VRIJEME ZA BRIGU O MENTALNOM ZDRAVLJU: DIGITALNI DETOKS – ZA BOLJI OSJEĆAJ

Možete li se zamisliti bez digitalnih uređaja? Bez neprestanog surfanja po društvenim mrežama, bez komentara, emotikona i stalne glazbe? Kako? Pokušajte mobitel malo ostaviti sa strane, pa ponoviti to nekoliko dana. Čini se teško? Ili je stvar navike? U svakom slučaju, isplati se isprobati nekoliko trikova koji su poznati kao digitalni detoks (digital detox). Zvuči komplicirano, ali recept je jednostavan. Već za tjedan dana ustrajnosti slijedi vrhunska nagrada - osjećajem smirenja, opuštanja i kvalitetnije ispunjenog vremena. A onda i bingo – veće zadovoljstvo!

Provodite puno vremena uz digitalne uređaje, neprestano pogledavate na mobitel i ne osjećate se dobro? Ovaj je izazov za vas!

Možete li se zamisliti bez digitalnih uređaja? Bez neprestanog surfanja po društvenim mrežama, bez komentara, emotikona i stalne glazbe? Kako? Pokušajte mobitel malo ostaviti sa strane, pa ponoviti to nekoliko dana. Čini se teško? Ili je stvar navike? U svakom slučaju, isplati se isprobati nekoliko trikova koji su poznati kao digitalni detoks (digital detox). Zvuči komplicirano, ali recept je jednostavan. Već za tjedan dana ustrajnosti slijedi vrhunska nagrada – osjećajem smirenja, opuštanja i kvalitetnije ispunjenog vremena. A onda i bingo – veće zadovoljstvo!

Danas živimo s internetom i različitim digitalnim uređajima. Potrebni su nam za posao, školu, dogovore, slobodno vrijeme, ali kao društvo postajemo svjesni da ih koristimo previše. Često to činimo zbog straha od propuštanja nekog događaja, komentara, objave, posta, oznake, lajka… Ova je suvremena vrsta straha dobila svoj naziv – FOMO (Fear of missing out). On nas opterećuje i zamara, a opet tjera na stalno uzimanje digitalnih uređaja u ruke i pogledavanje u ekran. Pritom propuštamo one trenutke koji doista jesu važni za osjećaj životne sreće.

Utjecaj ekrana na mentalno zdravlje

Cijelom je društvu jasno da prekomjerno korištenje ekrana negativno utječe na zdravlje, prije svega mentalno zdravlje – izaziva stres, smanjuje našu sposobnost koncentracije i organizacije, izaziva osjećaj umora, napetosti, tjeskobe, bezvoljnosti, nezainteresiranosti, manjak samopouzdanja, manjak brige za sebe i druge, a može dovesti i do depresije.  „Mentalno zdravlje je sposobnost osobe da bude pozitivna, osjeća se dobro, brine o sebi, da ima samopouzdanja i samopoštovanja i da aktivno pridonosi zajednici“, ističe pedagoginja savjetnica Jasna Relja. Svjedoči kako je mentalno zdravlje ljudi narušeno prije svega zbog obiteljskog stila života u kojem se puno vremena provodi za ekranom mobitela, računala, televizora, a isključuje prijeko potrebno zajedničko druženje roditelja i djece, razgovori, igra, kretanje i aktivnosti na svježem zraku, razvijanje osjećaja zahvalnosti, poštovanja i moralnih vrijednosti. Pedagoginja naglašava da o vlastitom mentalnom zdravlju moramo brinuti jednako kao i o tjelesnom, a to znači da ćemo spavati osam sati dnevno, igrati se, kretati na svježem zraku, baviti se sportom ili drugom aktivnošću, družiti se u neposrednom kontaktu i provoditi vrijeme s drugima bez ekrana.

Što je digitalni detoks

U reklamama za mreže i uređaje često možemo čuti kako će nas oni zbližiti s prijateljima, obitelji i dragim osobama. Reklame ciljaju na osnovne ljudske potrebe i vrijednosti, kao što su socijalna druženja, obitelj, zajedništvo, samopouzdanje, sreća, zadovoljstvo. Ako nas uvjere da ćemo konzumiranjem baš toga proizvoda zadovoljiti svoju potrebu, dobili su nas. Možemo se zapitati u kojoj nas mjeri društvene mreže doista zbližavaju s prijateljima i zadovoljavaju našu potrebu za socijalnim kontaktima. Ako nas ne ispunjavaju u dovoljnoj mjeri, imat ćemo potrebu trošiti na njih sve više vremena, stoga ne čudi što ovisnost o mrežama tako brzo raste.

Digitalni detoks je određena količina vremena koju odlučimo provesti bez ikakvih digitalnih uređaja. Uz pomoć digitalnog detoksa vraćamo mozak u stvarni svijet.

Virtualna stvarnost često je jako brza, sve se odvija na dodir ili kratku naredbu, pa nam se pravi svijet čini spor i nezanimljiv. Kada gledanje u ekran mobitela preuzme veći dio dana, ovo je jedini način da se vratimo u pravi život. A kada nam zvukovi notifikacija postanu sve manje važni, na dobrom smo putu za uspješno odmicanje od ekrana.

Istraživanje na terenu – što kažu mladi

Kako bismo utvrdili jesu li mladi svjesni količine vremena za ekranom i potrebe da smanje to vrijeme, proveli smo ispitivanje u kojem je sudjelovalo 136 učenika u dobi od 11 do 14 godina. Prema rezultatima petina učenika provodi za ekranom više od 5 sati dnevno, a polovina učenika 3 – 4 sata. Čak i oni, osobito stariji, smatraju da je to nezdravo puno. Digitalnim uređajima najviše se koriste za komuniciranje putem društvenih mreža, videoigre, glazbu, filmove i serije, a u porastu je i korištenje uređaja za školske obaveze. Mlađi koriste svoje uređaje u više svrha, za razliku od starijih koji većinu vremena za ekranom provode na društvenim mrežama.

I stariji i mlađi učenici tvrde da stalno ili vrlo često pogledavaju na mobitel (63 %), dio njih to čini iz straha od propuštanja (35 %). Većina kaže da njihovi roditelji ne provode puno vremena za ekranima. Možemo zaključiti da prekomjerno provođenje vremena za digitalnim uređajima posebno pogađa generacije djece i mladih. Dio učenika svjedoči kako se teško koncentrira na satu, ne može dobro učiti i teže pamti podatke. Mnogi se osjećaju umorno i imaju potrebu za više sna. Zabrinjava podatak da se 12 % učenika stalno ili često osjeća nezainteresirano za vanjski svijet. Neki se osjećaju odvažnije na internetu, mogu reći bilo što sve dok su pod krinkom lažnog imena i profilne slike. S druge strane, mnogi izražavaju kako bi voljeli imati više samopouzdanja u realnoj stvarnosti i bolje odnose s drugima.

Kako uspješno provesti digitalni detoks

Učenici potvrđuju da im se često, u školi i kod kuće, govori o opasnostima na internetu i lošem utjecaju prekomjernog korištenja ekrana na zdravlje. Ističu da roditelji povremeno prate njihove aktivnosti na internetu, što je prisutnije u mlađih generacija. Ohrabruje činjenica da polovina učenika često ili povremeno prati podatak kako je dugo ekran mobitela bio uključen te je svjesna količine vremena na mobitelu. Učenici sedmih i osmih razreda bolje su upoznati s pojmom digitalnog detoksa od mlađih te smatraju da bi im dobro došao. Čak su i sami iznijeli nekoliko prijedloga kako se lakše udaljiti od ekrana.

TRIKOVI I SAVJETI ZA DIGITALNI DETOKS

 • probaj napisati zadaću, a da ni jednom ne pogledaš na mobitel
 • otiđi van na druženje bez mobitela
 • svakoga dana na određeno vrijeme isključi mobitel
 • odredi prostorije u kući u kojima se nećeš koristiti mobitelom
 • otiđi na spavanje bez mobitela
 • uvedi analogne uređaje – kalkulator, sat-budilicu, zidni kalendar
 • deinstaliraj aplikacije koje ne koristiš
 • isključi obavijesti aplikacija
 • predaj roditeljima mobitel na par sati
 • pronađi aktivnost ili hobi koji ne uključuje digitalne uređaje
 • predaj roditeljima mobitel na par sati

Učenici navode da ih je i ovo ispitivanje u određenoj mjeri potaknulo na manje korištenje ekrana i razmišljanje o načinu na koji provode slobodno vrijeme.

U današnje se vrijeme koristimo digitalnim uređajima svakodnevno, što je normalno s obzirom na to kako nas brzo i jednostavno mogu spojiti s drugim ljudima. Podsjećaju nas na ispite, znaju sve naše ocjene. No, primijetite li da se ne sjećate kako vam prolaze dani, što ste radili ili kada ste zadnji put proveli dan bez ekrana, možda je vrijeme da učinite nešto dobro za sebe – odgovorite na izazov odmicanja sebe od ekrana. Pobrinite se da na kraju dana odmorite svoj mozak od klikanja i tipkanja. Malim koracima do velikog čina za svoje zdravlje.

Mirta Jurić, 8.a

Novinarski rad sudjelovao na državnoj smotri LiDraNo 2023.