Sedmaši posjetili Papuk – zeleni otok Panonskog mora

U posljednjem tjednu mjeseca travnja 2022. g. učenici 7.-ih razreda održali su terensku nastavu u Parku prirode Papuk i iskušali svoju hrabrost u Adrenalinskom parku Duboka.

Na put smo krenuli ujutro u 7 sati i nestrpljivo se vozili 3 sata do našeg odredišta. Naša prva postaja bila je Kuća Panonskog mora. Vidjeli smo prave fosile nađene na Papuku i u okolici, naučili o prošlosti Panonskog mora i njegovom nestanku, a zatim razgledali razne interaktivne sadržaje koji su se nalazili posvuda po centru. Vani se nalazi labirint kroz koji se prolazi odgovaranjem na pitanja. Nakon kratkog odmora vratili smo se u centar i riješili listić o geologiji – vrstama stijena i nastajanju fosila i kristala. Ipak smo bili na terenskoj nastavi. Vidjeli smo primjerke metamorfnih, magmatskih i sedimentnih stijena izbliza, a u listiću su se nalazile i upute za pokus koji možemo napraviti kada se vratimo doma. Kuća Panonskog Mora ima i svoju web stranicu: Kuća Panonskog mora (https://www.kucapanonskogmora.hr/hr). Preporučam da ju posjetite zbog mnogih zanimljivosti. Možete nešto naučiti, saznati priče o životu u miocenu zapisane u stijenama Papuka i igrati interaktivne kvizove.

Naše sljedeće odredište bio je Adrenalinski park Duboka koji smo svi jedva dočekali. Park je smješten u Kamp odmorištu Duboka u dolini potoka Dubočanka u mjestu Velika. Ima dvije razine: nižu (za djecu mlađu od 15 godina) i višu (za sve koji su stariji od 15 godina). Sat i pol, koliko smo tamo vremena proveli, činio nam se kratkim. Svi su uspjeli preći poligon više puta. Na nižoj razini ima raznih mostova, leteće saonice, ljuljačka, umjetna stijena, mreža, a na kraju je maleni zip-line. Bilo je zabavno proći poligon svaki put zbog raznolikosti u spravama, preprekama i načinu na koji se prelaze.

Nakon zabave u adrenalinskom parku prilično smo umorni, ali zadovoljni otišli u restoran s lijepim pogledom na ribnjak i malenu šumu s igralištem, gdje smo proveli ostatak vremena i potrošili još ono malo snage koja nam je preostala. Umorni, sretni i zadovoljni vratili smo se u autobus i zaputili se natrag u Koprivnicu.

Lijepo je ponovno vratiti se u „staro normalno“, družiti se s prijateljima, ne skrivati se iza maski, vidjeti osmjeh… Terenska nastava odličan je način učenja u kojem uživaju i učenici i nastavnici. Jako smo sretni što smo ponovo mogli provesti predivan dan u učenju i zabavi. Voljela bih još mnogo ovakvih terenskih nastava. I naravno, na kraju dana najljepše se vratiti u moju Koprivnicu.

Mirta Jurić, 7.c