Novinarska grupa istražila kako izgleda nastava tjelesnog u novoj sportskoj dvorani „Vinko Zember“

Novinarska grupa istražila kako izgleda nastava tjelesnog u novoj sportskoj dvorani „Vinko Zember“

Učenici OŠ „Đuro Ester“ od početka školske godine 2021./2022. nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture imaju u novoizgrađenoj sportskoj dvorani „Vinko Zember“. Profesor Vinko Zember bio je istaknuti koprivnički sportski djelatnik, rukometni i nogometni trener, dugogodišnji radnik i ravnatelj naše škole. Ponosni smo što nova dvorana nosi njegovo ime.

Što kažu učenici o novoj dvorani

Tijekom 2021. godine Škola je dobila dugo iščekivanu sportsku dvoranu. Učenici su jedva dočekali tjelesne aktivnosti u adekvatnom prostoru za vježbanje i sportske igre.

Učenici Aleksandra Crnčić 2.b, Franka Tasoti Kivač 2.a, Dorotea Biljan 4.a, Marta Kiš 6.b i Vili Lipuš, 6.b otkrili su nam kako im se sviđa nastava tjelesnog u novoj dvorani.

„U novoj dvorani se možemo rastrčati i možemo se bolje zagrijati. Imamo puno sportskih rekvizita.“

„Najviše volim gađati loptom na koš i igrati se lovice.“

„Nova dvorana je bolja od stare zato što je veća i ima više prostora za vježbe. Istovremeno možemo imati različite aktivnosti, npr. jedna grupa igra badminton, duga rukomet, a treća nogomet.“

„Na tjelesnom najviše volim igrati badminton i odbojku.“

„Nova dvorana je bolja od stare zbog toga što ima protuklizni pod, pa je manja mogućnost od ozljeda kada igramo košarku ili nešto slično.“

Dvorana je izgrađena je na prostoru igrališta iza škole. Nakon izgradnje na vanjskom je prostoru ostalo manje košarkaško igralište. Toma Benić iz 2.b i Filip Kljaić iz 4.a razreda smatraju da bi vanjsko igralište trebalo biti veće jer učenici vole igre i aktivnosti vani.

Prednosti i nedostaci nove dvorane – što kaže nastavnica TZK

O nastavi tjelesnog u novoj dvorani pitali smo i nastavnicu TZK Vesnu Hižman-Perošić. „Nastava u novoj dvorani izgleda puno bolje nego u staroj dvorani zbog toga što je stara dvorana zapravo improvizacija dvorane, to su bile učionice, a sada konačno imamo pravu dvoranu“ ističe nastavnica Vesna. Iako bi voljela da dvorana ima više prirodnog svjetla, kaže da se kao nastavnica osjeća opuštenije i sigurnije jer učenici imaju veliku i prostranu dvoranu i ne sudaraju se prilikom izvođenja aktivnosti. „Prije sam bila ograničena s jako malo prostora, a sada je i meni lijepo raditi zbog toga“, otkriva. „Problem su,“ kako kaže nastavnica, „prekrasni, ali `svemirski` koševi za košarku za koje nam treba stručna osoba da se postave, isto kao i za mrežu za odbojku.“ Prednosti nove dvorane za nastavu tjelesnog su mnogostruke. „Jedna od velikih prednosti je dvorana sama po sebi, ne trebamo više biti skučeni u maloj improviziranoj dvorani. S obzirom na veličinu i prostranost imamo mogućnost odrađivanja svih nastavnih jedinica atletike, manja je mogućnost od ozljeđivanja zbog protuklizne podloge i zidova obloženih spužvama. Možemo provesti sve predviđene aktivnosti. Prostor je akustičan, pa iako su učenici glasni u igranju, nema buke i možemo se dobro čuti. Isto tako, jedna od većih prednosti su svlačionice u kojima se učenice i učenici mogu bez ikakvih problema presvući i preobuti nakon sata tjelesne i zdravstvene kulture“ rekla je nastavnica Vesna Hižman-Perošić.

Dvorana će omogućiti i kvalitetnu pripremu učenika za sportska natjecanja te služiti za kulturna i druga događanja u Školi.

Leona Tasoti Kivač i Lorena Rajn, 6.d

(Novinarska grupa)