Škola objavila knjigu Mozaik slobodnih aktivnosti

Povodom proslave 60. obljetnice postojanja naše Škole u srijedu 29. svibnja u Galeriji „Mijo Kovačić“ održana je promocija novoizdane publikacije naše Škole Mozaik slobodnih aktivnosti. Monografija predstavlja raznovrsnost i bogatstvo izvannastavnih aktivnosti koje se pod vodstvom učiteljica, učitelja i stručnih suradnica provode u našoj Školi u posljednjih pet godina. Na samom početku svečane promocije okupljenim roditeljima, učenicima i učiteljima, gostima i prijateljima Škole obratili su se zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, koji je najavio novu suradnju s našom Školom, upravo u sklopu rada s grupama izvannastavnih aktivnosti.

Knjiga Mozaik slobodnih aktivnosti nastavak je naših prijašnjih izdanja u kojima smo predstavili rad Škole. Prvo od njih bila je brošura Naših 50 godina, objavljena 2009. godine, koja sadrži povijesni pregled rada Škole od osnivanja do 2009. godine kada smo proslavili 50. obljetnicu. Druga naša tiskana monografija je Projektni mozaik, objavljena 2014. godine. Njome smo obuhvatili sve naše školske projekte. Pisali smo i o kulturnoj i javnoj djelatnosti, izvanučioničkoj nastavi učenika, stručnim usavršavanjima djelatnika te aktivnostima koje ostvarujemo u suradnji s roditeljima. Višegodišnji opsežniji projekti, u kojima su sudjelovali svi učenici i djelatnici Škole, kao i pojedinačni razredni projekti, važan su dio nastavnog rada s učenicima. Po njima smo, kao Škola, postali prepoznatljivi u široj obrazovnoj i lokalnoj zajednici.

Naša nova monografija Mozaik slobodnih aktivnosti nastala je na temelju brojnih izvannastavnih aktivnosti, njih 68, koje djeluju u Školi u posljednjih pet godina.

Autori tekstova i fotografija u zborniku su učiteljice, učitelji, stručne suradnice i ravnateljica Škole. Zbornik su uredile ravnateljica Sanja Prelogović, pedagoginja Jasna Relja i knjižničarka Nikolina Sabolić. Tekstove je lektorirala učiteljica hrvatskoga jezika Sanja Kapusta, a tehničku pomoć oko uređivanja pružila je učiteljica pripravnica Petra Štefanec. Za naslovnicu je odabran likovni rad učenice 4. b razreda Tonke Novogradec. Svečanost promocije knjige uveličali su naši učenici Roko Lokotar, Robert Barčanec i Šimun Benedikt Kopričanec glazbenim nastupima pod vodstvom učitelja glazbene kulture Mihaela Kivača.

„Monografija Mozaik slobodnih aktivnosti predstavlja raznovrsnost i bogatstvo aktivnosti u koje se učenici uključuju prema vlastitom izboru i interesima. Radom i zalaganjem u izvannastavnim aktivnostima stječu znanja i vještine iz različitih područja znanosti, umjetnosti, sporta, poduzetništva. Zadovoljavaju svoje stvaralačke i rekreativne potrebe te razvijaju kulturu provođenja slobodnog vremena“, istaknula je knjižničarka.

Pedagoginja Jasna Relja govorila je o kurikulumskom planiranju izvannastavnih aktivnosti u našoj Školi koje su sastavni dio školskog kurikuluma. „Državni pedagoški standard sustava odgoja i obrazovanja definira izvannastavnu aktivnost kao oblik aktivnosti koju škola planira, programira, organizira i realizira, a u koju se učenik samostalno, neobvezno i dobrovoljno uključuje. One omogućuju stvaralačko djelovanje učenika i nastavnika te značajno doprinose sveukupnom ostvarivanju odgojno-obrazovnih zadataka. Za razliku od redovite nastave izvannastavne aktivnosti ipak pružaju mogućnost uvažavanja učeničkih interesa i potreba, slobodu stvaralačkog djelovanja te otvaraju put individualnom razvoju učenika. Prema tomu, izvannastavne aktivnosti valja temeljiti na slobodi izbora, dobrovoljnosti uključivanja i aktivnošću koja osigurava i osobni razvoj učenika. Njihovo bogatstvo prikazali smo kroz školski kurikulum koji već niz godina nastaje prema odrednicama projekta „Razvoj kurikulumske kulture“, koji smo započeli 2014. godine, a čiji su nositelji bili Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, Učiteljski fakultet iz Zagreba i Forum za slobodu odgoja, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tim za kurikulum naše škole svake godine na temelju istraživanja i evaluacije potreba i interesa naših učenika predlaže, planira i organizira nove izvannastavne aktivnosti, pa smo tako unazad nekoliko godina uveli nove grupe poput domaćinstva, robotike, grupe darovitih učenika, pričaonice, sportske i plesne grupe, grupe građanskog odgoja“, naglasila je pedagoginja Jasna Relja.

Govoreći o nastanku monografije, ravnateljica Sanja Prelogović osvrnula se na materijalne uvjete u kojima se ostvaruje rad u izvannastavnim aktivnostima te važnosti učitelja u odgoju i usmjeravanju učenika. „Iako bez materijalnih uvjeta ne možemo, svi smo svjesni da je u radu slobodnih aktivnosti, u nastavi, u svim reformama najvažniji učitelj. Možemo imati svu materijalnu podršku, ali ako nemamo učitelja koji će u sve to uliti svoju toplinu i ljubav, pripremiti djecu za cjeloživotno učenje, pridobiti djecu za organiziranim bavljenjem slobodnog vremena nećemo imati velike koristi. Školu ne čini zgrada, dvorana, materijalne stvari, već djeca, učitelji i roditelji, zato mi je uz svu materijalnu potporu najvažnije da izgradimo dobrog mladog čovjeka koji će biti spreman susresti se s izazovima svijeta u koji ga šaljemo. Veliku pažnju posvećujemo odgojnom djelovanju učenika. Svjesni smo da ako propustimo odgojno djelovati, izgubljeno vrijeme ne možemo nadoknaditi“, riječi su ravnateljice. Ovom prilikom ravnateljica je osnivaču naše Škole, Gradu Koprivnici koji, uz MZO, sufinancira provedbu izvannastavnih aktivnosti.

Naša treća izdana monografija Mozaik slobodnih aktivnosti dokumentarni je prikaz raznovrsnosti aktivnosti i metoda koje svjedoče o kvaliteti rada Škole. Vjerujemo da će i našim sustručnjacima iz područja odgoja i obrazovanja djece biti vrijedan izvor ideja za obogaćenje metodičkog rada, kao i stručnih znanja u njegovu kurikulumskom planiranju, provedbi i vrednovanju.

Zahvaljujemo svima koji su financijskom podrškom omogućili izdavanje ove knjige: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Koprivnica, Podravka d.d., Belupo d.d., Hangar 18 d.o.o., Tiskara Baltazar.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibliotekar