Marta Kiš – državna prvakinja u tehničkoj kulturi

Marta Kiš, učenica 6.b razreda naše škole državna je prvakinja u tehničkoj kulturi. Na 64. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske Marta je osvojila vrhunsko 1. mjesto. Kako je izgledalo natjecanje, koja je znanja i vještine trebala pokazati te čime se bavi izvan škole otkrivamo u razgovoru s Martom.

Što se radi na natjecanju iz tehničke kulture?

Na natjecanju iz tehničke kulture se piše ispit iz gradiva određenog razreda, radi se praktičan rad i taj završni rad se prezentira komisiji.

U kojoj si se kategoriji natjecala i koja si znanja i vještine trebala pokazati?

Natjecala sam se u kategoriji graditeljstvo. Trebala sam pokazati vještine znanja gradiva 6. razreda, tehničkog crtanja, izrade maketa i prezentiranja rada ispravno koristeći tehnički rječnik.

Kako izgleda tvoj praktični rad koji si morala izraditi na natjecanju?

Zadatak je bio izraditi maketu moderne kuće. Materijali su bili kapa ploča i balza. Kapa ploča je spužvasti materijal obložen papirom, a balza je tanko, meko drvo. Na gotovu maketu dodatno sam izradila terasu, okvire oko prozora i potporne stupove. Za izradu praktičnog rada imali smo šest sati.

Koliko si se dugo pripremala za natjecanje?

Za natjecanje sam se pripremala oko dva tjedna. Dva dana prije natjecanja bili smo oslobođeni nastave i te sam dane iskoristila za završne pripreme. Ponavljala sam gradivo prema ispitima i materijalima s natjecanja prethodnih godina, i prema uputama mentorice Tijane Martić, učiteljice Tehničke kutlure.

Koji dio natjecanja ti je bio najzahtjevniji?

Najzahtjevniji dio natjecanja mi je bio pisanje ispita koji je bio odmah nakon dolaska u Primošten. Za pisanje ispita smo imali devedeset minuta. Budući da je put do Primoštena trajao jedanaest sati bilo mi se teže koncentrirati na ispit.

Kakva je bila zastupljenost učenika na natjecanju prema spolu?

Na natjecanju se natjecalo više djevojčica nego dječaka. Iz naše škole sa mnom su bile Nika Zemljak i Lara Blažeković te smo zajedno pridonijele većoj zastupljenosti djevojčica na natjecanju.

Kakvi su tvoji dojmovi s državnog natjecanja?

Moji dojmovi s državnog natjecanja su vrlo pozitivni. Bili smo smješteni u hotelu Zora, koji se nalazi na odmah do plaže. U sklopu hotela je restoran u kojem smo imali doručak, ručak i večeru. Službeno otvorenje natjecanja, kojim su nam domaćini zaželjeli dobrodošlicu, je bilo svečano i gostoljubivo. Osjećala sam se ponosno što sam predstavljala našu školu. Tijekom boravka u Primoštenu bilo je vrlo lijepo i opušteno, imali smo dovoljno slobodnog vremena za razgledavanja grada, hotela i druženje.

Kako si se osjećala kada si saznala da si osvojila prvo mjesto, jesi li bila iznenađena?

Kada sam saznala da sam osvojila prvo mjesto, bila sam vrlo iznenađena. Prvo smo vidjeli neslužbene rezultate, a kasnije iste večeri su bili objavljeni i službeni rezultati. Naše uspjehe smo proslavili u hotelu.

Što misliš o nastavi tehničke kulture i Tehničkoj kulturi kao nastavnom predmetu?

Volim nastavu tehničke kulture i to mi je jedan od najdražih predmeta. Mislim da je korisna učenicima zato što se uz taj predmet nadovezuju razne djelatnosti, pa učenici mogu pronaći nešto što ih zanima i čime bi se voljeli kasnije baviti. Meni je najzanimljivije područje izrada maketa i modela te tehničko crtanje.

Planiraš li i u buduće sudjelovati u natjecanjima iz tehničke kulture?

Voljela bih sudjelovati i sljedeće godine na natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji obrada lima ili modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

Koji su tvoji interesi izvan škole?

Volim razne vrste umjetnosti, slikanje, crtanje, šivanje i slično. Pohađam glazbenu školu u kojoj sviram tamburu (brač) već četiri godine.

Što je važno za uspjeh?

Za uspjeh je važna volja, upornost, podrška nastavnika i obitelji.

Mirta Jurić, 7.c