Čitanje kao poticaj za stvaranje

Knjige koje su čitali u sklopu međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, učenicima 4.b razreda poslužile su kao inspiracija za kreativne radionice i vlastite stvaralačke radove.

Tijekom školske godine u razredu su se čitale knjige autora iz Poljske, Češke, Finske, Slovenije, Italije i Belgije.

Dirljiva knjiga Ono s Leom bila je povod za brojne motivacijske poruke za bolji i sretniji život koje su učenici okupili u slikovnici „Dobro se dobrim vraća“.

Posebno je zanimljiva bila knjiga HB Olovka: nove bilješke, čarolije, priče stvarne i snivane, koja je bila povod brojnim aktivnostima. Budući da glavna junakinja ove knjige, djevojčica nadimka HB Olovka, voli pripovijedati, pisati priče i razne vrste tekstova, učenici su obilježili Svjetski dan pripovijedanja (21. ožujka) radionicom pričanja priča. Cilj radionice bio je poticanje asocijativnog mišljenja te vježbanje jezičnih, govornih i pripovjednih vještina. Radionica je započela smišljanjem asocijacija na zadani motiv, u grupi i individualno. Nakon toga su pomoću slikovnih kartica pokušali grupno osmisliti priču povezujući rečenice u pripovjedni oblik. Za kraj su po uzoru na društvenu igru Alias opisivali motiv dobiven na kartici, dok su ostali učenici pogađali o kojem je motivu riječ.

Kao i glavna junakinja knjige, učenici su pisali svoje „naopake bajke“, koje su prijavili na natječaj organizatora projekta. Igrali su dramske igre u kojima je svaka grupa pantomimom trebala prikazati događaje iz neke poznate bajka, a ostale grupe pogoditi njezin naslov.

Kao što junakinja intervjuira nastavnički stol iz učionice, tako su učenici pronašli i intervjuirali jedan starinski predmet iz svoga doma koji svjedoči o prošlim vremenima. Uz pomoć ukućana saznali su više o tom predmetu, osmislili intervju i ilustrirali taj predmet. Nastala je slikovnica „Razgovori sa starim stvarima“.

Šaljive avanture dvaju prasaca provalnika iz stripa Kapo i Bundo dale su učenicima ideju za izradu zbirke stripova „Kapo i Bundo u Koprivnici“. Učenici su nastavili priču slovenske autorice Majde Koren te u formi stripa prikazali kakve su nepodopštine i spačke radili Kapo i Bundo po našem gradu Koprivnici nakon što su popravili svemirsku letjelicu i sletjeli u Hrvatsku.

Pustolovna knjiga češkog autora, H2O i blago ludoga oka, koja donosi nove pustolovine troje djece s fantastičnim moćima, bila je bogat izvor manje poznatih riječi, starinskih i arhaičnih, riječi stranog podrijetla, ali i zanimljivih i šaljivih pričica o pojedinim stvarnim i nestvarnim nazivima i događajima.

Na temelju svih pročitanih knjiga u pojektu Naša mala knjižnica učenici su izradili vlastiti rječnik pod nazivom „Rječnik nepoznatih riječi“.

Sve učeničke slikovnice bile su izložene na školskoj izložbi Festival slikovnica povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige.

Nikolina Sabolić, knjižničarka