Hana Bijelić je pobjednica naše škole u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

U Mjesecu hrvatske knjige održava se Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine organizirao se pod nazivom „Šest autora traži čitatelja“. Cilj kviza bio je poticanje mladih na čitanje i otkrivanje zabave u čitanju. Za sudjelovanje u kvizu trebalo je pročitati tri knjige i riješiti kviz na temelju čitanja. Učenica Hana Bijelić iz 8.c razreda točno je odgovorila na sva pitanja u kvizu. Proglašena je pobjednicom škole „Đuro Ester“ u Nacionalnom kvizu te je nagrađena prigodnom nagradom.

U Mjesecu hrvatske knjige održava se Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine organizirao se pod nazivom „Šest autora traži čitatelja“. Cilj kviza bio je poticanje mladih na čitanje i otkrivanje zabave u čitanju. Za sudjelovanje u kvizu trebalo je pročitati tri knjige i riješiti kviz na temelju čitanja.

Učenica Hana Bijelić iz 8.c razreda točno je odgovorila na sva pitanja u kvizu. Proglašena je pobjednicom škole „Đuro Ester“ u Nacionalnom kvizu te je nagrađena prigodnom nagradom.

—————————————————————————————————-

„Odlučila sam se uključiti u kviz jer volim čitati. Kad čitam, osjećam se jako lijepo, pobjegnem iz stvarnosti i tako mogu proživjeti više života, a i naučiti mnogo novih riječi“, rekla je Hana. 

Za ovogodišnji kviz znanja odabrane su tri knjige različitih žanrova i tematike: Moj tata Indijanac (Mladen Kopjar), Učim letjeti, a nemam krila (Ivana Adlešić Pervan), Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (Danijela Pavlek). Tijekom čitanja natjecatelji su se upoznali s djelima triju pisca i triju ilustratora.

Hani je najdraža knjiga u kvizu bila Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo. “Inače, više čitam prozu, zato me iznenadilo što mi se sada poezija najviše svidjela. Pjesmice su bile šaljive i baš sam se dobro povezala s nekima od njih“,  istaknula je Hana.

Prošle godine Hana je bila jedna od članica školskog tima u natjecanju Čitanjem do zvijezda. „Rado se uključujem u natjecanja u čitanju. Nije bitno pobijediti, važno je sudjelovati i pritom se zabaviti i naučiti nešto novo.“

Hana nam je otkrila da najviše voli čitati fantastiku. Da ima mogućnost, u školsku bi lektiru uvela knjigu o Harryju Potteru. Redovno pohađa i radionice na temu Harryja Pottera u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“.

„Mnogi moji prijatelji kažu da ne vole čitati. Možda zato jer nisu čitali ništa osim školske lektire. Tu ih mogu razumjeti jer mnoge knjige koje čitamo za lektiru, iako poučne, nisu baš zanimljive. Ili ih je teže razumjeti zbog arhaičnih riječi. Zato, uzmite i pokušajte čitati neku drugu knjigu koja vas privuče, izvan lektire. Sigurno ćete naći nešto zanimljivo i zabaviti se“, poručuje Hana.

Također, Hana preporuča posjetiti Interliber, najveći nacionalni sajam knjige, na kojem je ove godine kupila tri kriminalistička romana i vjeruje da će uživati u čitanju.

Tena Markić, 5.a