Mačje vijesti 4.a razreda

(od 23. 5. do 26. 5. 2022.)

Škola u prirodi

Ponedjeljak: Danas smo krenuli u školu u prirodi s autobusnog ugibališta kraj škole. Riječ ugibalište zvuči zastrašujuće i čovjek bi pomislio da tamo autobusi ugibaju i da se njihovi duhovi gibaju. Buuuu! Strašno!  U Križevcima smo stali i pojeli sendviče. Prolazili smo i kroz Zagreb i Karlovac, ali tamo nismo stajali. Tek u Fužinama počinje pravi izlet.

Istraživali smo špilju Vrelo. Vidjeli smo stalaktite (to su stvarčice koje vise s „krova“ špilje) i stalagmite (iste stvarčice, samo što su na „podu“ špilje). I stalaktiti i stalagmiti su napravljeni od vode, ali u njima ima puno minerala. I ta je voda pitka, ali je voda koju mi pijemo puno zdravija. Bilo nam je drago kada smo izašli iz špilje jer nam je bilo hladno (nekima više, nekima manje – bilo je i onih koji bi u špilji skinuli jaknu i bili u kratkim rukavima da im učiteljica dopusti). Pojeli smo ostatak sendviča uz jezero Bajer i nastavili s putovanjem. Prošli smo kroz Rijeku i Opatiju i duuuugačak tunel Učka. U Motovunu smo pozdravili Velog Jožu, šetali gradom i jeli sladoled. Svaka čast turističkom vodiču što je spustio cijenu sladoleda za 20 % (platili smo ga 8 kn po kuglici, a inače košta 10 kn). Stali smo u  Rovinju i razgledali crkvu sv. Eufemije. Pogled je bio sjajan i vidjeli smo otočiće koji chillaju u moru. Stigli smo u hotel Duga Uvala na vrijeme za raspakiravanje, kupanje i večeru. Nakon večere imali smo slobodnog vremena za pričanje i druženje. Ovo je bio tek 1. dan škole u prirodi!

Utorak: Nakon doručka otišli smo u Pulu. Razgledali smo Pulsku arenu (koju je sagradio car Vespazijan) i tamo se slikali. Bili smo i ispod Arene u podzemnim hodnicima. Tamo je bila izložba o starim Rimljanima i staroj Istri. Kada smo se vratili na površinu zemlje, šetali smo Pulom i razgledali: Herkulova vrata, Slavoluk Sergijevaca, Forum, Augustov hram, gradsku vijećnicu i čak smo i suvenire stigli kupiti. Zatim smo posjetili Aquarium gdje smo vidjeli morske pse, hobotnicu, rakove i toliko drugih morskih životinja, čak i krokodile! Najzanimljivije je bilo u ruci držati zvjezdaču, morskog krastavca i raka. Vratili smo se na ručak i na kupanje. U moru smo svi zajedno (bez učiteljica i vodiča koji su bili na obali) hvatali valove. Nakon 1. runde kupanja došlo je i učenje na red. Ipak nije ovo samo maturalac, nego i škola! Taman smo se spremali vratiti u vodu kadli… Ugledali smo meduzu! Bili su veliki valovi i bacili su ju na obalu. Da ju vodič vrati u vodu, opet bi isplivala na površinu. Odlučili smo spasiti meduzu (barem pokušati). Vodič ju je stavio na dasku i odnio do kamenih stijena kraj vode i stavio u kameni „bazenčić“. Tamo je imala dovoljno vode (barem zasad). Navečer smo igrali nogomet, trčali, igrali se s lopticom i razgovarali. To nam je bio kao tjelesni, samo 100 x manje zahtjevno.

Srijeda: Doručak smo pojeli brzo jer smo bili uzbuđeni zbog meduze. Našli smo ju u onom istom kamenom bazenčiću. Nažalost, ostala je bez vode i uginula, ali smo joj barem napravili dobar sprovod. Našli smo još mrtvih meduza i napravili im groblje. Interesantnog li jutra! Ostatak dana je bio još zanimljiviji! Autobus nas je doveo do Fažane (jer bi pješice put bio predugačak). Ručali smo pohanu piletinu i onda se brodom (jer bi plivajući put opet bio predug, a nismo na sebi imali ni kupaće kostime) uputili prema Brijunima. Tamo smo se vozili u vlakiću i vidjeli maslinu staru 1600 god., mediteransko raslinje, slonicu Lanku, zebre, papagaja Kokija, koji navodno govori i psuje, ali ga je, nažalost, više interesirao kikiriki nego mi, i još toliko toga što ne stane u ove vijesti. Naučili smo puno zanimljivosti o povijesti Brijuna od starih Rimljana do Jugoslavije i Josipa Broza Tita. Vidjeli smo fotografije raznih glumaca i predsjednika koji su došli u posjet Titu na Brijune i sa sobom donijeli neku životinju (zamislite da vama u posjet dođe neki prijatelj iz druge zemlje i umjesto čokolade donese pravog živog slona, ali to je nekada bio običaj poznatih ljudi). Jako mi se svidio Titov tamnozeleni Cadillac koji je bio posebno napravljen po narudžbi. Brijuni su bili zabavni i poučni. Navečer smo opet imali 100 x lakši tjelesni.

Četvrtak: Danas je, nažalost, bio zadnji dan škole u prirodi iliti maturalca s pernicom. Spakirali smo svoje stvari i čak se stigli i okupati. Na povratku smo stali u Rijeci. Popeli smo se na Gradinu i fotografirali sjajan pogled. Bili smo i u Astronomskom centru i tamo pogledali kratki filmić o nastanku planete Zemlje i svemira. Odslušali smo i predavanje o Sunčevom sustavu. Cijeli razred me optužio da sam u sastavku za SFerakon „Neću“, reklo je Sunce dala krive informacije jer na suncu ustvari nema lave, umjesto nje su nekakvi vrući plinovi. Ja sam im lijepo objasnila da je taj sastavak bio SF (znanstvena fantastika) i da ima totalno izmišljenih stvari unutra. U Astronomskom centru smo vidjeli i „astronomske“ mačke Risa i Risu koje tamo žive. Moj mačak Tinky i ja sada imamo novu inspiraciju za SF priče! Kasnije smo stali u Burger Kingu i jeli hamburgere (ne valjda voćnu salatu). Roditelji su se razveselili kad smo stigli u Koprivnicu. To je kraj škole u prirodi, ali ovo ne bi bile potpune „Mačje vijesti“ bez petka i P.S., pa nastavite čitati / slušati.

Petak: Danas je bio Dan škole, ali mi smo mogli ostati doma spavati. Svi osim Gašpara, Noe Pozdera,
Eve i mene. Mi smo morali doći u Domoljub i pogledati školsku priredbu. Dobili smo i pohvalnice. Ipak nismo došli za bezveze, a i priredba je bila prilično zanimljiva.

P.S. Škola u prirodi je bila baš super! 4 dana kupanja, druženja, učenja i istraživanja s prijateljima iz razreda su prošla kao 4 minute, a u školi je baš obrnuto!

Maša Kresojević, 4.a