SVJETSKI DAN IZUMITELJA

S kojim su izumiteljima upoznati petaši

Povodom Svjetskog dana izumitelja, koji se obilježava 9. studenoga, u 5.a razredu Osnovne škole „Đuro Ester“ provedeno je istraživanje o poznavanju izumitelja i njihovih izuma. U ispitivanju je sudjelovalo 25 učenika. Cilj ispitivanja bio je utvrditi opću informiranost učenika o svjetskim i hrvatskim inovatorima. Učenici su trebali na listiće napisati najmanje jednog hrvatskog izumitelja i njegov izum te najmanje jednog stranog izumitelja i njegov izum.

Četiri učenika navela su jednog ili više stranih izumitelja te njihove izume; Alberta Einsteina (teorija relativnosti), Tomas Alva Edisona (žarulja), Leonarda da Vincia (lanac, zupčanik), Isaac Newtona (gravitacija) i Mariu Curie (radij). Od stranih izumitelja učenici su najviše navodili Leonarda da Vincia.

Osamnaest učenika navelo je jednog ili više hrvatskih izumitelja;

Nikolu Teslu (izmjenična struja), Mate Rimca (automobil), Fausta Vrančića (padobran) te Slavoljuba Eduarda Penkalu (kemijska olovka). Od hrvatskih izumitelja najviše su navodili Nikolu Teslu.

Tri učenika nije navelo niti jednog izumitelja.

Može se zaključiti da je veći broj učenika upoznat s najpoznatijim hrvatskim izumiteljima, i to ponajprije Nikolom Teslom, dok samo manji broj učenika može navesti stranog izumitelja ili inovatora. Rezultati odgovaraju očekivanima, budući da su se učenici na nastavi prirode i društva u četvrtom razredu susretali s imenima istaknutih hrvatskih i povijesnih ličnosti, dok učenje o svjetskim izumiteljima još nije bilo dio njihove školske nastave. Učenici su navodili samo najpoznatije izume istaknutih hrvatskih izumitelja, premda ih oni imaju puno više. Smatram da bi istraživanja o tehničkim i drugim inovacijama najpoznatijih hrvatskih i svjetskih znanstvenika i izumitelja trebala biti dio školskih projekata. Učenici bi na zabavan način utvrdili svoje znanje i naučili nešto novo. Također bi povećali svoju opću kulturu i informativnost.

Pozivam sve čitatelje da na web adresi http://www.moj-film.hr/novosti/pregled/filmovi-i-glumci/hrvatski-izumitelji-u-jednominutnom-animiranom-filmu/ pogledaju jednominutni animirani film o hrvatskim izumiteljima. U tom je filmu predstavljeno sedam hrvatskih izumitelja i inovatora te njihovi najpoznatiji izumi: Ruđer Bošković (teorija atom, otkriće planeta, rješenje u renovaciji bazilike svetog Petra), Nikola Tesla (izmjenična struja, transformator, bežični prijenos energije, turbina, elektro motor, trofazna struja, daljinsko upravljanje, radiovalovi), Antun Lučić (prva naftna bušotina), Faust Vrančić (padobran, lančani most), Ivan Vukić (torpedo), Josip Belušić (velocimetar, mjerač brzine vožnje), Slavoljub Eduard Penkala ( mehanička olovka-penkalo).

Ako želite provjeriti svoje znanje o hrvatskim izumiteljima i usput se dobro zabaviti, svakako odigrajte igru na poveznici https://wordwall.net/hr/resource/501770/hrvatski-jezik/hrvatski-izumitelji

Gala Knežević, 5.a