INSTRUMENTI MANIPULACIJE U MEDIJIMA

Primjer prikrivenog oglašavanja u videosopotu hrvatskog pjevača

Internet je prepun nama zanimljivih sadržaja koji nam svakodnevno pružaju zadovoljsvo; od čitanja online blogova i vijesti, gledanja videa o različitim temama do slušanja i gledanja spotova raznih pjesama. Nerijetko primjećujem određene načine reklamiranja raznih proizvoda, pogotovo u videospotovima pjesama na YouTube-u. Kao primjer uzela bih spot pjesme našeg poznatog pjevača Petra Graše koji je u spotu svoje božićne pjesme „Fritula“ isticao Podravkine proizvode poput Vegete, Linolade i slično.

Iako je u opisu pjesme pod produkcijom navedena i Podravka, u samome spotu to nigdje nije navedeno. Mislim kako je ovo pravi primjer reklamiranja, koji je veoma koristan našoj velikoj tvrtki, a s druge strane ovakav oblik reklame smatram manipulacijom koja nas podsvjesno nagovara na kupnju Podravkinih proizvoda. Prekrivenoj reklami u ovome spotu podložni su ljudi svih uzrasta budući da se reklamiraju prehrambeni proizvodi koje konzumiraju i djeca i odrasli. Također sam primjetila kako se u jednom dijelu spota promovira Narodni radio jer je na zaslonu TV-a pisalo „Narodni“. Ta nas reklama potiče na slušanje i praćenje Narodnog radija te su njoj podložnije odrasle osobe, budući da mladi danas vrlo rijetko slušaju radio.

Manipulacije koje svakodnevno susrećemo putem medija utječu na našu podsvjest navodeći nas na radnje koje inače ne bismo činili. Neke od njih mogu pozitivno utjecati na naš život, dok neke izazivaju osjećaj manje vrijednosti, primjerice zbog našeg izgleda. Zbog njih često dolazi do „bacanja“ novaca ako smo radi manipulacije izdvojili novac za nešto što nije kvalitetno ili nam iz nekog razloga ne odgovara. Svaka reklama ili oglas trebao bi biti posebno označen kao takav, a ne skiven unutar drugih sadržaja, informativnih ili zabavnih. Smatram kako se posredstvom medija ne bi smjelo manipulirati ljudima jer mnoge prikrivene poruke mogu ugroziti fizičko i psihičko zdravlje potencijalnih primatelja te poruke.

Ana Vondraček, 8.b

Prikriveno oglašavanje u videospotovima stranih pjesma

            U mnogim filmovima, emisijama, čak i crtićima možemo naići na elemente manipulacije, ali ih mnogo puta ne primjećujemo. Manipulacija je kada nekoga uvjerimo u nešto što mi želimo, a da on nije svjestan naše namjere.

Manipulacija u medijima može se ostvariti na razne načine; prikrivenim oglašavanjem, izostavljanjem informacija, uporabom stereotipa… Manipulacija može prouzročiti mnoge probleme, pogotovo ako je publika mlada. Zbog stereotipnog prikazivanja, mladi često misle kako je njihov život dosadan, u njihovim se mislima stvaraju imaginarne potrebne za određenim stvarima jer su vidjeli svojeg uzora/idola kako ima/koristi te stvari ili proizvode. U glazbenom videospotu pjesme Wake Me Up u više se kadrova može vidjeti kako se koristi određeni tip mobitela – marka mobitela Sony Xperia. Također se u spotu promovira modna tvrtka Denim & Supply jednog od najpoznatijih američkih dizajnera Ralpha Laurena.

To je samo jedan od mnogih primjera prikrivenog oglašavanja kakvi se mogu naći u kratkim videima na YouTube platformi, najpopularnijoj među mladima.

Sara Višak, 7.a

Česta reklama za marku zvučnika i slušalica u videospotovima

Mediji nesvjesno utječu na naša razmišljanja. Stvaraju nam slike kakve oni žele da mi imamo u našim glavama. Koriste se slavnim osobama kako bi reklamirali neke proizvode te ubacili sliku proizvoda u podsvijest gledatelja.

Za primjer sam uzela spot pjesme Bang Bang  izvođača Jessie J, Ariane Grande i Nickie Minaj u kojoj se pokazuje marka određenog zvučnika. Riječ je o marki Beats by Dr. Dre. To je marka slušalica i zvučnika koju su osnovali hip hop glazbenik Dr. Dre i predsjednik diskografskih kuća Interscope-Geffen-A&M, Jimmy Iovine. Postoji šest vrsta slušalica koje sve proizvodi i distribuira Monster Cable Products po posebnoj licenci. Kao dio marketinške strategije zvane prikriveno oglašavanje, slušalice se često pojavljuju u glazbenim spotovima, filmovima, reklamama i drugim medijima.

Mediji znaju da gledatelji, najčešće djeca i mladi, kopiraju svoje neke idole, pa pokušavaju na taj način prodati što više proizvoda.

Ana Marija Buhić, 7.a

Primjer prikrivenog oglašavanja u zabavnoj emisiji

Manipulacija je postupak kojim se na nekoga utiječe da promišlja i radi u skladu s interesima i ciljevima inicijatora, a ne vlastitim interesima. Prikriveno oglašavanje kao primjer manipulacije u medijima osobito se često javlja u videospotovima, emisijama lakog sadržaja, objavama influencera i sl.

U emisiji Tri, dva, jedan kuhaj! koja se prikazuje na RTL-u ponedjeljkom i četvrtkom u 20:45 možemo primjetiti kako voditeljica, natjecatelji i žiri obavljaju svoje funkcije te riječima i djelima ništa ne sponzoriraju, već je u njihovom studiju, gdje kuhaju i ocijenjuju jela, na zidovima i na pregačama natjecatelja istaknut logo trgovačkog lanca Konzum i logo tvrtke Gorenje. Na ovaj se način promoviraju njihovi proizvodi i usluge. Reklama nije posebno označena kao reklama, već je umetnuta u zabavnu emisiju i indirektno nastoji utjecati na ponašanje potencijalnih kupaca namirnica i uređaja za kućanstvo.

             Manipulacije u medijima najmudrije možemo izbjeći na način da gradimo vlastiti stav prema svakoj informaciji, provjeravamo izvore i kritički se odnosimo prema sadržajima koji nam se nude posredstvom medija.

Dunja Bajrić, 8.b