Kako Grad Koprivnica brine za održivi razvoj i koja je naša uloga

Kako Grad Koprivnica brine za održivi razvoj i koja je naša uloga

Na Dan darovitih učenika, 21. ožujka, daroviti učenici naše škole posjetili su gradsku Vijećnicu gdje je za njih organizirano predavanje vezano uz temu kojom se bave ove godine – klimatske promjene i održivi razvoj. U Vijećnici ih je pozdravio gradonačelnik gosp. Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika gđa Ksenija Ostriž. Susretu s učenicima prisustvovali su i pročelnici Ana Mlinarić i Dario Jembrek. Ovom su aktivnošću učenici obilježili još dva važna ekološka datuma Dan Šuma (21. 3.) i Svjetski dan voda (22. 3.).

Učenici su slušali predavanje praćeno prezentacijom o održivom razvoju Koprivnice pod nazivom Koprivnica – na putu prema održivosti. Predavanje je održala prof. Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika. Predstavila je projekte održivog razvoja Grada Koprivnice među kojima su gradski električni bicikli, automobili te posebni kombiji na električni pogon naziva „Busko“ kojim se svi građani mogu prevoziti. Busko kreće s autobusnog kolodvora te ima 2 velike rute. „Koprivnica je jedini grad u Hrvatskoj koji ima javni prijevoz na električni pogon koji je potpuno besplatan,“ istaknula je zamjenica Ostriž, koja je spremno davala odgovore na učenička pitanja. Govorila je o poticajima za gradnju pasivnom gradnjom, o novoj velikoj solarnoj elektrani na gradskim bazenima Cerine, novim održivim zgradama u gradskom kvartu Lenišće, brojnim zelenim otocima i nadolazećim novim kontejnerima, posebnom automatiziranom sustavu rasvjete, eko-vrtovima, gdje građani koji žive u zgradama i oni koji nemaju mjesta za vrt, mogu uzgajati voće, povrće, cvijeće. Upoznala nas je s pročišćivačem vode, o reciklažnim dvorištima gdje možete odvesti višak otpada ili otpada koji ne odvozi često (elektronika, opasni otpad, glomazni otpad…) te s novom kompostanom Herešin. Kompostana je među najmodernijima u Europi te koristi najmoderniju tehnologiju, ne ispušta neugodne mirise, a proizvodi kompost koji se može kupiti. Kako izgleda proces kompostiranja učenici su popratili su na videozapisu o kompostani Herešin.

Tijekom predavanja bile su spomenute mnogobrojne nagrade koje je Koprivnica osvojila radi svog naprednog gospodarenja otpadom, malog ugljičnog otiska, održivosti itd., kao ISO certifikat, Eco City, Smart City, nagrada za 2. najbolji grad po odvajanju otpada u Hrvatskoj (prvi je Prelog )… „Grad Koprivnica dokazao je kako mali gradovi mogu osigurati gradske usluge na visokoj razini, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života“, naglasila je Ksenija Ostriž. Učenici su dobili edukativne letke o pravilnom razvrstavanju otpada. Također su prepoznali maskotu „Mirko Reciklirko“ koja promovira održivi razvoj i odgovorno ponašanje s otpadom.

Na kraju predavanja učenici su predlagali načine kako educirati i podignuti svijest građana o održivom razvoju. Neki od njih su: postavljanje reklama, tjedan održivosti u školama, animirani filmovi, održavanje zelenih akcija, oglašavanje na portalima, u novinama, na radiju, dostavljanje letaka na kućni prag itd. Učenici su istaknuli problem odvoza plastike i papira koji ide samo jednom mjesečno, pa se on gomila u kantama te ga neki građani stoga odlažu u kante za miješani komunalni otpad. Iz Grada su odgovorili da je takva odredba u cijeloj Hrvatskoj te ukoliko građani imaju previše nekog otpada, mogu ga odvesti u zeleni otok. Učenici su također pitali zašto se građani ne odlučuju za ugradnju solarnih kolektora? Jedan od ključnih razloga je financijski jer građani najprije moraju svojim novcem platiti ugradnju da bi kasnije ostvarili povrat sufinanciranih sredstava. Učenici su istaknuli i problem onečišćenog potoka. Zamjenica Ostriž naglasila je da se organiziraju zelene čistke, ali neodgovorni građani i dalje bacaju otpad. Poručila je učenicima neka se zauzmu za očuvanje okoliša te da tome poučavaju i druge jer samo zajedno možemo postići rezultate.

„Budućnost je zelena energija, održivost, obnovljiva energija,“ rekao je Arnold Schwarzenegger.

Priroda nije luksuz, već nužnost ljudskog duha.

Kako je 21. ožujka ujedno i Dan osoba s Downovim sindromom, učenici su ga podržali simboličnom gestom – nošenjem različitih čarapa u znak razumijevanja i podrške različitim osobama našega društva.

Marija Petrović, 6.a