KAKO NAJBOLJE  UČITI 

Tijekom ove godine učili ste u neobičnim okolnostima, jedno vrijeme u školi u uvjetima epidemioloških mjera, a jedno vrijeme na online nastavi. Ni jedan ni drugi način učenja nisu naši uobičajeni načini učenja, stavljali su pred vas puno izazova (maske, distanca, puno online sadržaja putem Yammera i sl.) od drugačije organizacije vremena za učenje do osjećaja bespomoćnosti i straha hoćemo li sve to moći naučiti.

Bez obzira na sve izazove ne trebate odustati, budite hrabri i sigurni u sebe. Nemojte čekati da se gradivo nagomila, počnite učiti odmah, budite uporni i vjerujte u uspjeh. Cijenite znanje i gledajte na učenje kao na veliki izazov i znatiželju! Učenjem sebe izgrađujete!

  • (A. LINCOLN): Odluka da ćemo uspjeti važnija je od svih ostalih stvari.

PODSJETIMO SE KAKO MOŽETE ORGANIZIRATI VLASTITO UČENJE

TIJEKOM DANA: 

1. Ne zaboravite  napraviti plan učenja Vrijeme za učenje treba planirati. Ako ste odredili da ćete učiti npr. od 16 do 18 sati, tada u 16 sati treba sjesti i početi učiti bez prekida 45 minuta.

Ako se ne možete koncentrirati, napravite kratku pauzu (točno je vremenski ograničiti, npr. 15 minuta i raditi nešto što vas veseli, npr. slušajte glazbu)  – ohrabrite se, razmišljajte o već naučenom gradivu – napravite ponavljanje naučenog sadržaja. Nakon napornog rada unaprijed odredite što je nagrada (npr. počastite se sendvičem, čokoladom, nazovite prijatelja, igrajte igru, vježbajte…).

2. Ponavljajte  i vježbajte u vremenskim razmacima Neposredno nakon učenja zaboravljanje je najveće, što pokazuju i rezultati istraživanja: samo 20 minuta nakon učenja zaboravimo više od 40 % onoga što smo naučili, a nakon devet sati jedva 40 % naučenog još uvijek znamo. Redovitim  ponavljanjem  i vježbanjem utvrđujete svoje znanje i pamćenje.

Što treba zapamtiti? Prvi dio vremena predviđenog za učenje treba utrošiti za ponavljanje gradiva koje se toga dana obrađivalo. Nakon toga uči se za sljedeći dan, a sljedećeg dana ponovi se jučer naučeno gradivo i prisjeti se što će se učiti.

Još jedan savjet za bolje pamćenje: koristite mentalne mape za obradu gradiva u obliku crteža, dijagrama, simbola, brojeva (u središtu se nacrta glavni pojam, a onda ga se razrađuje što  slikovitije).

Mjesto za učenje

Iskustva govore da većini djece odgovara ukoliko uvijek uče na istom mjestu. Poželjno je da to bude miran kutak kako bi se mogao/la koncentrirati samo na učenje. Preporuča se da to bude radni stol gdje možeš uspravno sjediti i ne opterećivati kralježnicu.

Prostor za učenje ne smije sadržavati stvari koje bi ti mogle odvlačiti pozornost (TV, časopise, igrice…), odnosno TV, kompjuter, mobitel i sl. trebaju biti isključeni.


Aktivno učenje = uspješno učenje

Aktivno učiti znači učiti s razumijevanjem! Nije dovoljno samo “sjediti za knjigom” i razmišljati o tome koja je serija sada na TV-u ili koju igricu želiš igrati. Znanje neće samo od sebe prijeći iz knjige u tvoju glavu ukoliko se malo ne potrudiš.

Evo nekih savjeta kako aktivno učiti:

  • Ponovi ono što ste učili toga dana u školi. Usporedi gradivo iz udžbenika sa svojim bilješkama. Podcrtaj ono što je bitno.
  • Označavaj gradivo flomasterima, bojicama i papirićima u različitim bojama.
  • Izradi kratke podsjetnike/bilješke pomoću kojih ćeš brže zapamtiti gradivo i kasnije ga lakše ponoviti.
  • Što više ponavljaš ono što si naučio/la veća je vjerojatnost da ćeš gradivo zapamtiti na duže vrijeme.
  • Pročitano prepričaj svojim riječima, nakon čitanja odgovori na pitanja uz tekst.
  • Slušaj na satu! Što više toga zapamtiš u školi, manje ćeš morati učiti kod kuće.
  • Ponekad je dobro učiti zajedno s nekim – kroz međusobno ispitivanje i razjašnjavanje nejasnog gradiva povećava se motivacija za učenjem, a ujedno se provjerava i ponavlja ono što si naučio/la; važno je pronaći osobu koja ima sličan stil učenja kao i ti.
  • Koristi različite “medije” pri učenju – neke informacije koje su ti potrebne za školu možeš pronaći i u novinama, enciklopedijama, na televiziji ili internetu.
  • Ukoliko primijetiš da s određenim predmetom/gradivom imaš problema, što prije potraži pomoć! Uvijek možeš potražiti pomoć kod svojih roditelja koji su tu da ti pomognu u svakom trenu. Također se možeš osjećati slobodno pitati nastavnika za pojašnjenje. Ukoliko ti je iz nekog razloga neugodno pitati nastavnika pred razredom, slobodno ga pitaj za pojašnjenje poslije sata. Za pomoć se možeš obratiti i prijatelju iz razreda.

Nakon učenja napravi i nekoliko vježbi ili obavi neku fizičku aktivnost, igraj se ili radi nešto, pomozi svojim ukućanima u kućanskim poslovima.

Vježbanje je preduvjet zdravog uma i tijela!

Vježbanje je i preduvjet dobre koncentracije koja je potrebna za učenje!

Želim ti uspješno učenje!

Pedagoginja: mr.sc. Jasna Relja