Evo zašto obilježavamo Majčin dan i Dan obitelji

ZAŠTO SE SLAVI MAJČIN DAN?

Jeste li na neki način obilježili Majčin dan te pokazali vašim majkama koliko vam znače? Sada možete saznati nešto više o danu koji je posvećen tim osobama koje su vam život dale, pretrpjele toliko za vas, probdjele tolike noći, hrane vas svaki dan, one koje su uvijek tu uz vas.

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD-a slavile Majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.), a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu. Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

ŠTO JE DAN OBITELJI?

Obitelj je temeljna jedinica društva u kojoj se formiraju ljudi sa svojim obilježjima, stavovima i uvjerenjima. Međunarodni dan obitelji koji su 1989. godine proglasili Ujedinjeni narodi prvi je put obilježen 15. svibnja 1994. pod sloganom “Obiteljski dan ne čine stvari nego topli i bliski odnosi roditelja i djece“. Međunarodni dan obitelji svake se godine obilježava raznim događanjima kojima se društvo nastoji osvijestiti o važnosti obitelji, naročito danas, kada se za obitelj, kako neki kažu, „nema vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu i toleranciji“, iako se sve može kada bi se htjelo.

Marija Petrović, 7.a