Muzika videoigrica

mnogima mojih godina promijenile pogled na muziku. Videoigrice i glazba idu zajedno kao maslac od kikirikija i džem. Možete imati jedno bez drugoga, ali ćete onda propustiti potpuno iskustvo.

Oduvijek sam htio govoriti o često nezamijećenoj muzici videoigrica, ali i istaknuti neke skladbe iz njih koje su mnogima mojih godina promijenile pogled na muziku. Videoigrice i glazba idu zajedno kao maslac od kikirikija i džem. Možete imati jedno bez drugoga, ali ćete onda propustiti potpuno iskustvo.

Kako glazba upotpunjuje iskustvo igranja

Kristofer Maddigan je 2017. skladao glazbu za vrlo kreativnu i ambicioznu videoigricu Cuphead, koja je bila osmišljena da sliči specifičnim crtićima 1920-ih. Kristofer je pred sobom imao veliki zadatak – napraviti glazbu koja bi odgovarala specifičnom tonu Cupheada. Morao je glazbu učiniti veselom, zaigranom i živahnom, a u svome zadatku je i više nego uspio. Skladbe su ispunjene stilom i originalnošću te su isprepletane notama avanture i zabave. Bez skladbe borba bi ostala bez tog vrhunskog i teško objašnjivog spektakla. Bez te nevidljive sile koja vas vuče dalje, igra postane pomalo dosadna i osjeća se nedovršeno. Kao što je i skladba ovisila o tonu Cupheda, tako je i sam ton Cupheada ovisio o skladbama kojima je prožet.

Zamislite koliko je vremena i truda potrebno da glazba za videoigricu zvuči „kako se spada“. Vi igrate videoigricu, vi ste glavni lik i vi proživljavate sve trenutke vašega heroja. Morate biti motivirani da nastavite dalje. Ušli ste u nepoznati svijet i skladatelj vas mora uvući u njega svojom muzikom. On vam mora predstaviti atmosferu koju igrica pruža. Kompozitor mora napraviti nešto što zvuči lijepo, gradi atmosferu i može se ponavljati. Uzmimo, na primjer, videoigricu Minecraft. Vjerojatno je najprodavanija igrica ikada, i to s dobrim razlogom. Pruža vam osjećaj slobode i daje vam sve moguće materijale da svoju maštu prebacite u materiju. Dok ju igrate, obuzeti ste osjećajem mira i smirenosti. Baš je zato Daniel Rosanfeld, bolje znan kao C418, napravio glazbu koja paše s tonom i osjećajima koje igrač proživljava dok igra Minecraft. Kreirao je skladbe koje igrača bacaju u trans i daju mu do znanja: „Hej, radi što hoćeš. Izgradi farmu. Napravi dvorac. Osnuj selo. Samo se zabavi. Ok?“ Svojom je glazbom omogućio igraču da se opusti i pusti svojoj mašti na volju.

Glazba omogućava doživljaj pustolovine i avanture

Kao još jedan primjer uzmimo glazbu igre Hollow Knight, koja je ujedno i moja omiljena videoigrica. Dok ju igrate, svaki je trenutak doživljaj pustolovine i avanture. Znate da se iza svakoga kuta i puta nalazi nova avantura i nova područja za istražiti. Njezin kompozitor Christopher Larkin stoga je napravio skladbe koje u igraču bude avanturistički duh te ga navode da pronađe nove moći i snažnije čarolije kako bi mogao još više istraživati. Također, glazba podsjeća igrača da stane i uživa u ljepoti razrušenog kraljevstva koje istražuje. Zbog mnogih borbi koje su prožete svijetom ove videoigre, Christopher je morao napraviti glazbu koja bi igraču dala do znanja da ga čeka opasan neprijatelj. Svaka veća borba ima vlastitu epsku skladbu koja igraču nalaže da se pripremi za veliki izazov.

Glazba u videoigricama nije uvijek igraču poslužena pred lice, ponekad samo može biti dio prirode, kao npr. dalji jukebox koji možda neće svatko primijetiti, ali će svejedno približiti svijet svakom igraču. Glazba se još može nalaziti u naslovnom zaslonu, u trenutcima kada se dogodi neka posebna situacija ili samo kako bi u igraču izazvala neki poseban osjećaj. Možemo za primjer uzeti igru Metal Gear Solid 3 i njezinu takozvanu „ljestve-scenu“. Na pola puta vašeg penjanja na podosta dugim ljestvama nepoznata žena počne pjevati glavnu pjesmu igre. I dok se polako penjete, sjetite se svojeg krajnjeg cilja i razloga zbog kojega se borite i uopće igrate. Želim reći da glazba u igricama može imati i puno dublja značenja od samo pozadinske muzike.

Glazba kao posebna mehanika u videoigri

Glazba također može biti cijela posebna mehanika u videoigri. Najvjerojatnije je najbolji primjer za ovakvu svrhu glazbe Legend of Zelda: Ocarina of time. Instrument zvan ocarina je uistinu bilo genijalno rješenje. Pretvorite glazbu koju svirate u određene događaje koji će promijeniti svijet oko vas. Ova glazba je mogla biti zamijenjena s napisanim komandama, ali su je dizajneri igrice odlučili koristiti na poseban i originalan način. Još jedan primjer možemo uzeti iz Minecrafta, igri u kojoj su specifični noteblokovi posebni blokov koji proizvode muziku. Oni zahtijevaju više vještina: znanje o redstonu (koji je uglavnom struja u Minecraftu) i znanje o glazbi. Iako su noteblokovi vrlo teški za korištenje, s njima igrač ima beskonačnu slobodu stvarati vlastitu muziku. Na internetu možete naći stotine različitih pjesmi odsviranih samo od ovih blokova.

Nadam se da sam vam uspio približiti važnost i apsolutnu ljepotu glazbe u videoigricama. Muzika je uistinu najmoćniji alat za gradnju atmosfere. Čak i ako niste igrali ni jednu videoigricu u svojem životu, možete razumjeti kakvu je viziju i atmosferu kompozitor htio stvoriti dok je izrađivao glazbu za videoigricu.

Za izradu ovog rada koristio sam svoja vlastita iskustva te mnoge primjere koje sam pronašao na internetu.

Moj videouradak o glazbi u videoigricama možete pogledati na poveznici:

Luka Kiš, 8.d