Mladi planinari otkrivali ljepote Gorskog kotara

Mladi planinari otkrivali ljepote Gorskog kotara

Mladi planinari naše škole su 22. svibnja 2022., zajedno s planinarima gimnazije „Fran Galović“, posjetili Gorski kotar. Na planinarenje su ih vodili nastavnici Miroslav Kanisek i Zoran Pintarić. Polaskom u 7 sati krenuli su na putovanje. Vozili su se do mjesta Skrad gdje su započeli planinarenje planinarskom stazom. Krenuli su u posjet značajnom krajobrazu Zeleni vir i Vražji prolaz koji je 1962. proglašen posebnim geomorfološkim rezervatom koji se prostire na 200 hektara. Osim krajobraza tamo se nalazi  prva hidroelektrana ovog kraja – Munjara koja je sagrađena 1921. godine.

Nakon nekoliko desetaka minuta hoda došli su do njihovog prvog odredišta – slapa Zeleni vir. Zeleni vir je poznato izletište koje je dobilo ime prema smaragdno-zelenoj boji jezerca koje stvara. Sam slap pada sa 70 metara, a u njemu su sadržana dva potočića; jedan brzo nestaje iz vida dok se drugi obrušuje preko stijene. Okružen bujnim zelenilom, ispred ulaza u špilju Zeleni vir se ulijeva u potok Curak koji tamo izvire. Njegov podzemni izvor dubok je više od 50 metara. Nakon fotografiranja, učenici su laganim korakom krenuli prema odmorištu Zeleni vir gdje su mogli kušati poznate goranske palačinke „Zeleni vir“.

Uživajući u pogledima na slapove potoka Curaka krenuli su na put prema Vražjem prolazu. Vražji prolaz je jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra. Posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićena vrsta šišmiša Potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji. Špilja je dobila naziv po mužu koji se u njoj skrivao tijekom opsade Turaka Osmanlija.

Nakon nekoliko sati pješačenja te kratkih stanki učenici su se spustili do željezničkog kolodvora u Skradu gdje ih je čekao autobus. Nakon kratke stigli su u grad Delnice. Posjetili su mali Zoo sa srnama i jelenima koje su imali prilike nahraniti. Počastili su se i malim osvježenjem te krenuli kući.

U Koprivnicu su se vratili oko 19:30 sati. Prema komentarima učenika planinara veoma im se svidio ovaj izlet, htjeli bi ići ponovno te smatraju da je izlet bio pun pogodak.

Marija Petrović i Gala Knežević, 6.a