnost da sam osmisli budućnost likova, a romantična muzika pridonosi ukupnom dojmu završetka filma.

Najviše me se dojmila scena u kojoj Charlie počinje pjevati i plesati u restoranu. Scena mi se jako svidjela pošto je vrlo unikatna i posebna jer je Charlie uvijek tih i svoje emocije izražava mimikom, a ne glasom. Scena je uistinu smiješna i zabavna te odlično prikazuje Charlievu zaigranost i šaljivost.

Luka Kiš, 8.d