Geografi i povjesničari na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju

Učenici povijesne i geografske grupe viših razreda zavirili u spilju, prošetali vulkanom i isprobali znanstvena dostignuća na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju.

Učenici povijesne i geografske grupe viših razreda zavirili u spilju, prošetali vulkanom i isprobali znanstvena dostignuća na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju.

U ponedjeljak 17. travnja u 8 sati učenici su krenuli prema svom prvom odredištu; špilji Vindiji. Ondje su saznali neke zanimljivosti o samoj špilji te o prošlosti našeg planeta. Spilja Vindija (Vindrija, Križnjakova jama, Lavska jama) spada u najznačajnija arheološka i paleontološka nalazišta Hrvatske, a obzirom na značaj i količinu nalaza pripada joj istaknuto mjesto i među svjetski poznatim spiljskim lokalitetima. Fosilni ostaci ljudi i brojnih životinja, zajedno s više tisuća kamenih i koštanih rukotvorina, određuju Vindiju i kao jedno od najznačajnijih europskih paleolitičkih nalazišta.

Zatim su krenuli prema Lepoglavi gdje su imali kratki predah i gdje su  naučili o prepoznatljivostima  grada Lepoglave – državni zatvor i lepoglavska čipka.

Potom su se uputili prema geološkom spomeniku prirode Gaveznica u blizini Lepoglave. Tamo su se upoznali s vrstama stijena te ponovili gradivo o vulkanima. Područje Kamenog vrha (Gaveznice) predstavlja fosilni vulkan koji je nastao prije približno 22 milijuna godina

Nakon toga išli su u Park znanosti Oroslavje; prvi park znanosti u Hrvatskoj. Tamo su naučili nešto više o zvuku, Newtnovim zakonima, gravitaciji, hipnozi… Na kraju obilaska eksponata, susreli su se s Newtonovim njihalom kojeg su na radionici i sami pokušali napraviti. U natjecanju najljepših i najfunkcionalnijeg njihala pobijedila je ekipa pod nazivom Ghostbusters.

Na kraju izleta zaputili su se u jednu od poznatijih pizzerija u Hrvatskoj – Oro Goro. Siti i dobro raspoloženi, učenici su se sigurno vratili u Koprivnicu.

Marija Petrović, 7.a