Novinarska grupa posjetila radiopostaju Radio Koprivnica

Polaznici Novinarske grupe Osnovne škole „Đuro Ester“ s knjižničarkom Nikolinom Sabolić u četvrtak 17. ožujka 2022. posjetili su postaju Radio Koprivnica. Ugostila ih je srdačna voditeljica i urednica programa na RKC-u Martina Vadlja, koja ih je upoznala s članovima redakcije i svakodnevnim poslovima radijskih voditelja i urednika.

Učenici su razgledali tonski studio, kontrolnu sobu, sobu za emitiranje, različite uređaje i tehnologiju koju koristi lokalna radiopostaja RKC. Saznali su kako se planira i uređuje radijski program, kako se slažu play-liste, obrađuje zvuk. Upoznali su se s nekima od najpoznatijih radijskih emisija ove radiostanice, kao što su Čestitaonica; emisija u kojoj slušatelji čestitaju rođendane ili neke posebne datume svojim bližnjima, Obojeno plavim; u radio se javlja Policijska uprava Koprivničko-križevačka, Stanje na cestama; u emisiju se javljaju zaposlenici Hrvatskog autokluba. U obrazovnoj emisiji RKC-a Zvon emitiraju se i prilozi koje snimaju naši školski novinari u svojoj školi. Tijekom cijeloga dana na RKC-u se pušta hrvatska glazba te se ljude obavještava o događanjima u gradu i zemlji. Posebno zanimljiv dio posjeta bila je radionica u kojoj su se sami učenici okušali u ulozi voditelja i gosta radioemisije.

Tijekom posjeta radiopostaji školske novinarke Marija Petrović i Gala Knežević intervjuirale su voditeljicu Martinu Vadlja koja ima je ispričala koje vještine i znanja treba imati radijski voditelj. „Radijski voditelj treba pratiti vijesti i novosti, biti informiran o svemu. Sve aktualnosti koje se događaju bilo bi dobro da jedan radijski voditelj poprati“, navodi Martina Vadlja. Također je istaknula da voditelji i gosti trebaju uvijek biti smireni, riješiti se stresa i koncentrirati se na ono što govore kako bi sadržaj bio što kvalitetniji. Saznali smo da radijski voditelji moraju biti pažljivi i oprezni jer su vremenski ograničeni; vijesti ili reklame imaju vrijeme kada se automatski pojave, te do tog vremena razgovor s gostima ili radijska emisija mora završiti. Osim što radi u uredu, voditeljica ponekad obilazi kulturna događanja ili festivale te poneke i vodi. „Najteže u poslu mi je kada su izbori jer sve treba pripremiti brzo, treba prikupiti informacije i urediti program zbog gostiju koji nam dolaze u emisije, ali sve to daje još jedan čar poslu“, rekla je voditeljica Vadlja.

Za kraj nam je voditeljica Martina Vadlja poručila da uvijek budemo uporni i ustrojni u svome radu te da nikada ne odustajemo od onoga što volimo.

Gala Knežević, 6.a

Novinarska grupa