Kako smo postali detektivi – suradnja s učenicima iz Ptuja

U ovogodišnjem projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja sudjeluju učenici 3.a razreda OŠ „Đuro Ester“ s učiteljicom Majom Sinjeri i knjižničarkom Nikolinom Sabolić te učenici 4.b razreda OŠ Olge Meglič iz Ptuja s učiteljicom Simonom Jakomini i knjižničarkom Alenkom Kandrič.

Naši učenici čitali su knjigu „Kako je Oskar postao detektiv“ slovenskog autora Andreja Rozmana Roze, a njihovi vršnjaci iz Ptuja čitali su knjigu „Dva igrokaza s glavom i repom“ hrvatskog autora Mire Gavrana.

Na temelju pročitane knjige o dječaku Oskaru koji se suočava s teškoćama u čitanju i silno želi postati detektiv, učenici 3.a izrađivali su stripove, kvizove, zagonetke, rebuse, zabavne mozgalice i tražilice. Knjižničarka je za njih organizirala igru – potragu za skrivenim blagom u kojoj su se učenici igrali detektiva rješavajući zagonetke, slijedeći tragove i tragajući za skrivenim ključićima koji otključavaju zaključane ruksake „s blagom“.

U okviru projekta organizirane su dvije likovne radionice na kojima su učenici izrađivali privjeske za ogrlice od glinamola s glagoljičnim slovima te straničnike u obliku povećala, glavnog motiva iz knjige, koje su ukrasili hrvatskim pleterom. Ove radove učenici će pokloniti vršnjacima iz Slovenije.

Također, naučili su pjevati tradicijsku slovensku pjesmu kojom će nastupiti na svečanosti Dana škole povodom koje nam stižu u posjet učitelji i ravnateljica prijateljske škole iz Slovenije.

Rezultate svoga rada na projektu hrvatski i slovenski učenici predstavit će jedni drugima na završnom susretu u online okruženju.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.