Maskote kao važan dio Olimpijskih igara

Zimske olimpijske igre 2022. održane su od 4. do 20. veljače u Kini. Na 24. zimskim olimpijskim igrama natjecali su se sportaši iz 21 države, i to u 7 sportova i 15 disciplina. Hrvatsku je na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama predstavljalo 11 sportaša, a natjecali su se u alpskom skijanju, nordijskom skijanju, snowboardu i brzom klizanju na kratkim stazama, disciplini u kojoj je Hrvatska po prvi puta imala svoga predstavnika. Igre su održane u Pekingu, prvom gradu domaćinu ljetnog i zimskog izdanja Igara u povijesti olimpizma. Tim povodom istražili smo prošlost i ulogu maskoti kao važnog dijela Olimpijskih igara.

Zimske olimpijske igre 2022. održane su od 4. do 20. veljače u Kini. Na 24. zimskim olimpijskim igrama natjecali su se sportaši iz 21 države, i to u 7 sportova i 15 disciplina. Hrvatsku je na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama predstavljalo 11 sportaša, a natjecali su se u alpskom skijanju, nordijskom skijanju, snowboardu i brzom klizanju na kratkim stazama, disciplini u kojoj je Hrvatska po prvi puta imala svoga predstavnika. Igre su održane u Pekingu, prvom gradu domaćinu ljetnog i zimskog izdanja Igara u povijesti olimpizma. Tim povodom istražili smo prošlost i ulogu maskoti kao važnog dijela Olimpijskih igara.

Olimpijske igre (OI) su igre su najveći sportski događaj na svijetu. Nenadmašene su po broju natjecatelja i gledatelja, globalnog dosega i televizijskoj pokrivenosti. Prvi put su se održale 776. pr. Kr. u Ateni. Tijekom povijesti, najveći su svjetski gradovi tražili pravo da budu domaćini Igrama, a naraštaji muškaraca i žena posvećivali su godine svoga života u nastojanju da postanu dijelom ovog događaja koji se odvija svake četiri godine. Neki su to činili za zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju i ugled koje one donose. Drugi samo radi povlastica i zadovoljstva sudjelovanja jer, prema Olimpijskom načelu, „Najvažnija stvar u životu nije pobjeda, nego borba; nije ključno pobijediti, nego se dobro boriti.“ Održavaju se ljetne i zimske olimpijske Igre. Postoje i Paraolimpijske Igre.

Maskote su dio OI-a. Služe promoviranju samih Igara te zemlje koja im je domaćin. Prva službena maskota bio je jazavčar „Waldi“ čije su šarene boje predstavljale radost olimpizma. Predstavljen je 1972. godine na OI u Münchenu.

Četiri godine nakon njega na scenu je došao dabar „Amik“ koji je bio maskota OI-a 1976. u Montrealu, Kanada. Ime mu je izvedeno iz algonkinškoga, najraširenijeg jezika među kanadskim Indijancima.

Na OI 1980. predstavljena je maskota pod imenom medvjed „Mišo“ koju je izabralo više od 40 tisuća gledatelja televizijskog programa. Završni dizajn maskote rad je Viktora Čijikova.

Četiri godine nakon njega na OI 1984. u L.A. maskota je bio orao „Sam“, rad C. Roberta Moorea iz tvrtke „Walt Disney“, koji predstavlja optimizam olimpijade.

Na OI u Seulu, 1988. maskote igara bile su figurice „Hodorija“ i „Hosumi“. Tigar „Hodori“ životinja iz korejskih legenda simbolizira hrabrost. Na korejskome „ho“ znači „tigar“, „dori“ „malen dječak“, a „hosi“ je „malena djevojčica“.

Idućih Olimpijskih igara, održanih u Barceloni 1992. maskota je igrala nogomet. „Cobi“, ludi pas rad je Javiera Mariscala. Ime mu se lako pamti i izgovara na svim jezicima.

1996. godine na OI u Atlanti predstavljena je maskota „Izzy“ koju je izvorno dizajnirao John Ryan. Maskota se iznimno svidjela djeci te je čak imala i vlastiti crtić.

Na kraju 2. tisućljeća održane su OI u Sydneyu. Olimpijske maskote bile su nadahnute australskim životinjama. „Olly“, australski vodomar, utjelovljuje olimpijski duh velikodušnosti. „Syd“, čudnovati kljunaš, predstavlja okoliš te čilost i energiju Australije i njezinih stanovnika, a „Millie“, kljunati ježak, tehnologiju i informacijsko doba.

Maskote OI u Ateni 2004. bile su nadahnute daidalama, keramičkim zvonastim lutkama iz 7. st. pr. Kr. Maskote „Febos“ i „Atena“ brat su i sestra.

OI u Pekingu 2008. imale su pet maskota; „Beibei“, „Jingjing“, „Huanhuan“, „Yingying“ i „Nini“. „Huanhuan“ predstavljao je olimpijski plamen, „Nini“ je lastavica koja širi sreću gdje god poleti. „Jingjing“ je panda, „Beibei“ je riba, a „Yingying“ je antilopa. Ako spojimo prva slova koja se ponavljaju, nastat će „Beijing huanying ni“, što znači “Peking vam želi dobrodošlicu”.

Na OI u Londonu 2012. maskota je bio „Wenlock“ koji je podsjećao ljude na svemirca.

Na OI u Riu 2016. maskota je bio „Tom“, lutka s lišćem koji je simbolizirao bogatstvo flore i faune Brazila.

Na OI 2021. maskota je „Miraitowa“ koja podsjeća na trešnjin cvijet, a simbolizira razvoj tehnologije.

Neke od najpoznatijih maskota Zimskih OI bili su:

Vučko je olimpijska maskota Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Izradio ga je slovenski slikar Jože Trobec. Maskota je vuk, životinja koja se tipično nalazi u šumama regije Dinarskih Alpa. Vučko je u to vrijeme bio junak crtanog filma Nedeljka Dragića. Vuk je istaknuta figura u jugoslavenskim basnama: utjelovljuje hrabrost i snagu i simbolizira zimu. Svojim nasmiješenim, uplašenim ili ozbiljnim izrazima lica Vučko je vuku dao prilično prijateljski izgled i čak je pomogao da se promijeni obično svirepa slika ove životinje.

Službene maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 1998. u japanskom Naganu bile su Sukki, Nokki, Lekki i Tsukki, poznate i pod imenom Snowlets. Četiri maskote označavaju četverogodišnji jaz između svake olimpijade. Četiri pahuljice predstavljaju četiri glavna japanska otoka, a pojedinačno, Sukki predstavlja element vatre, Nokki element zraka, Lekki predstavlja element zemlje, a Tsukki element vode.

Službene maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2002. u Salt Lake Cityju u SAD-u bile su Puder, Copper i Coal. Puder je bio bijeli zec za krplje, Copper (bakar) kojot, a Coal (ugljen) američki crni medvjed. Oni zapravo predstavljaju indijanske legende.

Službene maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2006. u Torinu u Italiji bile su Neve i Gliz. Neve, što na talijanskom znači “Snijeg” i predstavlja “nježnost, prijateljstvo i eleganciju”, humanizirana je ženska grudva s crvenim kostimom. Gliz, što na talijanskom znači “led”, humanizirana je muška kocka leda s plavim odijelom, a označava “entuzijazam i radost”.

Službene maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2010. u Vancouveru u Kanadi bile su Miga, Quatchi, Sumi i Mukmuk. Miga je pola kita ubojice, a pola duha medvjeda: mitski morski medvjed. Bigfoot Quatchi sanja o tome da bude hokejaški golman. Sumi, s krilima Thunderbirda i šapama američkog crnog medvjeda, bio je duhovni čuvar životinja. Mali i prijateljski pomoćnik Mukmuk je mrmotrijev s otoka Vancouvera.

Službene maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2014. u ruskom Sočiju bile su leopard Barsik, polarni medvjed Poljak i zec Zeko. Leopard je junak koji živi u snježnim planinama Kavkaza. Autor je zamislio da je Leopard snowboarder i planinar. On uvijek može priskočiti u pomoć onima koji su u nevolji. Junak ima veseo karakter i jednostavno voli plesati. Medvjed je junak, čija je glavna karakterna osobina dobra priroda, živi na sjeveru, u području koje se nalazi u Arktičkom krugu. U kući slatkog polarnog medvjeda nalazi se krevet prekriven snijegom, potpuno isto računalo i oprema za vježbanje. Medvjed zna igrati curling, klizati i skijati. A najviše od svega, naš se junak zaljubio u sportske sanjke. Zec nije samo ljepotica, također je odlična učenica.

Službene maskote za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. Bing Dwen Dwen je maskota za ZOI, dok je Shuey Rhon Rhon maskota ZPI.  

Marija Petrović, Gala Knežević, 6.a