Dan sjećanja

Na dan 18. studenoga obilježavamo jedan od najtužnijih, ali i najvažnijih datuma hrvatske povijesti - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata obilježavamo u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, a istovremeno počinjen pokolj u Škabrnji.

Na dan 18. studenoga obilježavamo jedan od najtužnijih, ali i najvažnijih datuma hrvatske povijesti – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata obilježavamo u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, a istovremeno počinjen pokolj u Škabrnji.

PALJENJE LAMPIONA I PRIGODNI PROGRAM UČENIKA OŠ „ĐURO ESTER“

U petak 17. studenoga u našoj je školi paljenjem lampiona ispred škole i priredbom u školskoj dvorani „Vinko Zember“ na prigodan i dostojanstven način obilježen ovaj Dan sjećanja.

Program je počeo minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu te uvodnom pjesmom pod nazivom Vukovar u izvedbi Zlatnih dukata. U programu su sudjelovali učenici svih uzrasta te njihovi učitelji s likovnim, literarnim i edukativnim radovima. U programu su umjetničkim izričajem (izrađivanjem maketa, skulptura od glinamola, origamija, likovnih radova, novina…)  sudjelovali: Likovna grupa, Klub mladih tehničara, učenici koji pohađaju produžni boravak, učenici 1.a, 1.b, 3.b, 3.c, 4.b, 3.c te učenici 8.b razreda.

U samoj priredbi sudjelovali su: učenici 6.a razreda koji su izveli igrokaz „Moje djetinjstvo u ratu“ adaptiran prema priči Tihane Biuk Magaš, učenica Alba Granđa s recitacijom „Pjesma o Vukovaru“, učenici 8. razreda članovi Biblijsko-dramske grupe s recitacijom „Škarbnja“, članovi grupe Povijest za budućnost i Studio28 s kratkim dokumentarnim filmom „Domovinski rat u sjećanju mojih bližnjih“, učenici 8.b Julija Švegović i Petar Matica s pričama o ljubavi i zagrljaju te učenici 7.b i 8.b razreda s prezentacijom „Nepoznato o poznatome: Vukovar“, koju je prezentirao Luka Jantolek iz 7.b.

Na kraju priredbe s nekoliko riječi se obratila i ravnateljica Sanja Prelogović istaknuvši važnost obilježavanja ovakvog dana.

U nastavku slijedi nešto više o samoj bitci za Vukovar te o masakru u Škabrnji.

BITKA ZA VUKOVAR

Bitka za Vukovar, tada pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1800 branitelja. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: u borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1000 civila, a ranjeno je više od 2500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

STRADANJE U ŠKABRNJI

Na dan 18. studenoga prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni, kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, dodatni civili poginuli su od posljedica kretanja kroz minska polja.

ZALAGANJE ZA MIR I SKLAD U DRUŠTVU

Važnost obilježavanja ovog Dana sjećanja je u tome da bismo se prisjetili svih onih ljudi koji su u borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku izgubili život ili su ranjeni, kako bi se nove generacije podučilo strahotama i surovosti rata, a ponajviše o vrijednostima mira te da se uvijek trebaju zalagati za mir, poštenje i sklad, a ne izazivati sukobe i podijele u društvu.

Marija Petrović, 8.a