Trebaju li mladi provoditi više vremena u prirodi?

            Svijet se u zadnjih pedesetak godina znatno promijenio, a tehnologija je razvijenija nego ikada prije. Mislim da se većina nas može složiti s time da je ovaj nalet tehnologije bio iznimno pogodan za sve aspekte današnjice. Kao samo prosječne osobe imamo iznimno lagan pristup svim mogućim informacija i medijima, omogućeni su nam razgovori i pozivi sa svojim bližnjima bilo kada i bilo gdje, omogućeni su nam lijekovi za većinu bolesti, imamo platforme za iskazivanje svojih mišljenja i stajališta… Lista se nastavlja. No, ovaj nalet tehnologije je također donio i mnogo neželjenih posljedica: mogućnost širenja opasnih i lažnih informacija, zagađivanje okoliša kao i temu na koju bih se htio danas fokusirati, ovisnost o internetu. „Trebaju li mladi provoditi više vremena u prirodi?“ jedno je od najčešćih pitanja koje se spominje kada se govori o ovisnosti o internetu. Ovo pitanje je jednim dijelom povezano sa svim izjavama koje se okreću na, tako rečenu, lijenost i općenitu nesamostalnost mlađih generacija. No, jesu li ova pitanja opravdana?

            Bez ikakvih argumenata, mogu odmah reći: „Da, mladi bi trebali provoditi više vremena u prirodi.“ Istina je da mi, mlađe generacije, provodimo previše vremena na igricama i mobitelu, a premalo u prirodi. Naravno, svatko je drugačiji i svatko provodi različitu količinu vremena u prirodi.  No, dok se ostali izvori i tekstovi fokusiraju samo na negativnosti ovog ponašanja, ja bih volio reći i pozitivne strane interneta. Često se za ovo „ponašanje“ kod mladih krive videoigrice i internet, ali su također često zaboravljene njihove dobre strane te zbog toga ispadnu kao stvari koje mlađim generacijama truju mozak. Potpuna je istina da mnogi od nas znaju provoditi previše vremena igrajući igrice, uključujući i mene. Priznajem da sam potrošio previše vremena na igrice, no lagao bih kada bih rekao da se nisam pritom zabavljao. Kroz godine sam prikupio puno lijepih i posebnih sjećanja igrajući videoigrice s prijateljima i vjerujem da ću se nekih sjećati kada i ostarim. Vrlo dobar primjer bila bi igrica Among us koja je fokusirana na komunikaciju i namijenjena je igranju s prijateljima. Dapače, osnovali smo grupu na Viberu kako bismo je zajedno mogli igrati kada se ne možemo naći, recimo navečer. Tek smo nedavno počeli igrati, a već smo se odlično zabavili. Internet i internetske stranice su također vrlo važni dijelovi našega života. Omogućuju nam dijeljenje svojih mišljenja i stavova, učenje, istraživanje, prikupljanje znanja i zabavu. U vremenu provedenom na YouTube-u uspio sam naučiti mnogo korisnih informacija, otkrio mnogo novih hobija i interesa te se usput i odlično zabavio. No, važno je još jednom spomenuti sve loše učinke igrica i interneta. Videoigrice jesu vrlo zabavne, ali nam, ako nismo oprezni i dovoljno samostalni, mogu odvući pozornost od škole, prijatelja i dapače cijelog života. Nezdravo je biti cijeli dan pred ekranom. Djeca smo, što znači da živimo u razdoblju kada se najintenzivnije razvijamo i učimo. Bila bi velika šteta da svoj najvažniji dio života provedemo pred ekranom. Isto vrijedi i za internetske stranice i internet. Pošto svatko može reći što god želi, internet je pun takozvanih „trollova“ koji šalju, govore i prenose lažne i opasne informacije. Također, mnoga istraživanja su pokazala da internetske stranice kod korisnika izazivaju veće samopouzdanje, ali manju samokontrolu. Internetske stranice znaju biti pune loših, čak i neprihvatljivih trendova koje onda zatim populariziraju i čine ih da izgledaju prihvatljivima i nužnima. Zato sam odlučio, barem zasada, ne imati Facebook, Instagram, Snapchat i ostale slične društvene mreže. I sve ovo, videoigrice i internet, mladima oduzimaju pažnju od ostalih aktivnosti i interesa.

            Možemo zaključiti da vrijeme na igricama i internetu moramo, kao i sa svime na ovome svijetu, balansirati s vremenom provedenim u prirodi. Priroda je istinski prelijepa te bi bilo šteta propustiti uživanje u prirodi. Imam puno lijepih sjećanja kada sam se s prijateljima vozio biciklima po šumi ili kad sam išao s ocem brati vrganje i skupljati kestene. No, također ne bih rekao da je vrijeme za monitorom propušteno vrijeme. Kako je logičar i filozof Bertrand Russell rekao: „Vrijeme koje uživate nije izgubljeno vrijeme“, mislim da bi u današnje vrijeme bilo prikladnije pitanje: „Kako mladi provode svoje slobodno vrijeme?“

Luka Kiš, 8.d

Literarni rad sudjelovao na školskoj i međuopćinskoj smotri LiDraNo.