Paljenjem svijeća i izložbama radova odali počast žrtvama Domovinskog rata

Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ova godina također označava i 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje. Domovinski rat bio je jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Hrvatske. Svake godine na ovaj dan prisjećamo se svih žrtava Domovinskog rata. „Prisjećamo se mnoge djece čija su djetinjstva prekinuta, mnogo odraslih koji su svoje živote dali kako bi svi mogli imati sretan i miran život, u svojoj Domovini“ – istaknula je ravnateljica Škole Sanja Prelogović.

Učenici OŠ „Đuro Ester“ mnogobrojnim su aktivnostima obilježili 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ova godina također označava i 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje. Domovinski rat bio je jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Hrvatske. Svake godine na ovaj dan prisjećamo se svih žrtava Domovinskog rata. „Prisjećamo se mnoge djece čija su djetinjstva prekinuta, mnogo odraslih koji su svoje živote dali kako bi svi mogli imati sretan i miran život, u svojoj Domovini“ – istaknula je ravnateljica Škole Sanja Prelogović.

U čast i spomen svim ljudima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku učenici su zapalili svijeće na školskom igralištu, i to u obliku vukovarskog Spomen-križa, koji stoji na ušću rijeke Vuke u Dunav. U predvorju škole postavljena je izložba na kojoj su izloženi raznoliki učenički radovi, od crteža i plakata do modela i maketa vukovarskih motiva i građevina.

Učenici su priredili i virtualnu izložbu pod nazivom „Vukovaru i Škabrnji u spomen – 30 godina sjećanja“. Niži razredi su crtali, slikali, izrađivali kolaže, modele od glinamola i plakate kako bi naglasili da svako dijete zaslužuje djetinjstvo i sreću i da se žrtva grada Vukovara ne smije zaboraviti. Viši razredi su, uz to, i pisali, pjevali, recitirali pjesme, istraživali i izrađivali prezentacije i videozapise, pisali svoje dojmove nakon posjeta Vukovaru. U pripremi programa sudjelovali su učenici nižih i viših razreda, učenici Biblijsko-dramske skupine, Mladi povjesničari, Mali turistički vodiči, Mladi geografi i skupina „Volim geografiju“. Virtualnu izložbu osmislile su nastavnice Dubravka Vajdić Kolarić, Mirna Kovačić i Jasminka Fanuko-Polančec.

„U znak zahvalnosti Vukovaru i Škabrnji, ali i svim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata posvećujemo ovu virtualnu izložbu. Svaki od ovih uradaka ima svoju priču ispisanu dječjim očima i srcem“ – riječi su nastavnice Jasminke Fanuko-Polančec, koordinatorice aktivnosti, koja je izradila e-knjigu „Vukovaru i Škabrnji u spomen – 30 godina sjećanja“.