Daroviti učenici u edukativnoj šetnji Koprivnicom

U suradnji s Muzejom grada Koprivnice daroviti učenici društvene i STEM grupe naše škole ostvarili su edukativnu šetnju Koprivnicom pod nazivom Celog sveta prestolnica. Tijekom obilaska središta grada Koprivnice pod vodstvom muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec učenici su slušali priče o poznatim stanovnicima Koprivnice, onima koji su u našem gadu ostavili neizbrisiv trag. Edukativna šetnja ostvarena je 20. i 21. prosinca, a učenike je pratila školska knjižničarka Nikolina Sabolić.

—————————————————————————————————————–

U suradnji s Muzejom grada Koprivnice daroviti učenici društvene i STEM grupe naše škole ostvarili su edukativnu šetnju Koprivnicom pod nazivom Celog sveta prestolnica. Tijekom obilaska središta grada Koprivnice pod vodstvom muzejske pedagoginje Maše Zamljačanec učenici su slušali priče o poznatim stanovnicima Koprivnice, onima koji su u našem gadu ostavili neizbrisiv trag. Edukativna šetnja ostvarena je 20. i 21. prosinca, a učenike je pratila školska knjižničarka Nikolina Sabolić.

Počevši šetnju od Zrinskog trga, preko gradskog parka, Nemčićeve ulice, Esterove i Trga dr. Leandera Brozovića, do Trga bana Jelačića, pa Svilarskom ulicom ponovno do Zrinskog trga, saznali su kako je Koprivnica oduvijek bila dom zanimljivim, modernim i sposobnim ljudima. Te osobe su često pristigle iz raznih krajeva Hrvatske, a u Koprivnici su pokazali za što su sposobni – velike ideje, želje i vizije.

Učenici su putem saznali da je Ulica Antuna Nemčića Gostovinskog nekad bila Šetališna ulica. Antun Nemčić bio je rodom iz Mađarske, njegovo najpoznatije književno djelo je zbirka putopisa Putositnice. Jedna koprivnička škola nosi ime po njemu. Zgrada današnje OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ nekada je bila Gimnazija. Izgradio ju je arhitekt i graditelj Gjuro Carnelutti koji ima važan doprinos u izgradnji središta Koprivnice. Među njegovim djelima je i jedna od najpoznatijih koprivničkih kuća – kuća Malančec, potom kuća Jelić, prva koprivnička ljekarna K orlu, prva Pučka škola – danas gradska Vijećnica, zgrada sjedišta Županije i dr.

Fortunat Pintarić je bio svećenik i skladatelj. Bio je odličan u svom poslu. Skladao je glazbu za orgulje, a po njemu ime nosi glazbena škola u Koprivnici. Većinu svojih glazbenih djela skladao je na dvoru župe sv. Antuna Padovanskog.

Obitelj Malančec bila je jedna od najraskošnijih koprivničkih obitelji krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Posebno su bila poznata tri njezina člana; Vladimir (odvjetnik) i nekadašnji gradonačelnik Koprivnice, Mira (pijanistica) i Fedor (slikar). Imali su veliku palaču sa salonom, s puno otmjenih stvari i raskošno uređenim vrtom s puno biljaka. S obzirom da je kuća u lošem stanju, zasada se ne može posjetiti iznutra, ali svake se godine obnovi jedan dio kuće, pa se nadamo kako će kroz neko vrijeme to biti ponovno moguće.

Leander Brozović bio je vetrinar. Rado je skupljao razne stvari po selima i imao je mnoge kolekcije. Zapisivao je sve zanimljive činjenice koje je saznao o stvarima iz svojih kolekcija. Na temeljima njegovih kolekcionarskih zbirki nastao je današnji Muzej grada Koprivnice. Trg Leander Brozovića ispred Muzeja nekoć je bio glavni koprivnički trg.

Đuro Ester bio je učitelj i komediograf, začetnik amaterskih kazališnih družina u Koprivnici. Sam ban Jelačić položio je kamen temeljac za gradnju prve pučke škole u Koprivnici. Učebnik 3. razreda Đuro Ester je za njega napisao pjesmu koju je tom prilikom i javno pročitao. Zato trg ispred gradske Vijećnice (nekad pučke škole) nosi naziv po banu Jelačiću, a naša škola ponosno nosi ime učitelja, pedagoga i dramskog pisca Đure Estera.

Među značajnim osobama iz povijesti grada su i Josip Kozarac, koji je bio književnik te Juraj Bedenik, misionar. Posljednji velikan o kojemu nam je govorila kustosica iz Muzeja bio je Pavao Vuk-Pavlović. On je bio filozof i pjesnik. Bio je nagrađivan mnogobrojnim nagradama te je promišljao o bitnim filozofskim pitanjima. Po njemu se zove i ulica.

Učenici su također saznali da je današnji Trg mladosti nekada bio Sajmišni trg jer se tu održavao poznati stočni sajam. Naučili su da se u Svilarskoj ulici nekada proizvodila svila i da je ulica po tome dobila naziv. Vidjeli su kuću – ostatak stare svilare. Obišli su sinagogu, zgradu židovske vjerske zajednice, koja se obnavlja, pa ćemo uskoro dobiti lijepi prostor za koncerte i svečana događanja. Također su imali priliku vidjeti jedan od najstarijih očuvanih bunara u Svilarskoj ulici ispred Umjetničke škole „Fortunat Pintaric“.

Među najstarijim očuvanim kućama u Koprivnici je i Vila Parva, ispred koje su učenici zavšili sa zanimljivom edukativnom šetnjom. A naziv šetnje je zapravo stih iz pjesme Žufka, slatka Podravina najpoznatijeg kajkavskog pjesnika Paje Kanižaja. Svjedoci smo upravo ovog vremena kada se iz temelja obnavlja središnji koprivnički trg – Zrinski trg. Kao njegovi žitelji pozvani smo čuvati materijalnu i kutlurnu baštinu našega grada, a mlađima ćemo uskoro moći pričati kako je naš glavni trg izgledao nekada.

Marija Petrović i Gala Knežević, 6.a

(Novinarska grupa)