Ususret 1. mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Izazov sretnog života u europskom društvu“

Na školski natječaj za izbor sudionika 1. mobilnosti u Portugal javilo se 37 učenika te je pred Povjerenstvom bio uistinu težak zadatak selekcijskog postupka koji će rezultirati izborom 7 kandidata koji će sudjelovati u prvoj mobilnosti u Portugalu. Naposlijetku je 13 sjajnih kandidata pozvano na intervju pred Povjerenstvom koje su činile učiteljice Mirna Kovačić, Helena Knežević i Martina Trešćec Godek.

Učenici koji su bili najuspješniji u artikuliranju svoje želje da se priključe portugalskom Erasmus školskom timu su: Fabian Perošić, Nera Teufel, Izidora Tomica, Lana Nogić, Paola Muqaj, Laura Krog i Valentina Piršlin.

Kako bi se pripremili za prvu mobilnost u Portugalu, od 16. do 23. studenoga, učenici su provodili introspekciju i samovrednovanje te detektirali što ih kao pojedince čini sretnima. Rezultate su kreativno prikazali putem fotografija, video materijala, infografika, dokumentarnog filma, poezije i likovnih radova. Učenike, sudionike mobilnosti u Portugalu očekuje niz aktivnosti u kojima će morati vizualizirati svoje osnovne izvore sreće, odnosno predstaviti svoja promišljanja o sreći i zadovoljstvu životom u Koprivnici. Svoje će uratke učenici objaviti na eTwinningu (europskoj platformi namijenjenoj učenicima) i usporediti s vršnjacima iz partnerskih zemalja. Osim toga, učenici su putem eTwinninga stupiti u kontakt jedni s drugima, dijeleći neke karakteristike svojih domovina (geografske informacije, mentalitet i interese ljudi, činjenice o svakodnevnom životu, običaje, tradicije, festivale, tipičnu hranu itd.).

Provedba projekta višestruko će koristiti učenicima i učiteljima. Međunarodna suradnja koja će biti ostvarena tijekom ovoga projekta omogućiti će svim sudionicima proširenje znanja o kulturama partnerskih zemalja i dodatno razvijanje osjećaja tolerancije i poštivanja različitosti. Projekt će omogućiti učiteljima razmjenu iskustava, znanja i metoda poučavanja, koji će im zasigurno koristiti u budućem radu.

U mobilnosti u Portugalu sudjelovat će učitelji Anja Ćosić (fizika), Miroslav Kanisek (kemija i biologija) i koordinatorica projekta Mirna Kovačić (geografija i povijest). Velik doprinos pripremi učenika za 1. mobilnost dali su i ostali članovi Erasmus školskog tima, učitelji Helena Knežević (engleski jezik), Ivan Piskač (matematika), Saša Špoljarić (katolički vjeronauk) i Martina Trešćec Godek (hrvatski jezik), koji će sudjelovati u nadolazećim mobilnostima.

Uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, prije svega na razvoj međunarodne dimenzije, a zbog svoje tematike i zamjetan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Mirna Kovačić, prof.