Družili se s medjvedima na Velebitu

Družili se s medjvedima na Velebitu

Učenici 6.a i 6.b razreda su sa svojim razrednicima i učiteljima 31. svibnja posjetili  Velebit. Ranim polaskom u 5 sati 31. svibnja 2022. učenici su krenuli na prvu terensku nastavu ove školske godine.

Nakon par sati vožnje autobusom stigli su do prvog odredišta – Krasno. Krasno je malo mjesto u Lici gdje se nalazi veliki, moderni i interaktivni muzej „Kuća Velebita“. U prizemlju su ih dočekale dvije vodičteljice koje su ih provele muzejom. Za uvod su im predstavile neka od najznačajnijih mjesta u nacionalnom parku Sjeverni Velebit (npr. velebitski botanički vrt, meteorološka postaja Zavižan, Premužićeva staza, Pirovača, Alan…) u kojemu su se nalazili. Na prvom katu vidjeli su kakvi su klimatski uvjeti na Velebitu, ponešto o meteorološkoj postaji Zavižan, o biljnom i životinjskom svijetu, o velebitskim endemima… Na drugome katu naučili su kako su Ličani živjeli u prošlosti kroz kratkometražni, nijemi film te neke izloške koje su Ličani donirali. Na posljednjem katu naučili su nešto o geologiji, vapnenačkim stijenama, izgledu Europe u prošlosti i danas, tlu na Velebitu, kruženju vode u prirodi, speleologiji, izazovima speleologa te se na kraju spustili liftom koji je simulirao Lukinu jamu. Na kraju obilaska kupili su suvenire te ih je na izlasku iz muzeja zapuhao simulator bure; najvažnijeg vjetra za to područje. Svi koji žele znati više preporučujemo da posjete „Kuću Velebita“.

Nakon obilaska muzeja krenuli su prema meteorološkoj Zavižan postaji. Kroz predivnu prirodu uspeli su se na 1622 metra NV na vrh zvan Velika Kosa. Nakon što su se malo odmorili te uživali u pogledu i svježemu zraku, uspeli su se na drugo brdo gdje se nalazila meteorološka postaja Zavižan. Tamo su se upoznali s mnogim instrumentima i uređajima za mjerenje vremena kao što su termometar, kišomjer, anemometa… Predahnuli su i pošli u Velebitski botanički vrt. Ondje su vidjeli mnoge biljne i životinjske vrste kao što je bor krivulj, endemi velebitska degenija i hrvatska sibireja te brojne kukce i ptice. Ondje su zamjetili i mnoge krške reljefne oblike kao što su vrtače, ponikve, škrape, kamenice…

Poslije ručka u restoranu „Jure“ posjetili su maleno mjestašce Kuterevo. Tamo se nalazi utočište za medvjede koji su izgubili roditelje. Marljivi volonteri iz cijelog svijeta rade s njima, hrane ih, čiste i preuređuju nastambe… Svatko tko želi može postati volonter. Upoznali smo samo neke medvjede zato što su se ostali skrivali. Tamo žive: Marko Kralj, Mlada Gora, Mladi Gor, VladiMir, BlagoZoo, LjuboLik, ZdraviGor, Bruna i Matija. Katkad im u posjet dođe i medvjedica Mirna iz splitskog zoološkog vrta. Jako su zanimljivi, smiješni, nestašni i kad je hrana u pitanju, proždrljivi. Složeni su u grupe kako si najbolje odgovaraju, a pod budnim okom ih prati pas Srećko. Neki imaju nastambe s bazenom za kupanje, a neki više odvojenih dijelova spojenih tunelima u kojima se vole odmarati. “Mi premalo znamo o medvjedu. I čini nam se čak, da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna nas samo s one loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo, tamo gdje se mora od nas bojati jer nosimo pušku. Ovo utočište je jedan pokušaj da se pokaže medvjedu da ljudi mogu drugačije. Mi zapravo učimo od medvjeda. Mi pokušavamo s medvjedom doći do saznanja, do iskustva kako čovjek može medvjedu pomoći”, moto je Utočišta. Nezaboravno je iskustvo vidjeti medvjeda uživo na metar od sebe, pa odmah preporučamo svima da posjete Kuterevo. Poslije su učenici posjetili suvenirnicu te krenuli kući. Putem su svratili u McDonald`s. Odlično su se proveli, a ovo će putovanje pamtiti samo po dobrome.

Marija Petrović i Gala Knežević, 6.a