Šumski mir

Rat je u šumi Oraščić trajao već dvije godine. Životinje su se usplahireno kretale šumskim stazama i skrivale u jazbinama. Svatko je htio svoj dio velike šume. Medvjedi, istočni ratnici, iz velikog su topa ispaljivali teške kugle na fenikse, nebeske snage sa zapadne strane šume. Kraj rata nije se nazirao

Rat je u šumi Oraščić trajao već dvije godine. Životinje su se usplahireno kretale šumskim stazama i skrivale u jazbinama. Svatko je htio svoj dio velike šume. Medvjedi, istočni ratnici, iz velikog su topa ispaljivali teške kugle na fenikse, nebeske snage sa zapadne strane šume. Kraj rata nije se nazirao.

Duboko na istočnoj strani šume živio je Jelen David koji je vjerovao da će rat završiti mirom. Jelen David bio je sin ratnog zapovjednika Velikog Jelena. Veliki Jelen smatrao je da su stanovnici istočne strane jedini dostojni šume, a da se oni sa zapadne strane moraju odseliti. Jednog se dana Jelen David odlučio išuljati na zapadnu stranu. Znao je da će to biti teško jer su vojnici i veliki topovi postavljeni točno preko granice dviju strana šume. No, uspio je pronaći skroviti put za koji ratne snage nisu znale da postoji. Hitro je preskočio granicu da ga nitko ne vidi, barem je tako mislio. Vidjela ga je zmija koja se namatala granama, što je bio loš znak. U toj su šumi zmije bile lukavije od lisica – radile su za stranu od koje su imale više koristi. Ovoga puta to je bila istočna strana koja je zmijskim plemenima obećala kraljevanje nad dijelom šume.

Životinje s istoka morale su izrađivati oružje. Najviše su patili dabrovi. Bili su zaduženi za rušenje stabala, ali umjesto gradnje nastamba, od njih su izrađivali nova oružja. Najbolja oružja za obranu bila su žirobacači, kestenobum i lisnata bomba. Vidjevši to, David je želio da istočna strana prestane s naoružanjem. Njegov tata ima moćnu vojsku, ali imaju li je i stanovnici zapadne strane – feniksi, vjeverice i vrapčići?

David je odlučio pomoći onima kojima je pomoć stvarno potrebna. Odlučio je boriti se protiv svoga oca. Morao je pronaći saveznike u zapadnom dijelu šume. Krećući se oprezno zapadnom šumom, na njega je natrčala vjeverica, točnije, bezglavo mu se zaletjela u nogu. David ju je pozdravio, a ona se zaprepastila. Ispričao joj je kako je došao na njihovo područje jer želi pomoći zapadnoj strani. Vjeverica mu je dala priliku i odvela ga do glavnoga grada zapadne šume Oraščić. Feniksi su ga saslušali i zaključili da govori istinu te da su mu namjere časne. Odlučili su se oduprijeti napadu istočnjaka.

Za to vrijeme na istočnoj strani Veliki se Jelen zabrinuo za svoga sina. Zmija mu je siktala kako ga je njegov rod izdao i otišao pomoći zapadnjacima. Veliki Jelen ju je prokleo zbog zlobe i grijeha. Izdaja vlastitog sina zavila je njegov um mržnjom. Naredio je najjači napad na zapadnu stranu, iako je znao da šuma može biti uništena, a životinjski životi izgubljeni. General Medina, glavni vojnik istočne strane, pokušavao ga je odgovoriti od nauma, no Veliki se Jelen nije dao.

Čuvši za iznenadni napad s istoka, na zapadnoj je strani nastalo komešanje. Životinje su se teško branile strahujući da neće opstati jer medvjedi i vukovi ispaljuju snažno oružje. Jelen David rekao im je kako zapravo traže njega. Odjednom su ga svi gledali kao uhodu, ali David to nije bio. U čas se prometnuo u stup obrane zapadnjaka savjetujući fenikse neka po pucačima s istoka bacaju što više jabuka, dabrovi neka se rijekom prebace na istočnu stranu i ruše stabla s njihove strane jer će to sigurno obeshrabriti istočnjake. A vjeverice neka upotrijebe svoje prednosti – spretnost u veranju i rep te pokažu vukovima da to što su male, ne znači da nisu hrabre i moćne! Kada su ga vrapčići pitali što im je činiti, David ih je zamolio da pođu s njim pred njegovog „dragog“ oca kako bi jednom zauvijek završili ovaj rat.  

Sa skupinom vjernih vrapčića Jelen David je htio brzo prijeći granicu na dijelu šume gdje nema nadzora, ali tamo ih je uhvatila vojska vukova. Htjeli su odvesti Davida, ali su ih otjerali vrapčići bacajući im kestene u oči. Odjednom, vrapčiće su prestrašili veliki rogovi što su poput stijena izronili iz drveća. Bio je to Veliki Jelen. Vrapčići su prhnuli u zaštitu krošanja živkajući Davidu da bježi, ali David nije htio uzmaknuti. Veliki Jelen sve se više približavao. David mu je rekao da ga se ne boji. Svojim se mladim rogovima usprotivio opakom očevom pogledu iz kojeg su iščezli svi osjećaji. Pogurnuo je staroga na zemlju, ali nije pomoglo jer je Veliki Jelen ustao. Stari Jelen bio je zaluđen oružjem i nije imao dostojanstva rogovima napasti sina nego je na njega bacio kestenobum. David se spretno obranio udarivši kestenobum svojom nogom te je kestenobum udario u Staroga Jelena. Nakon što je eksplodirao, David je brzo dotrčao do Velikog Jelena. Veliki Jelen je isprva izgledao kao da je otišao u bolji svijet, ali ipak je još bio živ. U tom se trenutku pojavio medvjed General Medina poručivši Velikom Jelenu kako medvjedi i vukovi više neće biti njegova vojska i ne žele više uništavati šumu. Bila je to najava završetka dugogodišnjeg sukoba.

Istočna i zapadna strana potpisale su Šumski mir i sporazum o jednakopravnom uživanju u šumi. Šuma je jedino što imaju. Jelen David postao je novi predvodnik šume i izbrisao nekadašnje granice. Veliki Jelen polako je shvaćao kako je bio u zabludi. Pristao je pomoći zasaditi nova stabla na mjestima onih što su zbog rata bila uništena. Šuma je bila za sve i životinje su živjele u miru. Bezbrižno su se kretale šumskim stazama i vodile skladan život.

Sve do jednoga dana – dana kada je u šumu zašao čovjek.

David Mesarić, 6.c

Literarni rad sudjelovao na županijskom natjecanju Europa u školi 2022.