Avanture male pčelice

Bila jednom mala pčelica. Nedavno se rodila u velikoj košnici. Hodajući košnicom mislila je kako je to veliko mjesto, veliko kao nepregledna livada puna medonosnog cvijeća o kojem joj je pričala mama Matica. A to je bio najmanji dio svijeta što je mogao biti...    

Bila jednom mala pčelica. Nedavno se rodila u velikoj košnici. Hodajući košnicom mislila je kako je to veliko mjesto, veliko kao nepregledna livada puna medonosnog cvijeća o kojem joj je pričala mama Matica. A to je bio najmanji dio svijeta što je mogao biti. Kroz prozorčić je dopirala svjetlost u košnicu. Pčelicu je jako zanimalo kako izgleda svijet van košnice.                                                                                                                      

         Jednom su stražari obilazili košnicu. Provjeravali su je li sve u redu. Stupali su u ritmu i bilo ih je jako puno. Mala pčelica je skupila svu hrabrost i sa stražarima izletjela van. Bila je jako uzbuđena i letjela je najviše što je mogla. Odjednom je poželjela biti pustolovka. To je pravo zanimanje za nju. U međuvremenu, cijela košnica je bila uzbunjena. Male pčelice nigdje nije bilo. Nije se pojavila u školi skupljanja meda, nitko nije znao gdje je. Svi su je tražili, čuvari i pčele medarice koje su usput oprašivale cvijeće. Pronašla ju je jedna pčela medarica. Mala pčelica pustolovka skrila se u cvijet i igrala se kuglicama peluda.                                                 

Pčelica se vratila nazad u košnicu. Uskoro joj je u košnici postalo dosadno. Odlučila je krenuti u pustolovinu. Uzela je malu torbicu napravljenu od lista, kartu, kompas i bočicu vode. Prije polaska ostavila je pčelama poruku da ne brinu i da će se brzo vratiti. Letjela je iznad cvjetne livade, a kad se umorila, sjela je na travu u hladu drveta. Pokraj nje sletjela je mala krijesnica. Upoznale su se i zajedno nastavile put. Istraživale su cvjetove, jele pelud i pile cvjetni sok. Ali eto nevolje! Krijesnica je uletjela u paukovu mrežu. Pčelica nije napustila prijateljicu. Pauka koji se približavao krijesnici polila je vodom iz svoje bočice. Pauk se uplašio i pobjegao, a pčelica je oslobodila krijesnicu. Nakon ove opasne avanture odletjele su natrag u košnicu.

Cijela košnica slušala je o pustolovini krijesnice i pčelice. Pčele su krijesnici dopustile da živi s njima. Prijateljice su bile zajedno. Pčelica i krijesnica imat će još puno pustolovina, ipak su one pustolovke.

Iva Kljaić, 3.a

Literarni rad predložen je za državno natjecanje Europa u školi 2022.