„IGRE PAŽNJE“ – NOVA SLOBODNA AKTIVNOST U NAŠOJ ŠKOLI

Pažnja je usmjerenost mentalne aktivnosti na određene podražaje.  Često se koristi i izraz “koncentracija”. Razlikujemo usmjeravanje i zadržavanje pažnje. Da bismo pratili neki događaj, trebamo se moći usmjeriti na njega, na ono što je bitno povezano s njim i zadržati pažnju na njemu. Pažnja je pretpostavka uspješnog učenja.

U našoj školi je od ove godine uvedena nova grupa slobodne aktivnosti pod nazivom „Igre pažnje“ s ciljem poticanja i razvijanja koncentracije i pažnje kao pretpostavke uspješnog školskog učenja. Grupu vode stručne suradnice škole u prvim i drugim razredima. Zbog velikog interesa učenika formirano je sedam grupa u matičnoj školi i Područnoj školi Vinica.

Pažnja se može razvijati od najranije djetetove dobi. Kako dijete raste, tako se poboljšava kontrola pažnje. To znači da se povećava trajanje pažnje, a smanjuje lakoća s kojom je pažnju moguće odvratiti. Polaskom u školu u prvi razred, zbog organizacije nastave i izloženosti mnoštvu informacija, dijete mora imati razvijenu namjernu pažnju i mogućnost koncentracije, koje se počnu razvijati u dobi od šest godina.

Kako utjecati i razvijati djetetovu pažnju?

Velika je važnost igre – kroz nju dijete uči slijediti pravila i uči usmjeriti pažnju na pravila. Roditelji trebaju na svaki način poticati koncentriranu igru, ako je moguće, trebali bi pustiti dijete da se igra do kraja kad je zadubljeno u igru. Treba napomenuti da provođenje vremena djeteta za mobitelom ne spada u dječju igru. U dječju igru spadaju fizička aktivnosti i igre na zraku poput trčanja, ljuljanja, penjanja, skakanja, preskakanja, loptanja, voženje bicikla i sl. te društvene igre vani ili unutra. Na pažnju djeteta loše djeluju i neki uvjeti okoline poput stalne izloženosti mobitelu i društvenim mrežama, buka televizora u pozadini, izloženost neprimjerenim sadržajima u medijima, glasna glazba, ali i loši odnosi u obitelji, svađe i loš odnos prema djetetu.

Igre i aktivnosti za poticanje pažnje
  • Bojanje u bojankama, pronalaženje skrivenih likova i traženje razlika na sličnim slikama, slagalice, misaoni zadaci, vježbe kombinacije
  • Fizičke vježbe, sport i igra na zraku
  • Igre razvrstavanja po nekim kriterijima, zadaci opažanja, vježbe razvrstavanja
  • Čitanje i pričanje priča – knjige sa slikama pomažu da dijete poveže značenje teksta s pričom, potiču razvoj govora, pažnje, koncentracije, pamćenja, razvija se sposobnost zaključivanja, bogati se rječnik i stječu se znanja te dobivaju informacije

Sve navedene aktivnosti djeca trebaju što češće raditi u slobodno vrijeme.

Koncentracija i pažnja su strpljivost i upornost u obavljanju zadataka. One su nam važne da bismo obavili zadatke točno i na vrijeme te da strpljivo naučimo potrebna znanja.

Provjerite svoju koncentraciju Barometrom koncentracije.

Barometar koncentracije

Pored svake tvrdnje zaokruži broj koji odgovara točnom rješenju. Broj 1 znači da je neka tvrdnja prisutna kod tebe u veoma niskoj mjeri, a 5 u vrlo visokoj mjeri.

Mogu strpljivo čekati na svoj red12345
Svaku igru i zadatak završim do kraja12345
Kod složenih igara i zadataka lako odustanem12345
Puno vremena igram igrice na kompjutoru12345
Razljutim se kad ne uspijem završiti igru ili zadatak12345
Puno vremena gledam TV i mobitel12345
Svaki dan se igram vani s prijateljima12345
Zaboravljam svoje obaveze i zadaće12345
Zaboravljam održati obećanje12345
Pridržavam se pravila u igrama ili zadaćama12345
Upadam drugima u riječ ili igru12345
Brzo odustajem od zadatka ili igre12345

mr. sc. Jasna Relja, pedagoginja savjetnica